120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Doléhá na vás stres? Známe způsoby, jak se hodit do klidu

Uveřejněno: 20.03.2022
Kategorie: SPOLEČNOST

Jak se zbavit stresu a zklidnit pocuchané nervy? V dnešní uspěchané době otázka číslo jedna. Pokud i na vás útočí stres ze všech stran, pak čtěte dál. Dozvíte se, podle čeho stres rozlišujeme, jak se s ním dá pracovat a hlavně jak mu předcházet, aby vám brzy nepřerostl přes hlavu.

Není stres jako stres

Je rozdíl, zda zažíváte vypjaté období, akutní nával vzteku, nebo dlouhodobý stres, který ve vás vyvolává neustálý pocit nervozity. V každém případě však platí, že každý stres má své řešení. V první řadě je však třeba rozlišit, v jaké situaci se právě nacházíte a jaká je pravá příčina vaší psychické nepohody. 

Tip: Akutní situace můžete řešit v podstatě okamžitě, ty dlouhodobější však zpravidla vyžadují pravidelnou péči.

Odvrácená tvář stresu

Pokud na sebe necháte stres působit dlouhodobě, brzy to pocítíte na svém těle. Neustálé napětí má mimo jiné za následek:

  • vysoký krevní tlak,
  • trávicí a zažívací potíže,
  • bolesti hlavy a migrény,
  • poruchy spánku,
  • sníženou imunitu,
  • špatnou náladu a podrážděnost.

Jak se zbavit stresu

Na každého, kdo se potýká se stresem, fungují jiné metody. Zatímco někomu pomůže šálek bylinkového čaje nebo horká koupel, jiný potřebuje stres doslova vyběhat. Jakmile přijdete na to, co konkrétně ulevuje vám, držte se toho. Uvědomte si, že trénink dělá mistra. Pokud budete svou psychiku trénovat pravidelně, pak dokážete zachovat chladnou hlavu v jakékoliv situaci.

Co pomáhá na stres

V případě, že se cítíte neustále pod tlakem, vyzkoušejte některý z níže uvedených způsobů, jak se uklidnit. Pokud se jim budete věnovat pravidelně, nejen že se zbavíte stresu, ale navíc se vůči němu stanete mnohem více odolní. Takže až se příště opět ocitnete ve stresové situaci, spíše zachováte chladnou hlavu a nepodlehnete svým emocím.

Ovládněte svůj dech

Klidný a hluboký dech do břicha vás během pár chvil vrátí do přítomného okamžiku, zpomalí tep, sníží krevní tlak a uklidní pocuchané nervy. Jedná se proto o jednu z nejúčinnějších metod v boji se stresem, kterou je však třeba pravidelně trénovat.

Dechových technik a cvičení přitom existuje celá řada. Jmenujme alespoň velmi oblíbenou Wim Hofovu metodu, plný jógový dech, dýchání 4-7-8 nebo třeba střídání nosních dírek.

zdroj: pixbay.com

Klidná mysl, klidné tělo

S vědomým dechem je úzce spojená také meditace. Při meditaci se učíte zklidnit svou mysl a přenést své myšlenky na klidné a pozitivní místo. Čím častěji budete meditovat, tím odolnější vůči stresu budete.

A jak na meditaci? Vyšetřete si alespoň 10 minut času, najděte si klidné místo a zapalte vonné svíčky. Doporučujeme si na sebe vzít pohodlné oblečení a teplé ponožky a zaujmout pozici, ve které je vám příjemně. Pak už jen zavřete oči a nalaďte se na svůj dech. Myšlenky nechte volně plynout a kdykoliv máte pocit, že jste duchem nepřítomní, opět se pozorností vraťte k nádechu a výdechu.

Odpočinek pro tělo i duši

Během spánku regeneruje nejen tělo, ale také mysl, která se zbavuje duševní zátěže. Jen díky vydatnému odpočinku ráno vstáváte svěží, odpočatí a připravení věnovat se každodenním činnostem a užívat si život naplno. Co vše můžete pro dostatečný a kvalitní spánek udělat?

  • Naučte se chodit spát a vstávat v přibližně stejnou denní dobu, a to i o víkendu.
  • Snažte se usnout ještě před půlnocí, kdy je spánek nejhlubší, a spěte alespoň 7–8 hodin denně.
  • Na spaní si oblékněte pohodlné pyžamo nebo noční košili, která vás nikde netlačí a neškrtí. Stejnou pozornost věnujte výběru povlečení a prostěradla.
  • Před spaním se vyhýbejte těžkým jídlům, alkoholu a kofeinu, pozor si dejte i na náročnější fyzickou aktivitu.
  • Alespoň hodinu před spánkem vypněte a odložte veškerá elektronická zařízení. Raději sáhněte po knize nebo si do uší pusťte relaxační muziku.
  • V ložnici udržujte příjemné klima. Pravidelně větrejte a teplotu mějte nastavenou na 15–18 °C.
  • Pokud vám myšlenky neustále utíkají k práci nebo k jiným povinnostem, vyzkoušejte dechová a relaxační cvičení.

Objevte sílu endorfinů

Pravidelný pohyb vyplavuje do těla endorfiny, kterým se příhodně přezdívá hormony štěstí. Ty navozují dobrou náladu, posilují psychickou odolnost a potlačují stres. Alespoň 3–4× týdně proto ze skříně vytáhněte sportovní prádlo, funkční tričko a legíny a dopřejte svému tělu dávku endorfinů.

Pro začátek stačí dokonce i svižnější procházka do přírody. Pohyb na čerstvém vzduchu a s tím spojený pobyt na slunci totiž prokazatelně napomáhá tvorbě vitamínu D, který má mimo jiné pozitivní vliv na imunitní systém a psychickou pohodu.

Užijte si společné chvíle s partnerem

Zavzpomínejte s partnerem na začátky vašeho vztahu a pokuste se opět probudit pomyslnou jiskru. Společně strávený čas, vzájemné doteky, mazlení a hlazení vede k tomu, že se do vašeho těla uvolňuje oxytocin neboli hormon lásky. Ten navozuje duševní pohodu, štěstí a celkovou spokojenost, a navíc upevňuje láskyplné pouto mezi partnery.

Naplánujte si proto s partnerem romantický večer ve dvou. Začít ho můžete společnou večeří, následně se přesuňte do vany a poté si vzájemně dopřejte partnerskou masáž. Pokud chcete večer trochu okořenit, oblékněte si sexy spodní prádlo, které vaši drahou polovičku zaručeně nenechá v klidu.

Najděte si chvíli pro sebe

Pokud vás vyčerpávají pracovní povinnosti nebo starost o domácnost a všechny její členy, udělejte si občas chvilku sami pro sebe. Dopřejte si alespoň jednou týdně čas, během kterého se budete věnovat jen tomu, co vás baví a nabíjí energií.

  • Přečtěte si knížku, na kterou se těšíte už několik týdnů.
  • Užijte si horkou koupel při svíčkách a relaxační hudbě.
  • Dopřejte si domácí wellness jen v pohodlném županu.
  • Zajděte si na masáž do svého oblíbeného salónu.
  • Pozvěte sami sebe na kávu nebo na dobrou večeři.
  • Jděte se projít a provětrat si hlavu.
  • Poslechněte si podcast nebo shlédněte video, které neustále odkládáte.
  • Vyzkoušet můžete třeba CBD kapky nebo oleje pro uvolnění těla i mysli.
  • Zapište se na kurz keramiky nebo malování a popusťte uzdu své fantazii. 

zdroj: pixbay.com

Jak se uklidnit, když mám nervy?

Tak moc jste spěchali do práce, že jste si zabouchli klíče od domu? Někdo vám zabral poslední parkovací místo? Nebo jste právě zjistili, že vás za 10 minut čeká prezentace, na kterou jste se nestihli připravit? 

Pokud trénujete svou psychiku a učíte se s ní pracovat, pak vás výše uvedené situace jen tak nevykolejí. Nicméně pokud jste nováček, nikdy jste nezkoušeli žádné uklidňovací techniky a snadno podlehnete svým emocím, pak nezoufejte. I pro vás existuje řešení. Ať už na vás stres útočí v jakékoliv podobě, máte hned několik způsobů, jak se hodit do klidu.

  • Zaměřte se na svůj dech. Ve stresu dýcháte mělce a rychle, snažte se proto dýchat klidně, pomalu, vědomě a řízeně. Pomalý hluboký nádech do plic a dlouhý výdech ven. Sledujte přitom své břicho – právě ono by se mělo s každým nádechem zvedat.
  • Vyzkoušejte afirmace. Pozitivně formulované myšlenky fungují v podstatě jako kotva, která vás vrátí do přítomného okamžiku a vyvolá ve vás příjemné pocity.
  • Dopřejte si masáž. Před důležitou pracovní poradnou se sice nemůžete jen tak sebrat a odejít na thajskou masáž, to ale ani není potřeba. Při stresu báječně pomáhá masáž spánků nebo mačkání akupresurních bodů na rukách. A to zvládnete i sami.
  • Usmějte se. Dokonce i navozený, předstíraný úsměv a smích dokáže zvednout náladu. Jen si to zkuste. Cítíte, jak se vztek, nervozita a úzkost zničehonic vytrácejí?
  • Přivoňte si k citrusům. Je dokázáno, že citrusové oleje (citron, pomeranč, grep i bergamot) dokážou navodit pocit klidu a pohody, tak toho využijte. Esenciální olejíček můžete mít neustále po ruce, v případě potřeby si k němu jednoduše přičichněte a nechte stres rozplynout.

Jak si poradit s nervozitou

Jak na stres jsme si už řekli. Jak si ale poradit s trémou, která vás vždy přepadne zrovna ve chvíli, kdy potřebujete podat ten nejlepší výkon? I zde přicházejí ke slovu techniky, které jsme již zmiňovali – zejména pak dechová a relaxační cvičení, afirmace nebo automasáž.

Co dalšího pomáhá na nervy? Vyzkoušet můžete hořčík v kombinaci s vitamínem B6, který zmírňuje nervozitu zejména tak, že uvolňuje svalové napětí a odstraňuje křeče. Podobně účinkují také omega-3 mastné kyseliny, které najdete v mořských rybách, lněných a chia semínkách nebo vlašských ořechách, a byinkové čaje (třezalka, kozlík, meduňka nebo heřmánek). 

Další tipy, jak se zklidnit

K okamžitému zklidnění a navození pocitu pohody vám mohou pomoci naprosté maličkosti. Vyzkoušejte například:

  • šálek bylinkového čaje,
  • šálek horkého kakaa,
  • vysokoprocentní čokoládu,
  • misku nesolených oříšků a semínek,
  • relaxační hudbu,
  • aromaterapii,
  • úklid.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 016 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí