120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Výhodný čtvrtek
Slevy až 80 %
Výhodný čtvrtek

Jak si vybrat vhodné ponožky na sport

Uveřejněno: 22.10.2020
Kategorie: TIPY

Výběr vhodného vybavení ke sportu je základ, vše začíná u spodního prádla, podcenění této části přípravy vám může sport pěkně znepříjemnit. Výběr správných ponožek k tomu patří a přestože se vám to možná může zdát, jako banální věc, nad kterou není třeba příliš přemýšlet přemýšlet, opak je pravdou. Záleží na konkrétním druhu sportu, ale bez kvalitních a dobře zvolených ponožek riskujete nekomfort, který vám může bránit si aktivitu pořádně užít nebo i následné puchýře a otlačeniny na nohách. Na co si tedy dát pozor?

Proč jsou vůbec potřeba ponožky?

Pokud jste již někdy déle chodili v teniskách či jiné obuvi bez ponožek, jistě víte, co to obnáší a proč se tomu vyhnout. Nejen že v uzavřených botách bez ponožek není žádná tkanina, která by mohla pohltit pot, a i po kratším nošení tak boty mohou zapáchat, ale hlavně se vystavujete riziku otlačenin, puchýřů a obecného diskomfortu. Toto vše se pak může s různými druhy sportu ještě více stupňovat (záleží jak moc fyzicky aktivní musíte při daném sportu být). Například většina běžeckých bot je konstruovaná přímo na to, abyste v nich používali ponožky, bez kterých nezískáte od obuvi požadované vlastnosti.

člověk v běžeckých botách probíhající skrz louži

zdroj: obehani.cz

Jaký zvolit materiál?

Nově na trh přichází i další varianta s nano technologií, můžete tedy volit i ponožky se stříbrem na sport. Záleží podle situace, rozhodně jinak se vybavíte na letní běh v 25°C a jinak na zimní lyžování v čerstvě napadaném prašanu. Ponožky by však měly efektivně odvádět a pohlcovat pot, aby se vám noha v botě nezapařila. Pro tyto účely se skvěle hodí bavlna, který účinně pohlcuje pot a má navíc velmi žádané termoregulační schopnosti. Mezi oblíbenější materiály sportovního vybavení však patří ovčí vlna merino, která se výborně hodí právě na zimní sporty.

 

Výhodou ovčí vlny je schopnost zahřívat svého nositele i za podmínek, že je ponožka již mokrá. Stejně tak je oceňovaná schopnost termoregulace a účinné hřejivé vlastnosti. Třetím možným adeptem, který je však podle nás ze jmenovaných nejméně vhodný, je čistě umělé vlákno, které je levné, má řadu vlastností jako předešlé dva materiály, ale stejně tak i řadu nevýhod (špatná termoregulace, nízká výhřevnost…).

pár muž a žena lenošící v ložnici v barevných trenýrkách a ponožkách Styx

zdroj: trenyrkarna.cz

Jak by měly být ponožky tlusté?

Zde záleží nejen na tom jaký sport chcete provozovat a v jakém počasí ale i na vašich preferencích. Řada lidí volí ráda silnější ponožky kvůli lepšímu pocitu (třeba z běhu) a zkrátka proto, že do sportovní boty mohou lépe sednout. Tlustší vrstva také poskytuje lepší odvod a absorpci potu. Tenčí ponožky mohou zase poskytovat větší pocit volnosti a vzdušnosti. Bez toho, aniž byste vyzkoušeli obě dvě varianty můžete jen těžko posoudit, která je ta lepší pro vás.

Krátké či dlouhé?

Hlavním kritériem zde je, aby ponožky pokrývaly celou plochu končetiny, kde se noha dotýká s botou. Je asi jasné, že do lyžáků se nehodí příliš kotníkové ponožky a naopak do běžeckých tenisek si není dobré brát zbytečně vysoké ponožky. Díky vysokým ponožkám se můžete ubránit odřeninám holeně způsobených třeba celodenním lyžováním, bruslením nebo skialpinistickým výšlapem.

TIP: Při sportu nezapomínejte na správnou výživu pro sportovce abyste předešli zraněním. Sportovci by měli myslet na kvalitní výstroj a správnou výživu.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 013 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí