120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

8 důvodů, proč žehlit spodní prádlo

Uveřejněno: 03.01.2022
Kategorie: TIPY

Přemýšlíte, proč žehlit prádlo i v dnešní moderní době? Často se přece vyrábí z nemačkavých materiálů a o dokonalý vzhled se postará moderní pračka, sušička nebo aviváž. Existuje ale minimálně 8 důvodů, proč byste tuto činnost neměli vynechat, alespoň u některých druhů prádla.

1.  Žehlení funguje jako dokonalá dezinfekce

Pokud spodní prádlo vyžehlíte, zamezíte šíření nebezpečných virů, bakterií a plísní. Obzvlášť důležité je to u prádla dětského nebo u lidí, kteří trpí na různé záněty a kvasinkové infekce. Dříve se prádlo vyvařovalo nebo pralo na 70 stupňů a více, a tak se během pár minut škodlivé látky zahubily. Dnešní textilní vlákna by ale takovou teplotu ani nevydržela. Prádlo se standardně pere jen na 30 nebo 40 stupňů, proto si musíme poradit jinak.

Jako dezinfekce prádla působí také sluneční záření, které má ale zároveň i bělící účinky. Pozor tedy na venkovní sušení barevného prádla. Zejména nekvalitní kousky můžou v takovém případě rychle vyblednout.

Dále se používá také Sanytol na prádlo. Ten dokáže choroboplodné zárodky odstranit při všech teplotách, i těch nižších. Doporučujeme ho tedy také pro ruční praní bílého nebo barevného prádla. A zapomenout nesmíme ani na dezinfekci prádla přírodními prostředky. Nejvíce se pro tyto účely osvědčil ocet, který můžete přidávat do pračky místo klasické aviváže.

TIP: Samotné žehlení spodního prádla ale také nestačí. I buben pračky byste měli pravidelně čistit, aby se v ní nežádoucí mikroorganismy nehromadily. Není to sice žádná zábavná činnost, ale za zdraví celé vaší rodiny to určitě stojí. A jaké čisticí prostředky se na to hodí? Opět si vystačíte s octem nebo sanytolem.

2.  Předejdete alergickým reakcím a podráždění pokožky

Pokud chcete dbát o svou pokožku, vždy byste měli žehlit prádlo, které je v přímém kontaktu s tělem. Týká se to zejména novorozenců a kojenců a také lidí se suchou a citlivou pletí nebo alergiemi. Kromě odstranění bakterií jim prospívá i hladký povrch prádla, který pokožku nedráždí ani mechanicky.

3.  Lépe se uzavřou textilní vlákna

Aby se z jednotlivých vláken v oblečení lépe dostaly nečistoty a pachy, musí se při praní v podstatě otevřít. A právě žehlička je pak opět dokáže uzavřít. Aź vyžehlené prádlo tedy získává svůj původní tvar, mnohem lépe vypadá a je zdravotně nezávadné.

4.  Vyžehlená trička, tílka nebo trenky vypadají mnohem lépe

Ano, u ponožek je to víceméně  jedno, ale volné trenky a některé druhy kalhotek nebo topů si žehlení žádají i z estetického hlediska. Nikdy přece nevíte, kdo vás v daném prádle nakonec uvidí. Výjimku tvoří spodní prádlo s vysokým podílem elastanu, z merino vlny nebo z nemačkavých syntetických materiálů, zejména polyesteru.

Klasická bavlna nebo bambusová viskóza ale žehlení vyžadují. Na druhou stranu jim při praní ani žehlení nevadí vyšší teploty. Poškození se tedy bát nemusíte, pokud se nebudete pouštět do extrémů. A kdyby přece jenom připálenina na žehličce vznikla, znovu pomůže obyčejný ocet. Jednoduše do něj namočte hadřík, několikrát s ním horkou žehlicí plochu otřete a je po problému.

5.  Nebudete potřebovat aviváž

Na spodní prádlo se aviváž příliš nedoporučuje, proto je ještě důležitější ho žehlit. Jedině  tak dosáhnete dezinfekčních účinků a také uzavření textilních vláken, a to dokonce lépe než s aviváží.

6.  Obejdete se bez sušičky

Nejen aviváž, ale ani sušička není pro některé druhy oblečení vhodná. Zejména spodní prádlo s větším množstvím elastanu, stahovací nebo bezešvé prádlo do ní nepatří. Na nejnižší stupeň se zpravidla žehlit může, vždy ale pečlivě sledujte informace na štítku. Jen tak předejdete případnému poškození.

7.  Proč žehlit, když se pak prádlo zmačká ve skříni? Nezmačká!

Aby vám spodní prádlo dlouho vydrželo, musíte ho nejen správně žehlit, ale také prát a skladovat. Jak na to jsme vám už psali v předchozích článcích. Klidně si tedy zmiňované postupy znovu připomeňte. Jakmile totiž jeden krok v péči podceníte, výsledky nebudou ideální.

8.  Může to být forma relaxu?

Není nad to si alespoň na chvíli odpočinout od digitálního světa a věnovat se něčemu reálnému. A proč by to nemohla být právě tak praktická činnost, jako je žehlení prádla? Vždy si ji můžete zpříjemnit poslechem hudby, sledováním oblíbeného seriálu nebo filmu. Kromě celkové okolní atmosféry si také vyberte žehličku se kterou pro vás bude žehlení zábavou. Jen nikdy nezapomínejte na bezpečnost.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 015 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí