120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Jarní výprodej! Slevy až 80 %
Slevy až 80 %
Zvýhodněná balení se slevou až 72 %

Jak vybrat a prát povlečení pro dokonalý spánek

Uveřejněno: 14.03.2022
Kategorie: TIPY

Ke zdravému spánku neodmyslitelně patří kvalitní postel, matrace a neméně důležité je ložní prádlo. Pocit, kdy se zachumláte do příjemných peřin, je k nezaplacení. Dopřejí vám tolik potřebný pohodlný spánek, který vám dobije energii na celý den. Na co se zaměřit při výběru povlečení a jak se o něj správně starat?

 

Co je v posteli, to se počítá

Stěžejním vybavením k vašemu pohodlnému spánku patří nejen kvalitní pyžamo ale rozhodně i dobrá postel. Vybírejte s rozmyslem a pozornost zaměřte především na to, pro koho je postel určena. Je rozdíl, pokud kupujete postel do své ložnice ke každodennímu využití nebo do pokoje hostů či na chatu. V těchto případech můžete ušetřit svůj rozpočet a netrvat přísně na nejlepší kvalitě.

Klasický rozměr manželské postele je 180x200 cm, případně 160x200 cm, kdy rozměry znázorňují ložnou plochu matrace. Zvolit správnou matraci chce především trochu trpělivosti a vašeho času. Na trhu je k dostání obrovské množství všech možných druhů, kdy si můžete vybrat dokonalou matraci dle vašich představ podle tvrdosti, spánkové polohy nebo s ohledem na bolesti zad.

 

zdroj: pixbay.com

Barvy navodí tu pravou atmosféru

Cítíte se ve své ložnici příjemně? Nebo máte naopak problém zamhouřit oko? Stále ještě dost lidí podceňuje vliv barev na naši mysl. Určité odstíny dokáží nejen probudit emoce, ale správně zvolené navodí to pravé prostředí pro pohodlný spánek. Vhodný odstín můžete použít jako malbu pro nudné bílé zdi, polštáře nebo pokrývky.

Oblíbenou a nejčastěji používanou barvou v našich ložnicích je modrá. Zvolte jemnější odstíny této barvy a pocítíte sílu nebeské modři, která vás dokáže příjemně uklidnit a připravit na dokonalý spánek. Probuzení ve vašem oblíbeném pyžamu a žlutých peřinách vás nabije energií a pod zelenou dekou se perfektně uklidníte. Naopak přebytek tmavých odstínů může způsobit neklid a problémy s usínáním. Jestliže jsou vašimi favority právě tmavší a výraznější barvy, pořiďte si v tomto nádechu například dekorativní polštáře nebo kombinujte s neutrálními barvami.

 

Určete styl v ložnici i dětském pokoji

Názory, jakým ložním povlečením povzbudit a udržet v ložnici vášeň, se odlišuje a prvotně záleží především na vašem osobním pocitu. Z odstínů je populární fialová, karamelová a červená, která lidi rozděluje v tomto případě na dva tábory. Pro jednu polovinu je rudá v ložnici až příliš agresivní a rušivá, druhá polovina ji vnímá jako energickou a vášnivou barvu. Zlatým středem by mohla být třeba červená deka nebo rudé dekorativní polštáře.

Svým mladším dětem dopřejte veselé a pestré vzory a radost budou mít bezpochyby z povlečení s oblíbeným hrdinou. Pro starší děti berte v úvahu kombinaci barev ladící k celému prostoru nebo je jednoduše nechte zvolit si podle svého uvážení. Pravdou ale je, že vaše ratolesti se jen velmi výjimečně zajímají o to, v jakým peřinách usínají. Proto jim dopřejte pohodlný spánek především kvalitním ložním povlečením a nezapomeňte ani na sympatické pyžamo.

 

Materiál hraje zásadní roli

Při výběru ložního povlečení se asi prvotně díváme na barvu a vzor. Naši pozornost by ale měl upoutat se stejnou důležitostí i materiál. Nejvyhledávanější je již dlouhá léta 100% bavlna, která nám zajistí pohodlný spánek v každém ročním období. Je příjemná, prodyšná, dobře si zachovává barevný vzor a rádi ji odpustíme i nutnost žehlení po každém vyprání. Při výběru povlečení vezměte v úvahu i zdravotní omezení jako je alergie nebo citlivá pokožka. Bambusové povlečení oceníte pro jeho přirozeně antibakteriální a antialergické účinky.

V zimě budete vděční flanelovému povlečení, které vás dostatečně zahřeje a v teplejších měsících naopak chladivému saténu. Ten je velmi příjemnou záležitostí už při pouhém doteku, ale opatrnost si zaslouží jeho údržba. Pokud nechcete trávit zbytečný čas žehlením, správnou volbou pro vás bude praktické krepové ložní povlečení. Je vyrobené ze 100% bavlny, ale ne každému vyhovuje jeho povrchová úprava. Od žehlení je také osvobozeno povlečení se speciální nežehlivou úpravou z bavlněného saténu a mikrovlákna.

 

zdroj: pixbay.com

Důležitá péče se vám vrátí

Jak prát povlečení, aby vám sloužilo co nejdéle? Ve chvíli, kdy si domů přinesete nové ložní prádlo, odolejte obrovské chuti ihned povléknout polštáře a peřiny a raději vše vložte do pračky. Ložní povlečení perte vždy naruby při teplotě 40°C. Zbavíte se tak nečistot z výroby a určitě vám bude příjemněji v provoněných peřinách. Pokud používáte sušičku na prádlo, v tomto případě proces úplně vynechejte nebo si nastavte delší program při nejnižší teplotě.

Pokud si nejste jisti, na jakou teplotu prát, pomůžou vám štítky, na kterých najdete veškeré informace, jak se správně o konkrétní ložní povlečení postarat. Uvádějí, na kolik stupňů prát, zda je vhodné prádlo žehlit nebo sušit. Důležitou součástí je i správně zvolený prací prášek. Přípravek pro bílé prádlo obsahuje bělící látky a není proto vhodný pro barevné. Použití aviváže je pouze na vlastním uvážení. Někteří si praní prádla bez aviváže nedokážou představit, při použití na ložní povlečení ale platí, že méně je více. V opačném případě byste povlečení časem připravili o prodyšnost.

 

Jak často měnit povlečení a prostěradlo

Protože pod peřinou strávíme skoro třetinu života, měli bychom dbát na to, aby byla ložnice nejen útulná ale především čistá. V ložním povlečení se hromadí roztoči a odumřelé kožní buňky. Tušili jste, že během spánku vypotíte přes litr tekutiny, kdy část pohltí vaše peřina a prostěradlo? Je přirozené, pokud jste právě začali přemýšlet o tom, zda své ložní prádlo měníte dostatečně. Samozřejmě nad tímto faktem neuvažujete ve chvíli, kdy padáte vyčerpáním večer do postele, ale měli byste tuto skutečnost určitě zohlednit, pokud ložní povlečení měníte jen příležitostně.

Jak často tedy správně měnit ložní prádlo? Názory se různí s ohledem na to, zda sdílíte například postel se svým psím mazlíčkem, jste nemocní, jaké je roční období a zda vás trápí alergie nebo potíže s dýcháním. To vše je potřeba zohlednit a přizpůsobit tak frekvenci převlékání povlečení i prostěradla. Rozhodně mějte ve skříni připravené ideálně dvoje nebo troje povlečení. Odborníci se shodují pro výměnu ložního prádla přibližně po jednom až dvou týdnech v případě, že se nepotýkáte s alergií ani jinou nemocí. Může vám připadat, že je to velmi často, ale opravdu není. V pyžamu trávíte noci nejdéle týden a poté automaticky letí do pračky. A stejně by to mělo fungovat i s vaším ložním povlečením.

 

Velký úklid pro zdravý spánek

I přesto, že vaše peřiny a polštáře chrání povlečení, dochází časem k jejich znečištění a hromadění bakterií a roztočů. Z tohoto důvodu je vhodné jednou až dvakrát za rok provést větší úklid a vše nechat vyprat nejlépe při teplotě 60 °C. Nejdříve podle štítku zjistěte, zda jsou peřiny vhodné pro domácí praní a jednotlivě vyperte dle doporučeného programu vaší pračky. Pro péřové přikrývky je vhodnější volbou čistírna, kde se o vaše prádlo profesionálně postarají.

Čas na změnu přichází u peřin přibližně po pěti letech a u polštářů, které jsou zatíženy mnohem více, se doporučuje častější výměna. Pokud tedy usínáte v peřinách sloužících vám již celé desetiletí, možná je právě teď ten správný čas investovat do nových, které vám zajistí dokonalý spánek. A to už je pořádný důvod.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 009 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí