120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 350 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slavíme narozeniny! Slevy až 80 %
Black Friday

Jak vybrat oblečení pro atopiky? Hledejte především přírodní materiály

Uveřejněno: 08.04.2022
Kategorie: SPOLEČNOST , TIPY

Atopický ekzém je chronickým a zánětlivým onemocněním kůže. Osoba, která jím trpí, je velice citlivá na to, co nosí. Při výběru oblečení pro alergiky je proto důležitá nejen volba materiálu, ale také střih. Kromě toho je potřeba dodržovat správné zásady praní, jelikož i špatné vyprané prádlo může pro citlivou pokožku představovat problém.

Co je to atopický ekzém?

Jedná se o chronické onemocnění kůže, které člověka většinou sužuje již od dětství. Jedná se o poměrně rozšířený ekzém, kterým trpí 15–20 % Středoevropanů. Příčina nemoci bohužel zatím není známá, a proto se léčí pouze její následky či projevy. Přestože atopický ekzém nelze zcela vyléčit, je možné jej díky správné medikaci dostat pod kontrolu.

Pro atopický ekzém je typická popraskaná kůže a čerstvé krvavé prasklinky. Mnohdy se mohou objevit také pupínky, puchýřky či mokvavé plochy. Nejčastěji se tvoří v ohybech, tedy v loketní a zákolenní jamce, na zápěstí nebo na nártech. Nevyhýbají se ani obličeji, krku a částem těla, které se o sebe třou.

Nejedná se o přenosnou chorobu. Člověk se s ní již narodí, nebo se u něj rozvine v dětství. Patří mezi rozšířené dětské ekzémy. Jestliže vás onemocnění nepostihlo v raném věku, pravděpodobně se u vás atopický ekzém nikdy neobjeví.

Kontrolujte složení materiálu

Mnoho alergiků ví, jak důležité je kontrolovat složení jídla, ale také kosmetiky a obecně přípravků, které používají na tělo. Stejně pečlivě je, v případě atopického ekzému, potřeba postupovat i při výběru oblečení. Nevhodný materiál může pokožku dráždit, což vás bude nutit se neustále škrábat. Rovněž je potřeba si dávat pozor na přítomné chemické látky či výrazné barvy.

Při výběru oblečení pro citlivou pokožku zvolte bavlnu

Pro atopiky je nejvhodnějším oblečením to, které je ušito z 100% bavlny. Například spodní prádlo pro muže i ženy s atopickým ekzémem by rozhodně mělo být bavlněné. Pozor ovšem na froté nebo flanel. Přestože se jedná o bavlněné materiály, mají chloupky, které mohou citlivou pokožku dráždit. Z froté se nejčastěji vyrábí ručníky, župany či prostěradla, z flanelu zase pyžama, košile či povlečení.

Další materiály vhodné pro atopickou pokožku

Kromě bavlny existují i další materiály, které se k problematické pokožce chovají citlivě. O jaké látky se jedná?

  • Bambusové vlákno  - na rozdíl od bavlny má lepší schopnost pohlcovat pot a vysokou tepelnou vodivost. Díky hladké struktuře nedráždí pokožku, a navíc obsahuje přírodní složku kun, která má antibakteriální schopnosti. Zabraňuje množení bakterií a plísní. Z bambusu by si tedy atopici měli pořizovat nejen spodní prádlo. Funkční oblečení z bambusového vlákna má schopnost pohltit až 90 % UV záření, což ocení všichni, kteří jsou fotosenzitivní (trpí zvýšenou citlivostí na sluneční záření).

  • Lněná příze – na dotek je sice poměrně tvrdá, ale na druhou stranu je chladivá a prodyšná, což atopici ocení především v létě.

  • Přírodní hedvábí – jedná se o dražší materiál, který se vyrábí z vláken bource morušového. Jeho předností je dokonalá hebkost a skvělé savé vlastnosti. Díky termoregulačním schopnostem dokáže v zimě zahřát a v létě chladit.

  • Outlast – jde o funkční materiál, který byl původně vyvinutý pro astronauty NASA. Skvělé termoregulační vlastnosti zabraňují pocení i přehřívání. Jako jeden z mála funkčních materiálů je vázaný na bavlnu, takže může využívat výhod obou materiálů.

  • CleverTex – s tímto materiálem přišli na trh Češi. Je tvořen biobavlnou a celulózou s příměsí chitosanu. Textil má antiseptické vlastnosti a pocitově blízce připomíná čistou bavlnu.

  • Merino – oblečení pro alergiky může být ušito z merino vlny. Materiál se získává z extrémně jemné vlny ovčího plemene Merino. Je ideální především do zimního počasí. Vzhledem k drobounkým chloupkům však nemusí vyhovovat každému atopikovi. Pro některé ženy mohou být pohodlné kalhotky z merino vlny.

Jakému oblečení se obloukem vyhnout?

Pro osoby trpící atopickým ekzémem je zcela nevhodné oblečení z polyesteru či vlny. Rovněž je potřeba si dát pozor na barevné tkaniny. V textilním průmyslu se totiž látky nejčastěji barví syntetickými barvami, které mají tendenci se uvolňovat do lidské pokožky.

Při výběru oblečení je lepší se vyhnout křiklavým barvám, jež obvykle obsahují ftaláty a další škodlivé chemické látky. Nejrizikovější jsou oděvy, které mají nepříjemný štiplavý zápach. Raději sáhněte po méně výrazných materiálech, u kterých je riziko kožní reakce na barvu nejmenší. Myslíte si, že sázkou na jistotu je čistě bílé prádlo? I zde je potřeba být na pozoru, jelikož bílé látky mohou obsahovat zbytky bělidla.

funbaby.cz

Pohodlí by mělo být vždy na prvním místě

Abyste se v oblečení cítili pohodlně, mělo by mít vždy střih, který bude volnější a nebude pokožku zbytečně dráždit. Dámská i pánská pyžama by měla mít dlouhé rukávy a nohavice. Předejdete tak škrábání pokožky ve spánku.

Oděvy by vás neměly lechtat, dřít a omezovat v pohybu. Na trhu existuje i speciální oblečení pro atopiky, které poznáte podle obrácených švů. Pokud by se pokožka o švy třela, může v místě dojít ke zhoršení ekzému. Materiál je prodyšný, aby mohla pokožka svobodně dýchat.

Problém u oblečení mohou představovat také kovové části oděvu. Někteří lidé trpí kontaktní alergií na nikl, ze kterého se obvykle vyrábí kovové cvoky či zipy. V místě otěru se pak může vytvořit nové ložisko ekzému.

Nepodceňujte správné praní oblečení

V případě, že trpíte atopickým ekzémem nebo jinou alergií, která se projevuje na pokožce, nezapomeňte každý kousek nového oblečení pořádně vyprat.

Oděvy by měly být vyrobeny z takových materiálů, které umožňují praní i na vysoké teploty, ideálně kolem 60 °C. Díky nim se z oblečení odstraní chemikálie, ale také zbytky mastí a krémů. Pro praní používejte speciální prostředky pro citlivou pokožku. Zvolte programy, které mají delší cykly máchání. Ty se postarají o dokonalé odstranění zbytků pracích prostředků. V případě tvrdé vody se doporučuje používat změkčovač, jelikož usazený vodní kámen může mít na pokožku neblahý vliv.

Při praní se nedoporučuje používat aviváž. Parfémované výrobky totiž citlivou pokožku většinou dráždí. Místo aviváže použijte ocet, který prádlo vydezinfikuje a změkčí. Typický octový zápach z prádla neucítíte.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 967 recenzí

98% hodnocení
15 126 recenzí