120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Jarní výprodej! Slevy až 80 %
Slevy až 80 %
Zvýhodněná balení se slevou až 72 %

Co nosily naše babičky a dědečkové? Budete koukat

Uveřejněno: 25.03.2022
Kategorie: MÓDA

Kolikrát si ani neuvědomujeme, jak pohodlně se cítíme denně ve svém oblečení. Ať už v posteli, doma při lenošení nebo i v práci. Dnes už není problém obléknout si formální oblečení, vypadat skvěle a stejně se tak i cítit. Dříve tomu bylo ale jinak. Oblečení stahovalo, formovalo a často i dost bolestivě. Jak vypadaly šaty našich dědečků a babiček?

 

Zpátky do minulosti

Byla by škoda nenahlédnout aspoň na okamžik do historie. Móda se rozvíjela celá staletí a vystřídala mnoho podob. Ve větší míře samozřejmě měnily garderobu ženy, velkou neznámou pro ně byly kalhoty a zdůrazňovaly především přednosti nebo naopak skrývaly nedostatky. Způsoby oblékání byly ovlivněny uměním, postavením i aktuální situací dané země. Od prvotního lněného materiálu se během let začaly šít šaty z velmi kvalitních a vzácných textilií jako byl například samet nebo hedvábí.

Během 2.světové války byl oděv velmi podobný uniformám. Vycpaná ramena, důraz na pas a jednoduchá sukně áčkového střihu. V poválečném období fungoval přídělový systém. Nedostatek zboží a látek proto dovedl ženy k přešívání šatů, a tak pod jejich rukama vznikaly například dámské kostýmky z pánských obleků. Naše babičky nejraději vzpomínají na lichotivou módu 50.let, která byla nejslušivější ze všech a není divu, že se k tomuto stylu vracíme dodnes. Ikonou 60.let se staly mini šaty pestrých barev s geometrickými vzory a sako se sukní z tehdy nově uvedeného tvídu můžeme zahlédnout často i v šatnách dnešních žen.

 

zdroj: moda.cz

Kalhotky nejen pro služky

Spodní prádlo dlouho náleželo kvůli křesťanské přísnosti pouze služkám, nevěstkám a tanečnicím. Jaké se tedy nosilo spodní prádlo? Dlouhá léta žádné. V dnešním světě si bez něj už většina z nás nedokáže představit život a chodit „naostro“ je dokonce naopak považováno za vulgární. První dámské kalhotky dlouhé až ke kolenům se objevily právě v nevěstincích. Postupem času se stále zkracovaly od bombarďáků našich babiček až do délek, které známe dnes. Máme možnost si vybrat z široké nabídky střihů, barev i materiálů, a především si svobodně zvolit.

Pánové si na sobě spodní prádlo užívají podstatně déle. Předchůdcem spodního prádla byla bederní rouška, ale ta plnila spíše funkci ochrannou. Spodky dlouhé po lýtka se objevily u mužů všech společenských tříd přibližně ve 13.století, postupem času se přidal i poklopec, který pánům značně ulehčil život a v 19.století tehdy oblíbený pánský overal. Ve 30.letech nosili naši dědečkové trenýrky a slipy, které úspěšně zahájily svou éru a o deset let později se pánové dočkali i populárních boxerek.

 

Bouřlivá historie korzetu

Jako jeden z nepostradatelných doplňků ženy se stal korzet, který měl splnit jasnou funkci. Dokázal dámám vytvořit vosí pas a pomáhal jim se správným držením těla. Původem je z Itálie, ale představen a přijat ženami byl až ve Francii začátkem 16.století, kdy byl vydán zákaz širokého pasu u dvora. Nedivte se proto, že se ženy nechávaly dobrovolně šněrovat a často omdlévaly z důvodu extrémního stahování a ztíženého dýchání pod tíhou nepohodlné pomůcky. Korzet se během let měnil a přizpůsoboval se aktuálnímu stylu.

Plnil dokonce i záslužné poslání, kdy si do korzetů ženy začaly schovávat zbraně pro svou ochranu. V 19.století se prodloužila délka na boky a celkově se začalo přemýšlet o vytvoření doplňku, který by přestal omezovat v pohybu a nezpůsoboval zdravotní problémy. Na ty se začalo upozorňovat na konci 19.století, kdy se lékaři přikláněli k názoru, že jsou korzety pro ženy škodlivé. Dnes je tento módní doplněk například součástí svatebních šatů nebo jako druh erotického prádla, které probudí fantazii každého muže.

 

Prababička dnešní podprsenky

Neuvěřitelných sto let trvalo podprsenkám získat dnešní podobu. Za zrodem té úplně první, která byla opravdu vyslána do světa, stála nehoda devatenáctileté Mary Phelbs Jacob, přezdívané Polly, které se před důležitým plesem rozpadnul korzet a ponechal tak její prsa bez opory. Kreativně sešila dva kapesníčky s růžovou stuhou a na bále zazářila v šatech s hlubokým výstřihem. Všechny ženy obdivovaly její fantasticky volný pohyb a dožadovaly se stejné výhody i pro sebe.

Odvážná Mary podala žádost o patent. Ten jí byl zanedlouho úspěšně schválena a ženy se staly věrnými nositelkami tohoto módního doplňku, který je v dnešní době ženám oporou i ozdobou. Od prvního velkého krůčku uběhla dlouhá léta a podprsenka prošla výraznou proměnou. Pár kousků po babičce by mohlo vyprávět. Oblíbený kousek spodního prádla dnes dokáže vytvořit dokonalý dekolt a například fenomenální Wonderbra Moeho Nadlera je pro ženy skvostným módním doplňkem.

 

Šaty po babičce? Určitě ano

Jak často potkáte na ulici elegantní a upravenou ženu ve slušivých šatech či sukni? Ano, máte pravdu, tento styl je vidět v posledních letech stále méně a méně. A přitom vaše babička by vám jistě potvrdila, že její šatník byl synonymem přirozené elegance a dědeček si se zasněným úsměvem zavzpomíná na běžně cupitající dámské nohy v podpatcích, které každé ženě vždy přidaly pár bodů navíc. Móda našich babiček a dědečků byla uhlazená, vkusná a ženy i muži ji nosily s šarmem a elegancí.

Dnešní móda často čerpá inspiraci z historických oděvů a jedním z velmi populárních se stal právě vintage styl. Pokud je vám blízká originalita a romantická elegance, šatník ve vašem pokoji by měl obsahovat vzácné kousky, které podtrhnou ženský půvab a oblíbily si jej i známé osobnosti po celém světě. Oblečení po babičce vás zajisté správně nasměruje. Nesmí chybět sukně nebo šaty áčkového střihu, jemné pastelové barvy a květinové romantické vzory. Jestliže chcete vyjádřit osobitost neotřelým způsobem, vzhled ve vintage stylu vám bude velmi blízkým spojencem.

 

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 010 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí