120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 350 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Výhodný čtvrtek
Slavíme narozeniny! Slevy až 80 %
Výhodný čtvrtek

Jak pečovat o krajkové spodní prádlo

Uveřejněno: 18.09.2020
Kategorie: TIPY

Krajkové spodní prádlo si najde místo v šatníku každé ženy. Má totiž spoustu podob, může být něžné a jemné, ale i neskutečně sexy. Někdy jsou žádané luxusní varianty, jindy romantické prvky. Jak ale pečovat o spodní prádlo s krajkou, aby vydrželo dlouho krásné? Základem je správné praní, sušení a skladování.

Na materiálu záleží

Dámské prádlo se často vyrábí z polyamidu, který je velmi nenáročný na údržbu. Není náchylný ke vzniku skvrn a dlouho vydrží. Jediným problémem tohoto materiálu je žloutnutí a šednutí. Krajkové prádlo z polyamidu tedy perte výhradně podle barev.

Oblíbený je také polyester, který se běžně používá společně s polyamidem, protože oba materiály jsou syntetické a mají podobné vlastnosti. Polyester by se měl prát maximálně na 30° C.

Nejčastějším přírodním vláknem pro výrobu prádla je bavlna, ze které se někdy vyrábí také bavlněná krajka. Je velmi příjemná, prodyšná a udržuje se poměrně snadno. Perte ji ale raději na 40 °C a počítejte s tím, že bude nutné ji žehlit, na jedničku nebo na dvojku.

Setkat se můžete i s krajkovým prádlem z viskózy, která připomíná bavlnu. Je ale jemnější, hebčí a splývavější. Vikózová krajka se nežehlí a pere se maximálně na 40 °C.

Praní podle barev

Světlé a tmavé krajkové prádlo je nutné prát odděleně. Světlé krajky mohou jednoduše zašednout a ty tmavé zase dlouho vydrží jedině se speciálním pracím prostředkem na černé prádlo. Barvám i materiálu prospějí také jemné dětské šampony a síťované sáčky nebo speciální pouzdra.

dámské černé krajkové podprsenky

Ruční praní

Dámské prádlo se vyrábí z těch nejjemnějších materiálů, aby bylo pohodlné, prodyšné a příjemné na dotek. Vzhledem k tomu ale potřebuje velmi šetrnou péči a o krajkových modelech to platí dvojnásob. Ideální je tedy ruční praní ve vlažné vodě a jemném šamponu nebo ekologickém mýdle. Program „ruční praní“ už dnes mají i pračky, ale ten nemusí být stoprocentní. Nezaručí, že se krajka nepoškodí například o zapínání nebo kostice.

V pračce

Pokud z časových nebo jiných důvodů nemůžete v ruce prát, rozhodně doporučujeme pořídit si na krajkové kalhotky síťované sáčky a na podprsenky kulatá pouzdra. Díky tomu se neponičí o buben pračky. Teplota by měla vždy odpovídat materiálu a program je potřeba nastavit co nejšetrnější.

Jak krajkové prádlo sušit?

Sušičce se pokud možno vyhněte. Jemné programy možná dnes nepoškodí tričko nebo kalhoty, ale pro sušení krajkových podprsenek se opravdu nehodí. V sušičce by trpěly jak krajky, tak gumičky, kostice a výplně. Není nad klasické sušení na šňůře, a to nejlépe venku. Bílé krajkové prádlo můžete pověsit i na sluníčku, tmavé a barevné ne, to by se mohlo vyšisovat.

dámské černé krajkové kalhotky

Žehlení raději vynechte

Dámské spodní prádlo se nežehlí, natož, pokud je krajkové. Jedinou výjimku tvoří noční košilky, které se někdy můžou žehlit na nejnižší stupeň, samozřejmě jen z rubové strany.

Kdy je čas na nové?

Se skvrnami si nejspíš poradí žlučové mýdlo a vybělit prádlo dokáže obyčejný citron nebo sůl, případně sluneční záření. Pokud ale vaše sexy spodní prádlo nenávratně změní tvar či velikost a ztratí pružnost, nastává čas se porozhlédnout po novém.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 967 recenzí

98% hodnocení
15 126 recenzí