120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Barefoot obuv a ponožkoboty – proč jsou tak populární

Uveřejněno: 01.05.2022
Kategorie: MÓDA , SPOLEČNOST , TIPY

S příchodem jara měníme nejen své oblečení, odhazujeme hluboko do skříně zimní kabáty a teplé péřové bundy, ale pozornost věnujeme i výběru vhodné obuvi. Už nemusí zahřívat, volíme raději pohodlné a vzdušné kousky a doslova si užíváme lehčí krok. Co když ale může být vaše chůze ještě o něco zajímavější, a navíc i zdravější?

 

Bosá noha, na kterou se zapomnělo

Pokud byste z domova vyrazili bez bot, nejspíš jen nevěřícně zakroutíte hlavou a vyhodnotíte situaci jako vtipnou historku pro přátelé. Představa chůze naboso po asfaltu nebo jízda hromadnou dopravou není opravdu tou pravou pro každého. Dříve se ale považovalo nahé ťapkání za přirozené. V době, kdy se začal zpevňovat povrch, současně se fixovalo i chodidlo v obuvi. Bota měla lidem zajistit dostatečnou ochranu před poraněním, zpevnit a zajistit co nejpohodlnější chůzi.

Zvykli jsme si tak rychle, že nám momentálně přijde přirozenější pohyb s kvalitní botou než bez ní. Mysleli jste ale někdy na to, že se možná okrádáte o možnost prožít chůzi naplno? Vzpomeňte si na dětská léta u babičky na zahradě, kde jste svobodně běhali po vonící trávě a nevadil vám ani kamínek, který se občas připletl do cesty. Dnes jsou chodidla uzavřena v obuvi, ve které necítit povrch znamená cítit se v bezpečí. Chodidlo v botě určitě svůj smysl má, protože jen málokdo si ve městě dokáže představit jistý krok bosou nohou. Barefoot obuv dokáže vaší chůzi dopřát obojí. Pocit jistoty i volnosti, a především návrat ke kontaktu s různorodým povrchem.

zdroj: bosoneboso.cz

 

Konec uvězněných chodidel

Časem a pod vlivem módních trendů se nám na nohou prostřídaly různé typy bot. Každá žena nejednou pocítila pocit těžkých nohou po náročném dni stráveném v podpatcích. Pravdou je, že pohled na sexy dlouhé nohy v lodičkách je asi pro většinu populace přitažlivější než noha v teniskách. Dnes už se ale stává zdraví a pohodlí naštěstí prioritou. Když se v roce 2003 dva Britové nadchli pro výrobu obuvi s neobyčejně tenkou podrážkou, jistě netušili, že za pár let se bude tato obuv vyrábět ve velkém.

Po celém světě se nápad zdravější chůze velmi rychle rozšířil. Mezi přední české výrobce se řadí například firma Ahinsa shoes. Zakladatelem je fyzioterapeut Lukáš Klimpera, který pro své pacienty hledal vhodnou obuv umožňující přirozenou funkci pro jejich tělo i nohy. Výroba Ahinsa shoes byla postavena na silných základech a jasné představě o tom, co by měly boty splňovat. Řídí se jednoduchými principy: zdravá, kvalitní obuv s ohleduplností a láskou. Není proto velkým překvapením, že firma právem získala řadu ocenění a je oblíbená u mnoha nadšenců pro kvalitní bosou obuv.

 

Správný výběr zajistí jistý krok

Barefoot obuv a ponožkoboty mají prvotně zajistit volnou chůzi a dopřát přirozený pohyb chodidlu. Je proto velmi důležité zaměřit se na vhodný výběr a umět rozlišit, zda se opravdu jedná o barefoot produkt. Jestliže máte možnost navštívit přímo prodejnu, určitě neváhejte a využijte profesionální rady vyškolených pracovníků, kteří vám jistě pomohou s výběrem velikosti i typu. Ať už jste se rozhodli z jakéhokoliv důvodu pro objednávky z internetového obchodu, určitě mějte na paměti několik podstatných kritérií, která by měla barefoot obuv splňovat.

Vybrat si ponožkoboty není určitě žádnou vědou. Bota by vás ale neměla tlačit ani nijak omezovat. Proto důkladně chodidlo změřte, nejlépe pomocí položeného papíru na zemi, kdy patu ustavíte ke zdi a předmětem s rovnou hranou vyznačíte nejdelší z prstů na nohou. Změřte vzdálenost a nahlédněte do tabulky e-shopu pro určení velikosti. Barefoot obuv by vždy měla mít nanejvýš 6 mm tenkou podrážku, která zajišťuje maximální kontakt s povrchem. Musí být dostatečně ohebná a špičku boty mít uzpůsobenou pro dostatek místa pro pohyb prstů. Firma Ahinsa shoes používá pro výrobu veganské materiály a přírodní zdroje a jejich boty vám mohou vydržet dlouhé roky.

zdroj: nohatka.cz

Pokud se ještě stále rozhodujete

Barefoot obuv má své příznivce i odpůrce. Druhou skupinou jsou většinou lidé, kteří na tuto speciální obuv nahlíží skepticky, zdá se jim drahá a neměli příležitost se s ní seznámit blíž natož ji vyzkoušet na vlastní kůži. Pravdou je, že fanoušků barefoot je každým rokem víc a víc a mnozí se k těmto bosým botám obracejí ve víře lepšího zdravotního stavu. Chůze naboso totiž přináší mnohé zdravotní výhody. Dopřává našim nohám přirozený pohyb.

Protože noha není v barefoot botě plně sevřená, zapojují a zpevňují se tak při chůzi všechny svaly, které v běžné obuvi víceméně odpočívají. Může sloužit jako perfektní prostředek pro napravení zborcené klenby, a dokonce předejít bolestem kolen nebo páteře. Noha si zvykne přirozeně a správně našlapovat přes přední část chodidla a šetří proto dokonale vaše kolena. Pokud se rozhodnete pro barefoot obuv, vaše rovnováha bude o poznání lepší, sníží se vám hladina stresu a zažijete pocit svobody a volnosti, který vám obstará dobrou náladu pro každý den.

 

Dopřejte si chvíli času

Konečně jste se odhodlali, vybrali si a máte doma barefoot boty, s láskou na ně koukáte a těšíte se na vaši první společnou procházku. Je ale celkem možné, že je budete chtít po pár metrech hodit někam hluboko do skříně a cítit se mírně v rozpacích. Tak jako u většiny nových situací, i tato potřebuje svůj čas. Vaše noha je zvyklá několik let na běžnou obuv, na oporu, pohodlí, a především rovný a ničím nerušený povrch. Najednou je všechno jinak.

Proto se doporučuje začít opatrně. Můžete začít nejprve chodit i běhat v botách s nízkým až nulovým dropem. Postupně nahrazujte daný úsek menší částí v barefoot obuvi nebo ponožkobotech a jakmile se budete cítit jistěji, pozvolna navyšujte. Při chůzi v barefoot botách se přirozeně zkracuje krok. Ze začátku byste určitě neměli spěchat a věnovat plné zaměření na novou chůzi, která se vám stane postupem času přirozenou.

 

Barefoot není pro všechny

I když vás možnost svobodné chůze okouzlila, mějte na paměti, že není bohužel pro každého. Pokud trpíte ortopedickými zdravotními problémy, barefoot obuv se nedoporučuje. Odborníci upozorňují i na deformace nohou způsobené úrazem nebo i vrozené. Opatrnost je určitě na místě u pacientů s cukrovkou, kde může hrozit neuropatie dolních končetin. Ve všech případech je vždy lepší konzultovat postup s odborným lékařem, který zhodnotí, zda je právě tato obuv vhodná i pro vás.

 

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 016 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí