Víkendový výprodej
Doprava zdarma
Víkendový výprodej

Jak vybrat pánské plavky a stát se králem pláže

Uveřejněno: 26.05.2021
Kategorie: MÓDA

Výběr správných pánských plavek na léto 2024 může být pořádným oříškem, obzvlášť pokud požadujete, aby kombinovaly styl, pohodlí a správný střih. Abychom vám výběr usnadnili, připravili jsme si pro vás přehledného průvodce, díky kterému se dozvíte, jaké vybrat takové plavky, které budou vyhovovat vašim představám a sedět vám jako ulité.

Jaké typy pánských plavek existují?

„K základním typům pánských plavek patří slipové plavky, kraťasové plavky, plavky s nohavičkou neboli boxerky a pánská tanga. Jak už název dvou z těchto typů plavek napovídá, slipové plavky a pánská tanga jsou odvozeny od kategorií pánského prádla a vyznačují se stejným střihem. Co se týče rozdílu mezi kraťasovými plavkami a plavkami s nohavičkou, kraťasové plavky jsou volné a plavky s nohavičkou obepínají tělo, přirovnat by se daly k upnutým šortkám,“ přibližuje základní rozdělení pánských plavek Ruslan Skopal, spolumajitel Trenýrkárna.cz.
TIP: Jak vybrat plavkové kraťasy podle typu postavy


Plavkové šortky, kraťasy a trenýrky mají v oblibě všichni muži bez ohledu na věk. Jedná se totiž o všestranný typ pánského spodního prádla a plavek. Jestliže ale chcete být na pláži nebo koupališti za krále, i při jejich výběru byste se měli řídit jednoduchým pravidlem, které zní: Čím vyšší postava, tím delší nohavičky si můžete dovolit. Muži menší výšky by tedy měli volit spíše kratší plavky a naopak.

Výběr typu plavek podle postavy

Většina mužů své letní plavky vybírá pouze podle vzhledu. Jakmile je vzor zaujme, materiál je ucházející a plavky jakž takž padnou, valná většina mužů plavky zkrátka popadne a jde s nimi rovnou k pokladně. Po jiných a lepších se už ani nepoohlíží. To je ale velká škoda. Nejlepšího výsledku totiž dosáhnete, když zvolíte takové plavky, které odpovídají vaší postavě.

Nejlepší plavky pro muže menšího vzrůstu

„Pokud máte menší postavu, nejlépe vám sednou plavky, které vás nebudou rozšiřovat a opticky vám zkracovat nohy. Vyhnout byste se měli zejména pánským plavkám s nohavičkou dlouhou až ke kolenům nebo volnějším střihům. Naopak ideální pro vás budou pánské plavky boxerky nebo slipové plavky,“ radí Ruslan Skopal, spolumajitel Trenýrkárna.cz.

Ideální plavky pro větší bříško

Pro muže s větším bříškem jsou určené pánské plavky šortky s krátkou nohavičkou a neúplně volné trenýrky s délkou nad kolena. Hlavní je, aby plavky nepoutaly pozornost k problémovým partiím, a naopak ji od nich odváděly. Zvolte proto plavky šortky se zajímavě řešeným zavazováním nebo širší elastickou gumou. Vyvarovat byste se měli pestrým vzorům.

Kvalitní plavky pro vysoké a štíhlé muže

Jako vysoký muž si můžete dovolit prakticky všechny typy plavek, od pánských retro plavek přes šortky až po pánská tanga plavky. Jestliže jste ale hodně štíhlý, doporučovali bychom vám spíš plavky, které dodají mužské tvary a trochu vás zmohutní. Správnou volbou jsou například pánské plavky kraťasy.

Kromě střihu záleží i na správné velikosti

Už máte jasnější představu o tom, jaký střih plavek vám bude sedět nejvíce? Výborně, nyní přichází na řadu zjištění toho, jaká velikost vám padne jako ulitá. Abyste zvolili správně, změřte si krejčovským metrem obvod pasu, a to v oblasti nad pupíkem. Při nákupu vždy myslete na to, že každý prodejce může uvádět trochu jinou velikost, proto se ideálně řiďte jeho velikostní tabulkou. Orientačně můžete počítat s následujícími mírami.

Velikost plavek EU číslování Obvod pasu v cm
    S 44 až 46 75 až 81
    M 48 až 50 81 až 87
    L 52 až 54 87 až 94
    XL 56 až 58 94 až 102
    XXL 60 až 62 102 až 110
    3XL 64 až 66 110 až 118

Z jakých materiálů pánských plavek můžete vybírat?

„Pánské plavky jsou zpravidla vyrobené z materiálů, které jsou odolné proti chloru. Nejčastěji se tak jedná o polyester, polyamid, polybutylen, nylon a elastan v různých poměrech. Co se týče polyamidu, vyznačuje se vysokou pevností a odolností a velmi rychle schne, při výrobě plavek je často kombinovaný s elastanem, díky kterému jsou plavky elastické. Také polyester rychle schne a navíc dobře odvádí pot, pyšní se také barevnou stálostí. V posledních letech jsou hitem i plavky z udržitelných tkanin, příkladem může být polyesterová příze vyrobená z recyklovaných plastových lahví,“ popisuje Ruslan Skopal, spolumajitel Trenýrkárna.cz.

Pánské plavky v roce 2024: Top trendy

Chcete si udělat radost plavkami, které odpovídají posledním módním trendům? Poradíme vám, po jakých plavkách sáhnout:

  • Vzorované plavky: Oblibě se těší plavky s výraznými potisky, co se týče motivů plavek, popularitě se těší zejména tropické a květinové vzory. Pokud tedy narazíte na plavky s motivem papoušků, listů nebo květin, máte vyhráno.
  • Odvážné barvy: Že dáváte přednost jednobarevným plavkám? Pak vás jistě potěší, že jsou obrovským trendem také jednobarevné plavky ve výrazných barvách, mezi jasné favority roku 2024 patří zářivě oranžová, žlutá a růžová.
  • Krátké šortky: Milovníci retra zpozorněte! Do módy se v letošním roce vrací krátké šortky inspirované oblíbenými běžeckými šortkami ze 70. let.
  • Jednoduché plavky: Letošní trendy myslí i na muže, kteří dávají v oblékání přednost jednoduchosti. Krok vedle neuděláte, pokud sáhnete po plavkách v neutrálních odstínech, jako je černá, šedá nebo bílá. Pokud přeci jen chcete, aby byly něčím výjimečné, zvolte takové, které se vyznačují kontrastní barvou tkaničky.

TIP: Široký výběr plavek světoznámých výrobců, jako je Tommy Hilfiger, Calvin Klein nebo BOSS,  které odpovídají nejnovějším módním trendům, najdete na e-shopu trenyrkarna.cz.

Kromě vzhledu pánských plavek myslete i na komfort

Jak už jsme nastínili v úvodu, dokonalé plavky pro muže jsou takové, které dobře vypadají a navíc jsou pohodlné. Obecně je možné říci, že pro většinu mužů představují nejpohodlnější typ plavek kraťasové plavky, které jsou volné a nikde neškrtí. Na druhou stranu nejsou vhodné na všechny aktivity. Například při sportovním plavání nebo některých vodních sportech oceníte právě plavky, které tělo obepínají.

Jak najít u pánských plavek rovnováhu mezi kvalitou a nízkou cenou?

Ve chvíli, kdy si do vyhledávače zadáte spojení levné plavky nebo kvalitní plavky, vyjede vám nespočet odkazů. Pánské plavky pořídíte už v řádu několika set korun po tisíce korun. Pokud chcete, aby vám plavky vydržely i několik sezon, poohlížejte se ve střední až vyšší cenové kategorii. Jak na nákupu pánských plavek ušetřit? Doporučujeme sledovat letní výprodeje, kde můžete plavky koupit i s 50% a vyšší slevou.

Tipy, jak kombinovat pánské plavky s letními doplňky

I když se může zdát, že módní doplňky, kterými je možné ještě vylepšit nebo doplnit vzhled plavek, jsou určeny výhradně ženám, opak je pravdou. I muži můžou na pláži nebo u bazénu zazářit se širokou škálou doplňků. Začněme doplňkem, který k létu neodmyslitelně patří, a sice slunečními brýlemi dostupnými v nespočtu designů a barev. Kromě brýlí se může jednat o nejrůznější klobouky a kšiltovky, které plní nejen estetickou, ale také praktickou funkci, a také korálkové náramky, řetízky s přívěsky s kotvou a dalšími mořskými motivy, pánské žabky nebo stylové osušky, třeba v barvě odpovídající barvě plavek.

Jak správně o pánské plavky pečovat?

Našli jste perfektní plavky, které jsou komfortní a sluší vám tak, že vám je všichni chválí? Pak pravděpodobně toužíte po tom, aby vám vydržely co nejdéle jako nové. Životnost plavek můžete prodloužit správnou údržbou. Jak na ni? Co se týče praní a sušení, vyžadují plavky speciální přístup. Po každém použití byste je měli vyprat ve vlažné vodě. Plavky ideálně perte v ruce bez použití aviváže, která by mohla narušit jejich elastická vlákna. Plavky nesušte na topení, v sušičce ani na přímém slunci.



Sdílejte tento článek

Přidat komentář