Víkendový výprodej
Doprava zdarma
Víkendový výprodej

Jak se obléct na pohovor: inspirativní rady pro ženy i muže

Uveřejněno: 08.05.2022
Kategorie: MÓDA , SPOLEČNOST , TIPY

Dostali jste na základě zaslaného životopisu pozvánku na osobní pracovní pohovor? V tom případě vám asi jako první otázka vyvstane, co si na sebe na pohovor vzít, respektive obléct. Říká se, že vhodně oblečení kandidáti si dokážou vyjednat až o několik procent vyšší plat. Proto se vyplatí popřemýšlet o tom, jaké šaty na pohovor zvolit. Nemyslíte?

 

zdroj: studentmag.cz

Jiná doba, jiné oblečení

Pracovní pohovor je pro mnohé stresující záležitostí. Přeci jen jdete do neznámého prostředí a snažíte se zaujmout neznámé lidi. Navíc máte vypadat reprezentativně a sebevědomě. Pokud jste vyloženě sportovní typ a nosíte bavlněná trička a tepláky nebo preferujete streetové oblečení v podobě mikin a džínů, zřejmě se v obleku či kostýmku nebudete cítit úplně ve své kůži.

Dnešní doba je naštěstí jiná, a tak dnes panuje v otázce vhodného oblečení na pohovor určitá volnost, což může být výhoda, ale také trošku nástraha. Výhoda tkví v tom, že doma nemusíte mít nutně oblek, který vytáhnete, jen když se chystáte na pohovor. Nástrahou však může být to, že při tolika možnostech oblékání neodhadnete správnou kombinaci a způsobíte na pohovoru faux pas. 

 

zdroj: unsplash.com

Proklepněte si zaměstnavatele

Věděli jste, že personalisté se informace o vás dozví nejen z životopisu, ale také z vaší digitální stopy, kterou zanecháváte na internetu? Je dobře známé, že si náboráři vaše jméno „prolustrují“ na sociálních sítích a zadají ho i do internetového vyhledávače.

Vy ale můžete udělat to samé. Najděte si společnost na sociálních sítích, videích a obecně na internetu a zjistěte, jaká zde panuje firemní kultura a dress code firmy. Jak chodí oblékané ženy a jak muži? Samozřejmě oblečení přizpůsobte pozici, o kterou se ucházíte. Pro kreativní obory můžete na pohovor zvolit neformální oblečení, pro manažerské a vyšší posty bude stát za to hodit se do gala a obléct vysoce formální oblečení. Nezapomeňte, že je důležité, abyste se na pohovoru cítili pohodlně a vybrané oblečení vyjadřovalo vaši osobnost.

Formální oblečení na pohovor pro manažerské pozice

Formální neboli business formal či classic oblečení je vhodné obléct v případě, kdy se ucházíte o pracovní pozici na úřadě, ve finančním sektoru nebo jde o střední a vyšší manažerskou pozici.

  • Formální oblečení pro ženy – kostýmek s kalhotami či sukní. Délka sukně ke kolenům, přičemž nesmí chybět tělové punčocháče. Košile či halenka by měla mít klasický lodičkový nebo kulatý výstřih ke krku. V létě je možné obléct krátký rukáv, ale nikdy by neměla být odhalená ramena. Z hlediska barev volte černou, bílou či béžovou. Na nohy obujte uzavřené lodičky.
  • Formální oblečení na pohovor pro muže – muži mají pouze jedinou možnost, kterou je oblek. Typickou barvou je černá, tmavomodrá nebo šedá. V létě můžete sáhnout i po béžové. Košile by měla být jednobarevná a kravata v tmavší barvě než košile. Kožený pásek by měl ladit s kvalitní obuví.

  

zdroj: unsplash.com

Uvolněný business casual

Stylově vychází z formálního stylu, ale je o něco uvolněnější. Jde o oblečení, které je typické pro pozice, jako jsou: novináři, realitní makléři, učitelé, PR pozice a práce v reklamě.

  • Ženy – obléct si mohou elegantní kalhoty nebo sukni s délkou ke kolenům. Halenka či košile může mít méně formální střih. Boty by měly být uzavřené, ale nemusí jít nutně o lodičky. Klidně to mohou být mokasíny nebo baleríny. 
  • Muži – kromě košile si můžete obléct také polo tričko, klasické kalhoty a neformální sako. Z hlediska vzorů a barev si můžete dovolit lehký experiment. Na nohy obujte klasické kožené boty.

Do business casual je nejlepší se obléknout v případě, kdy nevíte jaký dress code firma dodržuje. Z hlediska barev mohou ženy i muži obléknout tmavomodrou, béžovou nebo hnědou. Přípustné jsou i kvalitní a dobře padnoucí džíny.

  

zdroj: unsplash.com

Smart casual a neformální oblečení pro kreativce a mladé firmy

Jestliže se chystáte pracovat na kreativní pozici nebo se hlásíte do startupu, nemusíte se dusit v kravatě nebo být stažené v úzké sukni. Oblékněte na sebe pohodlnější, ale stále slušné oblečení.

Pro IT obory se hodí neformální oblečení, které by se ale nemělo skládat z vytahaného tričko, ošoupaných džínů a prochozených bot. Sáhněte raději po business casual. Kreativní obory jako grafik, designér, marketingový pracovník a další mohou popustit uzdu své kreativitě, ale i zde platí všeho s mírou. Sáhněte třeba po minimalistickém, ale přesto nápaditém oblečení třeba od mladých českých značek a návrhářů. V případě pohovoru ve startupu mohou ženy i muži zvolit outfit zcela volně. Vsadit můžete na trička, tenisky a džíny, které by měly mít padnoucí střih a měly by být vyrobeny z kvalitních materiálů.

 

zdroj: unsplash.com

Oblečení na pohovor v zimě

Pokud se chystáte na pohovor v zimě, přizpůsobte svůj outfit zvyklostem firmy, a to včetně svrchního oblečení. Místo sportovní bundy raději oblékněte kvalitní vlněný kabát nebo sako. U obuvi sáhněte po kozačkách nebo kotníkových botách z kůže.

Oblečení na pohovor v létě

I když vás bude léto svádět k ležérnějším modelům, opět mějte na paměti střídmost. Raději se vyhněte křiklavým květinovým nebo zvířecím vzorům, výrazným barvám a průsvitným materiálům. Dámy by rozhodně neměly odhalovat výstřih, ramena ani stehna. Pokud budou vybrané šaty bez rukávů, je vhodné šaty doplnit lehkým sáčkem. Boty volte uzavřené a rozhodně zapomeňte na sandály nebo žabky. Celý outfit je možné rozzářit barevnými doplňky nebo kabelkou.

I malé detaily hrají důležitou roli

Chcete znát drobnosti, kterých si personalisté všímají a které o vás hodně prozradí? Na co si dát pozor, když se připravujete na pohovor?

  • Ženy by neměly nosit hluboké výstřihy a průsvitné látky, přes které je vidět podprsenka.
  • Pod úzké oblečení je vhodné zvolit bezešvé prádlo.
  • Upravte si nehty a nemějte na prstech záděry.
  • Pánové by měli nosit vysoké ponožky.
  • Dámy by neměly mít odrostlou barvu na vlasech a roztřepené konečky.
  • Pánové by měli mít pečlivě zastřižené vousy.
  • Ženy by neměly nosit masivní šperky a měly by se vyhnout výraznému líčení. 
  • Boty zvolte v jedné neutrální barvě. Dejte si pozor, aby nebyly okopané ani jinak poničené. Před pohovorem je pečlivě umyjte.
  • Tenisky patří jen do kreativních odvětví.
  • Mužům ani ženám by neměla chybět střídmá aktovka na dokumenty a psací potřeby, ale některé společnosti mají svoje vlastní reklamní propisky, které vám zapůjčí.
  • Do startupu můžete vyrazit s luxusnějším městským batohem.

 

zdroj: unsplash.com

On-line pohovor? Určitě ne v trenkách a košili

Spousta firem si zvykla pořádat pohovory on-line. Šetří tím čas nejen sobě, ale také zájemcům. I když se strany nevidí osobně, rozhodně je důležité, co si uchazeč vezme na sebe. Asi už jste na internetu viděli kolovat vtipná videa a fotografie, kdy se člověk za webkamerou zvedl a ke košili s kravatou měl jen trenky nebo tepláky.

  

zdroj: unsplash.com

Pamatujte, že nikdy nevíte, kdy budete muset od obrazovky vstát, proto na sobě mějte nejen horní, ale i spodní část oblečení. I když vás domácí prostředí bude svádět k ležérnějšímu stylu, vždy je potřeba se držet určitého dress codu. Nezapomeňte si zkontrolovat, co všechno bude v záběru. Dobrý dojem neudělá nakousané jablko a použité nádobí na stole ani halda oblečení hozená v koutě.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář