120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Jak si vybrat menstruační kalhotky?

Uveřejněno: 09.11.2023
Kategorie: SPOLEČNOST , TIPY

Už jste o nich určitě slyšela! Menstruační kalhotky jsou v dámské hygieně horkou novinkou už více než 3 roky. Ale nebojte, nejedná se o nic nevyzkoušeného. Ve světě už ženy používají tuhle pomůcku řadu let, oblíbené jsou hlavně v Asii, pak dobyly Ameriku a teď už je v mnoha provedeních snadno koupíme i kdekoliv po Evropě.

Z čeho menstruační kalhotky jsou a opravdu fungují?

Menstruační kalhotky se vyrábí z funkčních materiálů a můžete je používat jako jedinou hygienickou pomůcku během menstruace. V oblasti intimních partií je savá a nepropustná vrstva, která zajišťuje, že se cítíte v suchu a kalhotky nic nepropustí. Protože žijeme v době high-tech materiálů, je vše tenké a nenápadné. A spolehlivé!

Co je při výběru menstruačních kalhotek důležité?

Savost. Protože savost je to, co určuje, zda kalhotky budou plnit to, co si představujete. Chcete kalhotky nosit jako jedinou menstruační pomůcku nebo je budete mít jako pojistku k tamponu či menstruačnímu kalíšku? Máte silnou nebo slabou menstruaci? Podle toho vyberte:

  • Kalhotky na slabou menstruaci a vhodné jako pojistka
  • Kalhotky na normální menstruaci
  • Kalhotky na silnou menstruaci

Důležitá je také délka savé vrstvy. Kalhotky vhodné na noc (JASNĚ – můžete je používat i v noci!) mají savou vrstvu až k hornímu okraji kalhotek – některé jen vzadu, pokud ale spíte na břiše, vyberte takové, které ji mají dlouhou i vpředu. Někdy jsou tyto kalhotky víc savé než ty denní – je to z toho důvodu, že v noci nikdo nechce vstávat a převlékat se. Nedoporučujeme je ale používat na den, budete se v nich kvůli dlouhé savé vrstvě zbytečně pařit.

Menstruační kalhotky vydrží celý den?

Reklamy to často hlásají, ale pravda je, že to hodně záleží na síle vaší menstruace. Při normální či silnější menstruaci budete na den potřebovat víc kusů a je potřeba se převléknout (podobně často jako si měníte vložku či tampon). Existují různé praktické taštičky, kam použité kalhotky dáte do doby, než je doma vyperete.

Pozor na praní aneb funkční prádlo vždy opatrně

O menstruační kalhotky je potřeba se náležitě starat, aby vám co nejdéle vydržely. Mohou vydržet funkční i několik let, ověřené jsou v tomto například značky Meracus či Dorina. 

  1. Po použití kalhotky předepereme ve studené vodě. Udělejte to co nejdříve a jemně, aby se nepropustná vrstva nepoškodila.
  2. Pak kalhotky vyperte v pračce – v pracím sáčku a pouze na teplotu, kterou výrobce doporučuje (většinou je to 40 st.). Žádnou aviváž, ucpává funkční vrstvu a kalhotky nebudou fungovat.
  3. Sušit volně – žádná sušička ani topení. Snižuje se tím životnost kalhotek (tzn. pokud vám spadnou jednou do sušičky, ještě to není ztracené).

Kdo a kdy menstruační kalhotky nejvíce ocení?

Menstruační kalhotky pro dívky

Pro holky je to super varianta menstruační hygieny. Věděli jste, že dnes už není výjimka, že dívka začne menstruovat v 10 letech? Kalhotky jsou snadné na použití a dívky většinou ocení, že není nic poznat (žádná křidélka od vložek). Pokud je menstruace silná, jsou různé vychytávky, jak to zvládnout ve škole. A hlavně – dívky mají menstruaci většinou nepravidelnou, minimálně první měsíce. Je to úplně normální, ale je samozřejmě nepříjemné, když menstruace přijde nečekaně. Výhodou menstruačních kalhotek je to, že je dívka může nosit, už když menstruaci očekává. Jsou pohodlné jako normální spodní prádlo.

Menstruační kalhotky pro ženy v menopauze

Ze stejného důvodu jsou menstruační kalhotky skvělé řešení i pro ženy v období menopauzy. Menstruace je nepravidelná a nošením menstruačních kalhotek žena předejde nepříjemné situaci. Navíc například kalhotky Modibodi jsou zároveň menstruační i inkontinenční. Pokud tedy žena řeší i potíže se slabou inkontinencí, menstruační kalhotky ji podrží.

Menstruační kalhotky pro maminky

S inkontinencí se mohou potýkat i maminky před porodem či pár měsíců po porodu. Kalhotky Modibodi jsou pro toto období výbornou variantou. Modibodi doporučuje používat menstruační kalhotky i v období šestinedělí.

Menstruační kalhotky jako pojistka

Pokud máte silnou menstruaci a často řešíte nepříjemnou nehodu, jsou menstruační kalhotky přesně pro vás. Začněte je nosit společně s vaší oblíbenou hygienickou pomůckou a tato kombinace zajistí, že si budete mnohem jistější a nehody budou minulostí. A rozhodně kalhotky jako pojistku pořiďte dceři, pokud hrozí, že menstruaci dostane na táboře či školním výletě.

Chcete si pořídit menstruační kalhotky, ale váháte?

Není nutné hned pořizovat hromadu kalhotek pro celé období vaší menstruace. Kupte si jedny či dvoje a vyzkoušejte je. Uvidíte, jak vám budou vyhovovat. Je možné, že se vám osvědčí jen pro některé dny menstruace nebo je budete používat jen na doma a na noc nebo vám třeba budou vyhovovat jen v některém ročním období. Za zkoušku to ale rozhodně stojí! 

Nevíte které? Tak dejte na naše doporučení:

 

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 017 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí