120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Citlivá pokožka? Jaké prádlo zvolit

Uveřejněno: 11.02.2022
Kategorie: TIPY

Máte-li citlivou pokožku se sklonem k ekzému, výběr oblečení a spodního prádla pro vás může představovat pořádný oříšek. Na co si dát pozor, když nakupujete nové kousky do svého šatníku? A jak oblečení správně prát, aby vás pokožka nesvědila?

Projevy citlivé pokožky

Pokožka se může stát citlivou z mnoha důvodů a kdykoliv v průběhu života. Jakékoliv narušení její přirozené ochranné bariéry může způsobit, že pokožka bude hrubá a suchá. Vnější vlivy pak mohou situaci ještě zhoršit a vést k jejímu zanícení.

K viditelným příznakům citlivé pokožky patří zarudnutí, vyrážka, šupinatění, otoky nebo zhrubění povrchu pokožky. Tento stav mohou dále doprovázet pocity svědění, napjatosti, pálení nebo štípání.

Tip: Úlevu od projevů citlivé pokožky vám přinese nejen změna životosprávy a přírodní kosmetika, ale také správná volba oblečení.

   

Volte materiály pro citlivou pokožku

Vybíráte-li oblečení a spodní prádlo pro atopika, snažte se maximálně vyhýbat umělým vláknům, která nedovolují pokožce dýchat a mohou podpořit vznik ekzému. Vaše volba by měla padnout na spodní prádlo a oblečení z šetrných materiálů, jako je bavlna, bambusové vlákno nebo hedvábí.

  • Bavlna a biobavlna – spodní prádlo a oblečení vyrobené ze 100% bavlny a biobavlny je pro osoby s citlivou pokožkou ideální volbou. Pozor si ale dejte na froté a flanel. Ačkoliv se jedná o bavlněné materiály, mají jemné chloupky, které mohou citlivou pokožku dráždit.
  • Bambusové vlákno – má vyšší pohlcovací schopnosti než bavlna a vysokou tepelnou vodivost. Bambusové spodní prádlo a oblečení je navíc velmi prodyšné, příjemné na dotek a přirozeně antibakteriální.
  • Lněná příze – je pevnější než bavlna, pocitově však na dotek tvrdá, chladivá a prodyšná. Lněné kalhoty, šaty či košile tak oceníte především v létě, kdy teploty stoupají do neúnosných výšek. 
  • Přírodní hedvábí – dokonale hebký materiál vyrobený z vláken bource morušového. Skvěle saje pot, v létě chladí, v zimě zahřívá.
  • Merino vlna– vlna z plemene ovce Merino představuje vhodnou alternativu klasické ovčí vlny. Má totiž mnohem jemnější vlákna, která nevadí ani osobám s citlivou a ekzematickou pokožkou. Její vlastnosti oceníte zejména při sportu a turistice, nosit ji ale můžete klidně každý den.

zdroj: primanapady.cz

Vyhýbejte se vlně

Od vlněného svetru dejte raději ruce pryč. Ovčí vlna má příliš hrubá vlákna, která citlivou pokožku dráždí. Na pozoru buďte obzvlášť v případě, že se u vás v minulosti projevila alergie na vlnu, která může vyvolat zarudnutí nebo vyrážku.

Tip: Za vhodnou alternativu lze považovat oblečení a prádlo z již zmíněné merino vlny, která má mnohem jemnější vlákna.

    

Myslete na pohodlí

Máte-li citlivou pokožku, snažte se preferovat volnější střihy, široké průramky a neobtažené džíny. Zkontrolujte si také, zda vás neškrtí špatně umístěný zip nebo příliš hrubý šev. Zvlášť důležité je to v místech, která se intenzivněji potí, tedy podpaží, třísla a podkolenní jamky. Pot v kombinaci s mechanickým podrážděním pokožky totiž často způsobuje nepříjemnou vyrážku.

Pozor na kovové doplňky a detaily

Pokud si pořizujete nový svetr nebo sukni, dobře si prohlédněte i takové detaily, jako je zip a další ozdobné prvky. K jejich výrobě se často používá nikl, který je jednou z hlavních příčin svědění a zarudnutí kůže. 

Odstraňte etikety

Dnes se již velmi často setkáte s tím, že informace o velikosti a použitých materiálech jsou natištěny přímo na oblečení. Pokud přesto vlastníte nějaké kousky s všitou etiketou, nezapomeňte ji včas odstranit, aby vás zbytečně nedráždila.

Pozor na barvy

Citlivé pokožce mohou vadit také dráždící barviva a jiné chemické látky, které se běžně používají při výrobě oblečení. Raději proto dejte přednost méně barevným oděvům. Na přítomnost chemikálií vás kromě jasných barev upozorní také výrazný štiplavý zápach. Doporučujeme proto nakupovat oblečení od důvěryhodných značek, jejichž produkty jsou certifikované.

Nové oblečení nejprve vyperte

Právě jste si pořídili nové tričko a nejraději byste si ho hned vzali na sebe? Ještě chvíli počkejte a tričko nejprve vyperte. Odstraníte z něj dráždívá barviva a jiné chemické látky používané při výrobě, za což vám citlivá kůže poděkuje.

Spěte jako v bavlnce

Máte-li ekzematickou pokožku, možná jste si všimli, že se její stav často zhoršuje během spánku. Úlevu vám poskytnou přírodní materiály. Ideální volbou je ložní povlečení ze 100% bavlny a bavlněná pyžama s dlouhým rukávem. Preferujte volnější střih a minimum ozdobných prvků, jako jsou zipy, knoflíky a tkaničky, které by vás mohly dráždit a omezovat.

Tip: Máte-li doma malého atopika, zvažte pořízení dětského pyžama s uzavřenými rukávy. Zabráníte tak častému nočnímu škrábání, kterému samotné dítě jen velmi těžko zabrání. Další možností jsou bavlněné rukavičky.

zdroj: primanapady.cz

Jak prát oblečení a spodní prádlo pro alergiky

Investovali jste do kvalitního oblečení z přírodních materiálů, ale vaše citlivá kůže stále není spokojená? Na vině mohou být dráždivé prací přípravky, které zůstávají v oblečení po jeho vyprání.

Vybírejte proto šetrné prací prostředky a snažte se preferovat ty tekuté, které se při praní lépe rozpouštějí a nezůstávají v záhybech oděvů či ve švech. Oblečení perte ideálně na 60 °C, aby se z vláken uvolnily veškeré nečistoty včetně případných mastí a krémů. Na konec oblečení důkladně vymáchejte, a to bez použití aviváže.

Tip: Místo aviváže použijte ocet. Prádlo změkčí a působí také lehce dezinfekčně. Strach nemusíte mít ani z typického octového zápachu – jakmile oblečení vyperete, po zápachu nebude ani památky.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 017 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí