Víkendový výprodej
Doprava zdarma
Víkendový výprodej

Poradíme jak na efektivní dezinfekci prádla: bakterie a viry nemají šanci!

Uveřejněno: 24.04.2024
Kategorie: TIPY

Chcete prádlo nejen vyprat, ale také vydezinfikovat? V tom případě budete prát a sušit na vyšší teploty a používat prostředky, které vaše prádlo zbaví choroboplodných zárodků. Poradíme vám, jak dezinfikovat „chemickou“, ale také přírodní cestou.

žena brunetka si čichá k vypranému prádlu

zdroj: freepik.com

Co znamená, když se řekne dezinfekce prádla?

Obyčejně říkáte, že prádlo perete. Ano, to skutečně děláte. Dáte ho do pračky, přidáte prací prostředek, navolíte vhodný prací program a necháte pračku, ať koná. Z prádla tak odstraníte viditelné nečistoty.

Pokud vám ale záleží na hygienické čistotě prádla, tedy na prádle bez bakterií a virů, budete prádlo dezinfikovat. To znamená, že pomocí různých přípravků, pracích prostředků a metod z prádla odstraníte choroboplodné zárodky. Díky tomu předejdete kontaminaci dalšího prádla.

To, že z prádla zmizely skvrny, zjistíte snadno: mrknete a vidíte. Je ovšem prádlo skutečně hygienicky čisté? Nezůstaly v něm bakterie? To už pouhým okem nezjistíte. Proto je potřeba mít po ruce přípravky, díky kterým víte, že chodíte ve skutečně hygienicky čistém prádle.

Jak dochází k přenosu bakterií?

Bakterie se z vaší pokožky dostanou na oblečení, spodní prádlo, ložní prádlo a další vždy, když je používáte a nosíte. Některé části vašeho těla přenáší více choroboplodných zárodků než jiné. Co třeba takové podpaží? Zejména, když je vám teplo a potíte se, je podpaží líhní mnoha bakterií.

Kromě toho se bakterie a viry na látky mohou dostat i z venku. Stačí, abyste šli třeba jen na procházku, jeli do práce nebo do školy, šli cvičit. Pro kontaminování oblečení stačí, abyste se setkali se zvířaty, s někým, kdo je nemocný nebo se otřeli o infikované místo.

muž drží světlemodrou košili se skvrnami od potu v podpaží

zdroj: freepik.com

Mnoho lidí nad tím vůbec nepřemýšlí, ale víte, že bakterie se drží i v pračce? I odtud se mohou dostat do vašeho prádla. Nejvíce se jich „drží“ v plastových částech, například v zásuvce na prací prostředky. Během praní a máchání se uvolňují a kontaminují věci v pračce. Proto je potřeba pračku pravidelně čistit.

Možná si říkáte, že jediná ochrana před bakteriemi a viry je život ve vakuu. Pamatujte na to, že organismus musí být do určité míry vystavený tomuto „ohrožení“, protože si díky němu buduje imunitu. Takže přestaňte přemýšlet nad tím, jak se bakteriím a virům zcela vyhnout, ale spíše myslete na to, že byste měli tkaniny čas od času hygienicky vyprat a pravidelně čistit svoji pračku.

Bakterie a viry mají tuhý kořínek

Pokud je vás v domácnosti málo, může trvat i několik týdnů, než nashromáždíte dostatek prádla v určité barvě či ze stejného materiálu a dáte jej vyprat. Věděli jste, že stejnou dobu mohou přežívat i některé viry a bakterie?

Například salmonela nebo bakterie Escherichia coli, které způsobují průjem, mohou ve vašem prádle žít i několik týdnů. Staphylococcus aureus, který způsobuje stafylokokové infekce na kůži, žije klidně i měsíc. Pokud do koše dáte vlhké propocené prádlo, třeba sportovní podprsenky nebo boxerky, mohou se ve vašem koši začít množit bakterie.

Ve kterých situacích je potřeba prádlo dezinfikovat?

Pravidelné klasické praní prádla je samozřejmostí. Hygienický způsob praní, tedy dezinfekce, je důležitá především v situacích, kdy s vámi v domácnosti žijí:

  • kojenci,
  • senioři,
  • těhotné ženy,
  • lidé s nedostatečnou imunitou,
  • zdravotníci.

Samozřejmě prádlo dezinfikujte i v případech, kdy domácnost sdílíte s někým nemocným. Díky eliminaci bakterií a virů zabráníte nakažení dalších členů rodiny.

ležící miminko v bílém oblečení si hraje s nožičkou v ponožce

zdroj: freepik.com

Ze kterého druhu prádla je odstranění bakterií nejdůležitější?

Samozřejmě, že můžete dezinfikovat a hygienicky čistit jakékoliv prádlo včetně ložního a dalších domácích textilií. Existují ale 3 druhy prádla, které choroboplodných zárodků zachycují nejvíce. Které to jsou?

1. Spodní prádlo

Bakteriím se nejlépe daří ve vlhkém a teplém prostředí, což jim nabízí právě dámsképánské spodní prádlo. Pokud se bakterie rozmnoží, začnou dráždit pokožku a mohou způsobit i vážnější zdravotní problémy, kvůli kterým budete muset vyhledat doktora.

Spodní prádlo přichází do kontaktu s genitáliemi a konečníkem, takže se zde drží fekální bakterie a zárodky genitálních infekcí, mezi které patří třeba dráždivé kvasinky.

Kromě správného praní je potřeba, abyste dbali o svoji osobní hygienu. Pravidelně se sprchujte. Předejdete tak různým zánětům a infekcím, které znepříjemňují život.

barevné podprsenky se suší na prádelní šňůře

zdroj: freepik.com

2. Dětské oblečení

Dezinfekci dětského prádla nepodceňujte. Ulpívají na něm bacily z autosedaček, z vašich mobilů a tabletů, ze sportovního vybavení včetně hracích podložek, krabiček na oběd, z batohů, hraček i z domácích mazlíčků.

Abyste eliminovali rozšíření bakterií a virů, perte dětské prádlo samostatně. Várku prádla oddělujte zejména v situacích, kdy vašeho potomka trápí průjem nebo nachlazení.

3. Ručníky

Perete ručníky společně s jiným prádlem? Tak to děláte velkou chybu. V ručnících se totiž drží daleko více bakterií než v kdejakém oblečení. Důvod? Silnější materiál ručníků déle schne, a proto se v nich déle drží bakterie. Nejčastěji můžete u ručníků narazit na fekální bakterii Escherichia coli.

poskládané ručníky přírodní barvy naskládané na sebe

zdroj: freepik.com

Nejúčinnější metody dezinfekce prádla

Jakými způsoby můžete z pyžam, spodního prádla, ponožek, ložního prádla, osušek a dalšího textilu odstranit bakterie a viry?

  • Praní na vysoké teploty – pokud se chystáte prádlo dezinfikovat v pračce, měla by mít teplota vody nejméně 60 °C. Teplo zabíjí choroboplodné zárodky a zlepšuje účinnost pracích prostředků. Dezinfekce prádla v pračce při nízkých teplotách vody obvykle nebývá účinná. Ruslan Skopal z Trenýrkárna.cz říká, že: „Vždy je potřeba sledovat pokyny pro praní, sušení a žehlení, které doporučuje výrobce. Najdete je na štítku oblečení, případně v popisku na e-shopu. Pokud se nebudete pokynů držet, můžete si oblečení nenávratně zničit.“
  • Prací prostředky – nejlepší dezinfekční prostředky pro prádlo obvykle obsahují bělidlo. To však není vhodné na barevné prádlo. Proto vždy vybírejte prostředky podle druhu prádla. Při výběru vhodného prostředku si na etiketě přečtěte, zda obsahuje dezinfekční složky. Případně je možné ke klasickému pracímu prostředku přidat ještě speciální dezinfekční.
  • Speciální prací programy – některé pračky mají speciální dezinfekční programy, které mají přizpůsobenou teplotu vody i délku praní. Velice účinné je i praní v páře, které vás zbaví choroboplodných zárodků v prádle.
  • Sušička a parní čističe – s eliminací virů a bakterií vám pomůže také sušička. Nastavte ji na co nejvyšší teplotu sušení. Zkontrolujte si ale, zda prádlo takovou teplotu „přežije“. Parní čističe čistí oblečení, ale i další výrobky (zvířecí pelíšky, dětské plyšáky, závěsy atd.) párou. Kromě toho, že zničí choroboplodné zárodky, vyrovnají i nedokonalosti na povrchu textilu.
  • Žehlení – vysoké teploty a funkce napařování vás dozajista zbaví virů a bakterií. Jen si dejte pozor, zda je textil odolný vysokým teplotám a napařování párou.
  • „Vysluníčkování“ – oblíbenou ekologickou metodou dezinfekce prádla je jeho vystavení přímým slunečním paprskům. Ultrafialové záření má totiž dezinfekční účinky. Jen si dejte pozor na stálobarevnost oblečení, protože některé kousky mohou vyblednout, případně se na nich mohou vytvořit jinak zbarvené skvrny.

muž v modrém tričku žehlí prádlo

zdroj: freepik.com

Dezinfekce prádla v pračce krok za krokem

Zřejmě to víte, ale opakování je matka moudrosti. Než se pustíte do praní, rozdělte prádlo na:

  • ložní,
  • kuchyňské,
  • do koupelny,
  • spodní,
  • ostatní.

Ruslan Skopal radí: „Pokud se chystáte prát choulostivé oblečení, například krajkové nebo saténové spodní prádlo, vložte ho do speciálního pracího sáčku. Tak ho ochráníte před poškozením jinými kusy prádla. Podprsenky nezapomeňte zapnout. Háčky pro zapínání by mohly poškodit ostatní prádlo.“

Jakmile máte prádlo rozdělené, vyberte vhodný prací program. Obecně platí, že se bakterie a viry ničí při teplotě vody od 60 °C. Pečlivě si zkontrolujte, zda prané prádlo takovou teplotu vydrží. K prádlu přidejte bělidlo. Informace o vhodnosti použití opět naleznete na informační etiketě. Pokud se prádlo nesmí bělit, vyberte dezinfekční prací prostředek, který oblečení zbaví virů a bakterií.

Po vyprání nenechávejte mokré prádlo zbytečně dlouho v bubnu. Co nejdříve jej vytáhněte a nechte uschnout na slunci, případně v sušičce. Po vysušení můžete prádlo vyžehlit, pokud to výrobce dovoluje. O symbolech pro péči o prádlo jsme psali zde.

Jak bezpečně manipulovat s kontaminovaným prádlem?

Abyste předešli rozšíření bakterií nebo nákaze, doporučujeme:

  • prádlo nenechávejte v prádelním koši zbytečně dlouho,
  • do prádelního koše nedávejte vlhké prádlo,
  • prádlo do pračky přenášejte v gumových rukavicích,
  • po manipulaci s prádlem si pořádně umyjte ruce,
  • prádelní koš vystříkejte dezinfekčním sprejem.

Svoji pračku udržujte v čistotě. Každé 2 měsíce ji vyčistěte vhodným přípravkem nebo pusťte čisticí program.

žena v oranžových gumových rukavicích čistí pračka

freepik.com

Dezinfekce prádla přírodní cestou nejen pro citlivou pokožku

Jestliže máte citlivou pokožku nebo chcete udělat něco dobrého pro životní prostředí, můžete prádlo dezinfikovat i přírodní cestou. Obejdete se bez agresivních bělidel a chemických přípravků. Jak na přírodní dezinfekci?

  • Bílý ocet – využijete jej pro praní bílého prádla ve studené vodě. Do pračky přidejte půl šálku bílého octa. Zbaví vás toxických látek, bakterií a choroboplodných zárodků. Zároveň prádlo změkčí a vybělí.
  • Peroxid vodíku – pokud perete na běžný prací program, přidejte k prádlu jeden šálek peroxidu vodíku. Nepoužívejte jej na barevné prádlo. Je ideální pro dezinfekci bílého prádla.
  • Borax – je k dostání v lékárně. Používá se společně s horkou vodou, která aktivuje jeho čisticí a dezinfekční látky. Do pračky přidejte půl šálku boraxu.
  • Esenciální oleje – nejčastěji se pro dezinfekci používá borovicový, tea tree, tymiánový nebo levandulový olej. Do pračky dejte šálek vody se dvěma čajovými lžičkami oleje. Tento způsob dezinfekce není vhodný na hedvábí a pravou vlnu, které by zničil. Pamatujte, že borovicový olej je toxický pro zvířata. K praní přidejte ještě jeden cyklus máchání, který prádlo zbaví zbytků oleje a intenzivní vůně.

přírodní čisticí produkty ocet citron jedlá soda

zdroj: freepik.com

Nejčastější chyby při dezinfekci prádla

Jakých chyb se při dezinfikování prádla nejčastěji dopouštíte?

  • Přeplňujete buben pračky, takže prádlo nemá dostatek prostoru, aby se dobře vypralo.
  • Perete na nízkou teplotu vody, která choroboplodné zárodky nezahubí.
  • Pravidelně nečistíte pračku, ve které se bakterie drží a usazují.
  • Dáváte vlhké prádlo do prádelního koše.
  • Nekontrolujete doporučení výrobce ohledně praní, sušení a žehlení prádla.
  • Netřídíte prádlo.

Nejčastější otázky a odpovědi ohledně dezinfekce prádla v kostce

Na co se ohledně dezinfekce prádla ptáte nejčastěji?

Otázka

Odpověď

Jak teplá by měla být voda, pokud chci prádlo dezinfikovat?

Bakterie a choroboplodné zárodky zničíte ve vodě s teplotou 60 °C a více.

Existují přírodní prostředky pro dezinfekci prádla?

Ano. Vyzkoušejte třeba éterické oleje (borovicový, levandulový, tea tree), bílý ocet, peroxid vodíku, borax, páru nebo sluneční paprsky.

Existují dezinfekční prostředky pro citlivou pokožku?

Hledejte výrobky s označením: vhodné pro citlivou pokožku. Můžete vyzkoušet i přírodní prostředky pro dezinfekci. K praní přidejte jeden máchací cyklus navíc, aby se z prádla dostaly veškeré přípravky. Dezinfikovat můžete i pomocí páry.

Jak často dezinfikovat prádlo?

Záleží na okolnostech. Například pokud máte v rodině nemocného nebo alergika, je častější dezinfikování na místě.

Jak manipulovat s kontaminovaným prádlem?

Přenášejte jej v gumových rukavicích, vydezinfikujte prádelní koše, po manipulaci si umyjte ruce.

Jak dezinfikovat dětské prádlo?

Perte jej na maximální možnou teplotu, kterou povoluje výrobce. Žehlete jej napařovací žehličkou. Sušte jej v sušičce na vyšší teplotu nebo jej nechte uschnout na sluníčku (pozor na vyblednutí barev).

Mohou se bakterie držet v pračce?

Ano, proto ji nejméně 2krát do měsíce pořádně vyčistěte.

Související články

Sdílejte tento článek

Přidat komentář