120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Co si nezapomenout vzít do posilovny?

Uveřejněno: 08.03.2022
Kategorie: MÓDA , TIPY

Pokud se chystáte do posilovny, měli byste si s sebou zabalit potřebné vybavení. To se přitom netýká pouze cvičebního oblečení, ale také dalších pomůcek, stejně jako vhodných potravin a nápojů.

Začněte výběrem vhodného spodního prádla

Možná se to nemusí zdát, ale výběr vhodného spodního prádla je pro posilování velmi důležitý. Špatně zvolené kousky vám totiž neposkytnou oporu, nebudou prodyšné a naopak se budou zařezávat, což vám komfort při cvičení rozhodně nepřidá. Jaké by tedy prádlo mělo mít vlastnosti?

  • Ženy by měly zvolit kvalitní sportovní podprsenku, která udrží prsa tam, kde mají být. Navíc snižuje riziko poškození vnitřního prsního vaziva a zmenšuje zátěž zad a ramen. Optimálně by měla být z funkčních materiálů. Vhodným řešením je též podprsenka se zkříženými ramínky.
  • Co se týče spodní části, ženy mohou zvolit funkční kalhotky, naopak se nehodí krajky nebo saténové zdobení. Pro muže představují ideální řešení boxerky, které si lze aktuálně pořídit z různých materiálů. Někomu tak může vyhovovat přírodní bavlna, jinému umělé vlákno.

Jaké zvolit oblečení? Určitě ne příliš volné! 

Při cvičení by vám oblečení samozřejmě nemělo překážet. Volné tepláky a mikiny tedy nejsou do posilovny ideálním módou. Nejenže vás mohou limitovat, ale zároveň se v takovém outfitu během intenzivního tréninku budete „péct“ a může dojít k dehydrataci, což není úplně bezpečné (viz níže). 

  • Pánové sice mohou zvolit tepláky, které by ovšem neměly být příliš volné, ale vhodnější jsou kraťasy. Sáhnout lze také po legínách, jež jsou pro cvičení optimálním řešením, oblečou si je však zřejmě především ženy. I pro muže se nicméně může jednat o perfektní volbu. 
  • Pro obě pohlaví jsou do posilovny ideální funkční trička a tílka, která mají hned několik výhod. Předně jsou prodyšná, což výrazně přispívá k rychlosti schnutí a navíc velmi dobře pohlcují nejen pot, ale také pach. Jedná se tedy o vhodné řešení i pro ostatní. 

Zvolte vhodné obutí 

Mnoho lidí obuv do posilovny příliš neřeší, což je ovšem chyba. Na cvičení s činkami jsou přímo určeny tzv. lifterské boty, které se nicméně hodí především pro profíky (např. vzpěrače). Běžným návštěvníkům posiloven postačí jakákoli sportovní obuv s plochou podrážkou, díky níž nezruinujete výdaje na školu či rodinný rozpočet. Využít je navíc možné i slevu na obuv z Deichmann.cz, případně z dalších známých obchodů, takže si je možné při nákupu zajistit i zajímavou finanční úsporu. 

Další důležité vybavení do posilovny

Pokud už máte připraveno vhodné oblečení a obutí do posilovny, ještě byste za lepší fyzičkou vyrážet neměli. Budete totiž potřebovat i jiné vybavení. Některé je poměrně důležité, další ponecháme na vašem zvážení. V každém případě můžete minimálně uvažovat o následující výbavě.

  • Oblečení, obuv i další vybavení budete muset v něčem přenášet, proto byste měli mít tašku na cvičení. Ta by měla mít speciální odvětrávání, aby nenačichla od použitého oblečení, stejně jako více vnitřních kapes pro větší přehlednost či polstrovaný ramenní popruh.
  • Chybět by vám neměla ani čelenka, která je vhodná pro osoby s dlouhými vlasy. Jedná se ovšem i ochranu očí při nadměrném pocení. Podstatné jsou rovněž rukavice, které chrání ruce při zvedaní činek, případně při cvičení na mnohých posilovacích strojích.
  • Doma si určitě nenechejte ani ručník, který použijete nejen při sprše po cvičení, ale také při samotném posilování. Může vás totiž zbavit potu a navíc je jeho používání hygienické, protože se na náčiní budete střídat s dalšími jedinci. Měli byste jej tedy před použitím otřít. 
  • Pokud berete cvičení v posilovně opravdu vážně, určitě si s sebou vezměte i telefon, který vám umožní stopovat délku cvičení či přestávky mezi sériemi. Mobil se vám může hodit i pro záznam dosažených výkonů. Navíc si je možné stáhnout různé aplikace pro posilování.
  • Cvičení nemusí být pro každého tou úplně nejzábavnější aktivitou. Proto si společně s mobilním telefonem zabalte i sportovní sluchátka, která jsou odolná proti potu a vodě obecně. Hudba vám navíc může pomoci s koncentrací, což je další klíčová vlastnost. 

zdroj: pixbay.com

Jaké si s sebou zabalit jídlo a pití? 

Pokud se podíváte na návody s věcmi, které si nezapomenout vzít do posilovny, ve většině těchto článků najdete i láhev na pití, protože pitný režim je při náročných fyzických aktivitách opravdu důležitý. Tyto láhve bývají velmi odolné a navíc mívají pojistku proti otevření. Nabízí se ovšem rovněž otázka, jaký nápoj si vlastně připravit a co při posilování případně konzumovat.  

  • Hydratace je důležitá pro správnou konzistenci krve i distribuci živin. Voda se při fyzické aktivitě z těla dostává potem. Ten se ovšem skládá rovněž z elektrolytů. Pouhý příjem vody bez elektrolytů tak není úplně žádoucí, neboť může vést až k hyponatrémii neboli otravě vodou. Vhodné iontové nápoje nicméně obsahují i umělá barviva, cukry a ochucovací látky. Na elektrolyty bohatá a navíc nijak neškodící je nicméně např. kokosová voda.
  • Při cvičení byste neměli mít nejen žízeň, ale ani hlad. Po každých 20 minutách fyzické aktivity tak můžete zkonzumovat jednoduché sacharidy, které ve zdravé formě obsahuje především ovoce. Pokud tedy chcete během posilování doplnit energii, můžete si dát nejen energetickou tyčinku, ale také banán, mango nebo datle. Po cvičení byste se následně měli zaměřit na potraviny či nápoje bohaté na proteiny.

Tip na závěr: pokud jste před cvičením unavení, nepotřebujete k nakopnutí ani kofein, ani rafinované cukry. Jedním z nejzdravějších stimulantů je yerba maté, což je jihoamerický nápoj připravovaný z lístků cesmíny paraguayské, které běžně seženete i v českých obchodech. 

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 998 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí