120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Bambusová revoluce

Uveřejněno: 05.10.2016
Kategorie: TIPY

Bambus jako univerzální zázrak

Pokud nejste k novým trendům v módě úplně neteční a máte oči otevřené, určitě jste si stačili všimnout, že se v poslední době s bambusem roztrhl pytel. Bambus se nám možná zdá jako úplně nový a revoluční materiál pro výrobu textilu, ale tahle rostlina doprovází člověka přes více jak 2000 let a má mnohem větší potenciál, než by se mohlo zdát.

Od stavebního materiálu přes nábytek, papír, a dokonce až po jídlo má bambus neuvěřitelně mnohostranné využití. Vzhledem k jeho kvalitám, přínosu lidstvu a téhle planetě počítejte s tím, že výrobků z bambusu bude okolo nás víc a víc.

bambusový les

zdroj: obrazky.4ever.sk

Rarita mezi rostlinami

Především v Asii doprovází bambus lidstvo odnepaměti, a kromě toho, že z něj hravě postavíte malý domek, za pomoci provázku sestavíte z bambusových stébel i desítky metrů vysoké lešení ke stavbě mrakodrapů. Na tamější poměry vcelku dobře placení dělníci, hopkající ve výškách bez jakéhokoliv zajištění, jsou jen třešničkou na dortu těchto kuriózních, ale skvěle fungujících konstrukcí.

Bambus je vlastně tráva s dutým stonkem a díky jeho pevnosti, pružnosti, lehkosti a super rychlému růstu jeho obliba a využití po celém svět roste stejně rychle jako bambus sám. Pro zajímavost to může být až 100 cm za den!, což je mezi rostlinami absolutní rekord.

bambusové lešení

zdroj: www.cpjobs.com

Bambusové vlákno

Bambusové vlákno pro výrobu textilu se může ze surového bambusu vytvořit několika způsoby, a to buď tradiční mechanickou technologií, nebo technologií za pomoci chemického zpracování. Po pouhých 8-10 týdnech růstu (bez hnojení a škodlivých pesticidů) se bambusové stonky sklidí a pak zpracují do příze pro výrobu vlákna, která se následně použijí k výrobě látky.

výroba bambusového vlákna

zdroj: texeresilk.com

Výroba bambusového vlákna

zdroj: blog.cariloha.com

Výhody

Kromě ekonomického a ekologického hlediska (snadno a rychle obnovitelný zdroj) je bambus oproti jiným přírodním materiálům, jako je například bavlna, výjimečný i v jiných směrech.

  • Bambusové textilie, ať už zpracované mechanicky či chemicky, obsahují podle vědců látku zvanou "kun", která zamezuje šíření bakterií. Můžeme tedy říci, že má přirozeně antibakteriální vlastnosti.
  • Je skvěle větrá a absorbuje velké množství vlhkosti. Díky tomu ji mohou bez problémů nosit i lidé s citlivější kůží, nebo ti, kteří mají tendence k alergiím a vyrážkám.
  • Má jemnější strukturu nežli bavlna, takže je látka z bambusu velmi příjemná na omak.

Na zajímavý rozhovor s odbornicí na bambusové látky v pořadu "Sama doma" televize ČT1 se můžete podívat ZDE.

Pokud jste se do této doby ve svém šatníku nesetkali s žádným bambusovým kouskem, třeba v podobě vzdušných boxerek, možná je na čase uvážit, jestli by to náhodou vaše zadnice neocenila. Může se dost dobře stát, že v budoucnu se bambusu stejně nevyhnete :)

KK

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 016 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí