120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 350 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slavíme narozeniny! Slevy až 80 %
Black Friday

Jak na minimalismus v šatníku

Uveřejněno: 06.01.2022
Kategorie: MÓDA , TIPY

Proč byste svůj šatník měli sestavit dle zásad minimalismu a jak na to? Které kousky by ve vaší skříni rozhodně neměly chybět? A co si představit pod pojmem kapsulový šatník nebo Projekt 333?

Co je minimalistický šatník

Minimalistický šatník si zakládá na jednoduchosti, kvalitě a nadčasovosti. Ideálně by proto měl obsahovat jen snadno kombinovatelné kousky, které vám sluší a ve kterých se cítíte dobře. Na konkrétním počtu kusů oblečení ani tak nezáleží. Někdo si vystačí s 20 kousky, někdo jich má na každé roční období 50.

Důležité je, abyste veškeré oblečení ze svého šatníku skutečně unosili. Zapomeňte proto na schovávání svých oblíbených kalhot, do kterých se už několik let snažíte zhubnout. Raději si pořiďte jedny kvalitní džíny, které vám perfektně padnou a vydrží několik let.

Výhody minimalistického šatníku

  • Ušetříte čas oblékáním – Správně sestavený minimalistický šatník představuje nepřeberné množství způsobů, jak jednotlivé kousky kombinovat. Tím pádem pro vás bude podstatně jednodušší ráno vstát a obléknout se do práce.
  • Ušetříte čas balením na dovolenou – Na dovolenou si s sebou můžete vzít jen tolik oblečení, kolik se ho vejde do vašeho zavazadla. Je proto nutné důkladně zvážit, bez čeho se neobejdete a co naopak zůstane doma. Jakmile však do svého šatníku vnesete zásady minimalismu, sbalit se na dovolenou pro vás nebude představovat žádný problém.
  • Ušetříte peníze – Minimalistický šatník by se měl skládat z kvalitního oblečení, které vám vydrží dlouhé roky. Díky tomu, že nebudete podléhat módním trendům ani sezónním výprodejům, ušetříte značnou sumu peněz.
  • Ušetříte místo – Už žádné přeplněné skříně sahající až ke stropu. Tím, že omezíte množství oblečení, bude vám možná stačit jen pár polic a šatní tyč, 
  • Vaše skříň bude přehledná – Jakmile svůj šatník protřídíte, bude pro vás mnohem jednodušší udržovat v něm pořádek. Budete tak mít neustále přehled o tom, co skutečně nosíte a co vám ve skříni pouze zabírá místo.

Minimalismus v šatníku a jak s ním začít

Pokud vás nadchla představa minimalistického šatníku, začněte tím, že veškeré své oblečení včetně bot, kabelek a doplňků vyndáte ze skříně. Následně vezměte každý kousek do ruky a zkontrolujte, v jakém je stavu. Jestliže je potrhaný, má na sobě nevypratelné skvrny nebo žmolky, rovnou ho dejte stranou.

U ostatních kousků se sami sebe zeptejte: Měla jsem ho za poslední rok na sobě? Sluší mi? Sedí mi nebo stále čekám, až do něj zhubnu? Jak se v něm cítím? Mám k němu boty a kabelku?

Buďte k sobě upřímní a na základě svých odpovědí roztřiďte oblečení na tři hromádky:

  • Oblečení a doplňky, o kterých s jistotou víte, že si je chcete nechat.
  • Oblečení a doplňky, které vyhodíte, prodáte nebo darujete.
  • Oblečení a doplňky, u kterých stále váháte.

Oblečení z první hromádky můžete vrátit do svého šatníku, jak na to, abyste ve skříni měli pořádek, si povíme později. Oblečení z třetí hromádky odložte někam do krabice a pokud si na něj za půl roku nevzpomenete a nevezmete si ho na sebe, zbavte se toho.

Základy minimalistického šatníku

Jakými zásadami se řídit při sestavování minimalistického šatníku? Důraz klaďte na kvalitu, udržitelnost a snadnou kombinovatelnost.

Méně je více

Minimalistický šatník by měl obsahovat jen oblečení, které skutečně unosíte. Konkrétní množství není příliš důležité, ačkoliv se často setkáte s tvrzením, že počet kousků v šatníku by neměl překročit 35. K jakému počtu nakonec dospějte vy, záleží jen na vašich potřebách. 

Důraz na kvalitu

Při výběru oblečení do svého minimalistického šatníku byste měli přihlížet zejména k jeho kvalitě. Právě ta vám zaručí, že obsah skříně nebudete muset po několika pracích cyklech obměňovat.

Udržitelnost a šetrnost k přírodě

Ruku v ruce s kvalitou materiálů jde také jejich udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí. Zkoumejte proto visačky na oblečení, které vám poskytují důležité informace o použitých materiálech. 

Tip: Mezi udržitelné materiály, které jsou navíc cenově dostupné, patří bio bavlna, bambusová vlákna nebo modal.

zdroj: vemzu.cz

Základní paleta barev

Při sestavování svého šatníku si určete paletu barev, které se budete držet. Základ by mělo tvořit oblečení v černé, bílé a béžové barvě, které se dobře kombinuje se zemitými tóny. Bránit se nemusíte ani několika kouskům ve výraznějších barvách, které váš šatník oživí. 

Kombinovatelnost

Abyste ze svého šatníku vytěžili maximum, zařaďte do něj pouze střihově i barevně jednoduché kousky. Díky tomu nemusíte zdlouhavě přemýšlet, co si vezmete na sebe. V podstatě vše, co ze skříně vytáhnete, totiž vytvoří kompletní a nadčasový outfit.

Nepodléhejte impulzivnímu nakupování a slevám

Snažte se nepodléhat módním trendům, které se pořád mění a nutí vás nakupovat stále nové a nové oblečení, které ve skutečnosti nepotřebujete. Stejně tak se snažte odolat sezónním výprodejům, které vás lákají na nízkou cenu. Za ušetřené peníze si raději pořiďte několik skutečně kvalitních a nadčasových kousků, které vás jen tak neomrzí.

Pravidelně šatník uklízejte

Abyste měli neustále přehledat o tom, co skutečně nosíte a co vám ve skříni jen zabírá místo, pravidelně své oblečení třiďte. Ideální příležitost se vám naskýtá začátkem podzimu a začátkem jara, kdy automaticky obměňujeme svůj šatník.

Dopřejte si nové kousky ze second handu nebo přešijte něco stávajícího

Je logické, že čas od času si budete muset pořídit něco nového na sebe. Dříve než zamíříte do běžného obchodu s oblečením, na chvíli se zastavte a zamyslete se. Nebylo by možné děravý svetr zašít? Nestačilo by vaše bílé tričko oživit výšivkou? 

Pokud skutečně potřebujete nový kousek, zkuste se po něm podívat nejprve v second handu nebo se poptejte v okruhu svých známých, zda někomu ve skříni nepřebývá přesně ta košile, kterou sháníte.

zdroj: snobka.pl

Jak sestavit minimalistický šatník

Konkrétní obsah skříně se odvíjí zejména od vašeho osobního a životního stylu. Jinak bude vypadat šatník bohémsky založené ženy a jinak šatník podnikatelky, která se denně pohybuje v prostředí korporátu. 

Šatník se bude obměňovat také v průběhu roku – zatímco v létě v něm budou převažovat lehká tílka, vzdušné šaty a plavky, v zimě bude postavěný převážně na vlněných svetrech a dlouhých kalhotech.

Minimalistický šatník na období podzimu nebo jara by tak mohl vypadat následovně:

  • Černé basic kalhoty nebo legíny
  • Kvalitní džíny
  • Jednoduché lněné šaty / košilové šaty / malé černé + sukně
  • Bílá košile
  • Bunda (křivák / džínová bunda / trenčkot /parka)
  • Bavlněná jednobarevná trička
  • Vlněný svetr + jednobarevná mikina
  • Elegantní černé boty / lodičky + tenisky

Co je to kapsulový šatník

Kapsulový šatník neboli capsule wardrobe je v zásadě velmi jednoduchý šatník, v němž se nachází cca 30 snadno kombinovatelných kousků, které lze nosit celoročně. Základem je opět barevně a střihově jednoduché oblečení z kvalitních materiálů. 

Vytvořit funkční kapsulový šatník se vám zřejmě nepodaří za víkend. Často trvá několik měsíců až rok, než zjistíte, jak sestavit šatník, ve kterém nic nechybí ani nepřebývá.

Co je to Projekt 333

Zakladatelkou Projektu 333 je Courtney Carver. Ta se v roce 2010 rozhodla, že ve svém šatníku ponechá jen 33 kousků, které bude nosit následující 3 měsíce (tedy jedno roční období). Sestava zahrnuje jak oblečení, tak boty, kabelky a šperky. Naopak se do ní nepočítá spodní prádlo, pyžamo nebo oblečení na cvičení a na doma.

Projekt 333 je v podstatě předstupněm kapsulového šatníku. Skvěle se na něm naučíte, jak kombinovat oblečení, nepodléhat pomíjivým módním trendům a jak si vystačit s málem.

Jak v šatníku udržovat pořádek

Jakmile si svůj šatník protřídíte, je třeba ho zorganizovat a udržovat v něm pořádek. Jedině tak budete mít neustále přehled o tom, co skutečně nosíte a co ve skříni pouze zabírá místo. Inspirovat se můžete metodou KonMari, kterou vytvořila japonská expertka na úklid Marie Kondo. 

  • Oblečení roztřiďte do kategorií (trička, svetry, kalhoty, atd.) a každé kategorii vyčleňte speciální místo.
  • Nebojte se kategorií v kategorii a trička dále rozdělte na tílka, trička s krátkým rukávem a trička s dlouhým rukávem.
  • Každý kousek svého šatníku složte do obdélníku, přeložte na třetiny a uložte do skříně nikoliv do komínků, ale vertikálně (jako knihy do knihovny).
  • Na šatní tyč pověste jen to, co je skutečně potřeba – například vlněné svetry, šaty a košile. Obecně platí, že na místo dvaceti zavěšených kusů se vejde zhruba jednou tolik složených věcí.
  • Když už oblečení věšíte, postupujte zleva doprava tak, aby vlevo visely těžší, tmavší a delší kousky.

S organizací šatníku vám pomůžou také praktické vychytávky, jako jsou nejrůznější organizéry a drátěné koše. Naopak se vyhněte úložným boxům s víkem – jakmile vám oblečení zmizí z očí, je pravděpodobné, že na něj nadobro zapomenete.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 967 recenzí

98% hodnocení
15 126 recenzí