120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Dámy, potí se vám prsa a hruď? Skoncujte s tím.

Uveřejněno: 10.10.2022
Kategorie: SPOLEČNOST

Nadměrné pocení na hrudi patří k intimním problémům, které umí zkomplikovat život. Kromě mokrých skvrn na oblečení vás může potrápit i nepříjemný zápach nebo vyrážka. Jak se pocení pod prsy zbavit?

Problémy s nadměrným pocením nejsou výjimečné

Nadměrné pocení postihuje přibližně 3 –⁠ 4 % populace a odborně se tomuto problému říká hyperhidróza. Mezi nejčastější příčiny patří vysoká okolní teplota, stres a nervozita, ale také alkoholické nápoje, kofein nebo ostrá jídla. Někteří lidé se ale potí prakticky neustále bez zjevné příčiny, výjimkou není ani  pocení v zimě.

Pocení může také způsobovat společenské problémy, často souvisí i s jinými onemocněními. Nejčastěji jde o obezitu, bakteriální a virová onemocnění nebo o onkologické potíže, u atopiků může dojít ke zhoršení vyrážky a většímu svědění.

Malá nebo velká prsa

Příčiny hyperhidrózy bývají většinou genetické. Pokud vás však trápí nadměrné pocení na hrudníku nebo pocení pod prsy, může to být také způsobenou velikostí prsou. Větší prsa často těsně přiléhají k hrudníku i sama k sobě. Někdy se velikost poprsí také úzce pojí s vyšší hmotností a pocení v okolí prsou může postihovat i další kožní záhyby.

Velkou roli také hrají hormony a změna jejich hladin během života. U žen se tak problémy s nadměrným pocením často vyskytují po porodu nebo v období menopauzy. Někdy samy od sebe odezní, ale pokud potíže přetrvávají příliš dlouho, nebojte se navštívit lékaře.

Přejděte na bavlněné prádlo

Znát příčiny pocení pod ňadry je jistě přínosné, ale ty, které to trápí, chtějí znát především řešení. Tím nejjednodušším je vyměnit spodní prádlo. Podprsenky často bývají vyrobené z neprodyšných vláken, jako jsou polyamid, akryl nebo umělé hedvábí. Ačkoliv je krajkové prádlo krásné, v případě, že vás trápí pocení v okolí prsou, vyzkoušejte raději bavlněné podprsenky.

Nemusíte se bát, podprsenky z bavlny už dnes nejsou beztvarým kusem prádla určeným pro důchodkyně. Mohou být sexy a veselé zároveň, najdeme na nich divoké vzory i jemné pastelové barvy. Vhodnou alternativou jsou také podprsenky z bambusu, které jsou příjemné na dotek, nedráždí pokožku, pohlcují pot a absorbují pachy.

Problém může nastat také u podprsenek s kosticemi. Zejména pokud podprsenka dokonale nesedí, může dojít k podráždění na spodní straně prsou, což v kombinaci s nadměrným pocením může vést až k nepříjemným odřeninám. Naštěstí dnes už není žádný problém sehnat slušivé bavlněné podprsenky bez kostic. Vyzkoušet můžete i sportovní podprsenky, které poskytnou dostatečnou oporu i větším ňadrům.

Antiperspirant nemusíte používat jen do podpaží

Oblíbenou metodou mnoha žen, jak předejít pocení pod prsy, je použití antiperspirantu na postižené oblasti. Antiperspirant je vhodnější než deodorant, protože uzavírá póry a tím zabraňuje pocení, kdežto deodorant se zaměřuje pouze na nepříjemný zápach.

Použít můžete antiperspirant tuhý nebo ve spreji. Nevýhodou je, že u některých značek může dojít k zabarvení prádla nebo k výskytu bílých map na svrchních vrstvách oblečení. Řešením může být nošení volnějších triček z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo bambus, která jsou prodyšná a skryjí případné problémy.

Pomůže i dětský pudr

Často doporučovaným řešením je i dětský pudr, který se používá k zamezení vzniku opruzenin pod plenkou. Jeho výhodou je snadná dostupnost a také obsah zinku, díky kterému zůstává pokožka suchá, a dalších protizánětlivých látek. Zároveň jde o velmi levné řešení, ale jeho účinek často trvá jen dvě nebo tři hodiny.

Dbejte na dostatečnou hygienu

Jestliže vás trápí nadměrné pocení pod prsy nebo v jejich okolí (a také kdekoliv jinde), měli byste věnovat větší pozornost hygieně. Nepříjemnou vlastností potu je totiž jeho zápach, který je především v letních měsících opravdu všudypřítomný. Při sprchování však nepoužívejte příliš parfémovaná mýdla, protože mohou dráždit citlivou pokožku. Nejlepší je dopřát si sprchu několikrát denně a žádné mýdlo nepoužít. Pokud tuto možnost nemáte, mohou vám pomoci vlhčené hygienické ubrousky určené pro citlivou pokožku.

Pokud se bojíte podráždění kvůli častému použití mýdla, vyzkoušejte klasické jádrové mýdlo, které známe především jako prostředek na praní. Dnes už jej v koupelnách příliš nenajdeme, ale jeho výhodou je šetrnost nejen k látkám, ale také k pokožce. Navíc je neparfémované, takže se nemusíte bát podráždění ani z toho důvodu.

Botulotoxin

Pro léčbu nadměrného pocení se používá také botulotoxin. Jeho použití je známé především z estetické chirurgie, kde se používá k vyplnění drobných vrásek. Díky použití znecitlivujícího krému je jeho aplikace bezbolestná a nadměrné pocení dokáže omezit na dobu 6 –⁠ 12 měsíců. Samozřejmě je nutná konzultace s lékařem a odborná aplikace.

Vyrážka v okolí prsou

Nadměrné pocení na hrudi je často také spojeno s vyrážkou pod prsy nebo mezi nimi. Kromě estetického hlediska také může nepříjemně svědit. Navíc podprsenky s kosticemi mohou celé okolí nepříjemně dráždit. I tady pomůže především zvýšená hygiena. Pokud je to jen trochu možné, zkuste také chodit bez podprsenky, abyste nadále pokožku nedráždili. Kůži nechte odpočinout aspoň doma a samozřejmé by mělo být spát bez spodního prádla.

V případě, že jde o větší vyrážku v okolí prsou, je vhodné navštívit kožního lékaře, který může předepsat mast. Ta zabrání rozšiřování vyrážky a pomůže i k jejímu vyléčení. Vyzkoušet můžete i volně dostupné masti (např. Bepanthen nebo kalciovou mast), s jejich výběrem vám poradí v každé lékárně.

Nadměrné pocení ve spánku

Pokud trpíte hyperhidrózou, může být problémem také nadměrné pocení ve spánku. Můžete zkusit snížit teplotu v ložnici nebo použít méně teplou přikrývku, ale s pocením ve spánku nejvíce pomůže vhodné noční prádlo. I tady zapomeňte na krajky a vyzkoušejte raději noční košile nebo klasická pyžama z prodyšných materiálů, jako je bavlna.

Noční prádlo by také mělo být spíše volnější, aby při spánku umožňovalo pohyb a neškrtilo. Jestliže už máte problém s vyrážkou v okolí prsou, dbejte také na to, aby vás pyžamo neškrábalo nebo vyrážku dále nedráždilo.

Nervové pocení a nadměrné pocení ve spánku

Ve spánku se často projevují také skryté emoce. Nejčastěji je to v podobě snů, ale i nadměrné noční pocení může být signálem, že trpíme přílišným stresem nebo úzkostí. Stres je známým spouštěčem většího pocení, ať už v podpaží nebo v jiných tělesných partiích. Stres a úzkosti také mohou provázet nepříjemné sny nebo noční můry.

Potí se i další tělesné partie

Nadměrné pocení na hrudi není jedinou komplikací při hyperhidróze. Často se setkáme také s pocením v oblasti třísel nebo stehen, které může být stejně nebo dokonce více nepříjemné jako pocení v okolí prsou. I tady často dochází k výskytu vyrážky nebo odřenin.

I na stehnech nebo v tříslech můžete použít antiperspirant nebo dětský pudr, nezapomeňte ani ne dostatečnou hygienu. Samozřejmou prevencí by měla i tady být volba vhodného spodního prádla z přírodních materiálů. Vhodnou volbou pak mohou být kalhotky s nohavičkou místo klasického střihu. V letních měsících jistě žádná žena nechce nosit punčocháče, naštěstí je možné pořídit si legíny s krátkými nohavicemi, které jednoduše schováte pod sukní nebo šaty a zároveň díky nim zabráníte odření v nejširší části stehen.

Sportovní podprsenka podpoří i větší poprsí.

zdroj: unsplash.com

Sportovní podprsenka podpoří i větší poprsí.

Prádlo z přírodních materiálů jako bavlna nebo bambus jsou vhodnou prevencí proti nadměrnému pocení v okolí prsou.

zdroj: unsplash.com

Prádlo z přírodních materiálů jako bavlna nebo bambus jsou vhodnou prevencí proti nadměrnému pocení v okolí prsou.

Nadměrné pocení se u žen často vyskytuje po porodu nebo v období menopauzy.

zdroj: unsplash.com

Nadměrné pocení se u žen často vyskytuje po porodu nebo v období menopauzy.

Pocení je běžnou součástí života, ale pokud je ho příliš, umí být pořádně nepříjemné.

zdroj: unsplash.com

Pocení je běžnou součástí života, ale pokud je ho příliš, umí být pořádně nepříjemné.

Nadměrné pocení trápí muže i ženy.

zdroj: unsplash.com

Nadměrné pocení trápí muže i ženy.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 015 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí