Víkendový výprodej
Doprava zdarma
Víkendový výprodej

Jaké vybrat plavky: jednodílné nebo dvoudílné?

Uveřejněno: 14.05.2021
Kategorie: MÓDA

Vyhlásili jste pátrání po dokonalých plavkách, ale stále váháte, jestli vám lépe sednou ty jednodílné, nebo dvojdílné? Při volbě typu plavek je dobré vzít v potaz typ vaší postavy, zamýšlené aktivity a módní trendy. Připravili jsme si pro vás přehledné shrnutí toho, jak vybrat ty nejlepší plavky na léto 2024 a zajistit, že budete vypadat stylově a cítit se skvěle.

Jak vybrat vhodné plavky podle typu postavy?

Ideální je sáhnout po takových plavkách, které budou odpovídat typu vaší postavy. Nejste si jistí, jaký typ postavy máte? Vůbec nevadí, stačí si přeměřit pas, hrudník a boky a budete mít jasno. Je to jednoduché. Boky a prsa měřte v jejich nejširším místě a pas zase v tom nejužším.

Kterou ze čtyř základních typů postav máte vy?

K základním typům ženské postavy patří hruška, jablko, přesýpací hodiny a chlapecká postava (rovný tvar):

  • Hruška: boky máte znatelně širší než poprsí a pas
  • Jablko: velikost pasu je stejná jako velikost hrudníku, ale boky máte výrazně užší
  • Přesýpací hodiny: pas je užší a boky s hrudníkem jsou téměř stejně široké
  • Chlapecká postava: boky, pas i hrudník mají stejnou šířku

Tvar hrušky

Pro ženy s tímto tvarem je typické, že mají horní část těla výrazně užší než oblast boků. Proto tělo vypadá jako hruška či trojúhelník. „Pro ženy s postavou tvaru hrušky jsou vhodné plavky, které vyrovnají nepoměr mezi spodní a horní částí těla. Nejlepším řešením jsou takové plavky, které mají horní díl světlejší či vzorovaný, čímž zvýrazňují poprsí. Spodní díl by měl být tmavý, aby došlo k zeštíhlení boků,“ popisuje Ruslan Skopal, spolumajitel Trenýrkárna.cz.

Tvar jablka

Pro tuto postavu je charakteristická shodná velikost pasu a poprsí. Je proto potřeba opticky zeštíhlit břicho a dát vyniknout pasu. Ženy s touto postavou by měly sáhnout po jednodílných plavkách s barevnými geometrickými vzory, které dokážou dokreslit chybějící pas. Vhodné jsou šipky či vzory, které směřují doprostřed břicha. V případě, že toužíte po dvoudílných plavkách, zvolte ideálně tankiny – dvoudílné plavky, jejichž horní díl sahá až ke kalhotkám.

Zdroj: shoelove.deichmann.com

Tvar přesýpacích hodin

Ženy s tímto tvarem postavy nebudou mít s výběrem plavek žádný problém. Slušet jim totiž bude v podstatně jakýkoliv střih. Horní i spodní díl plavek by měl mít stejné provedení, abyste zbytečně neupoutávala pouze na jednu část těla, čímž by mohlo dojít k narušení souměrnosti postavy.

Chlapecká postava

Ženy s chlapeckou postavou jsou přirozeně štíhlé a v podstatě rovné. Proto je u nich potřeba posílit ženské křivky a zvýraznit pas. Plavky pro tyto ženy by měly dodat objem do oblasti boků a poprsí. Sáhnout můžete po jednodílných i dvoudílných plavkách. Jednodílné plavky by měly mít barevné pruhy pro zvýraznění pasu. Při výběru dvoudílných plavek si dejte záležet, aby byl jejich horní díl výrazně zdobený, například řasením. Dobře fungují i květinové vzory.

Budou vám lépe pasovat jednodílné, nebo dvoudílné plavky?

Nyní už se dostáváme k otázce výběru mezi jednodílnými a dvoudílnými plavkami. Jaké jsou výhody a nevýhody těchto dvou základních kategorií plavek a v jakém provedení jsou k dostání?

Vše, co potřebujete vědět o jednodílných plavkách

Jednodílné plavky se používají především pro plavání ve vnitřním bazénu a ke sportovním účelům. Sahají po nich především ženy plnějších postav, po porodu nebo ženy vyššího věku. Ale pozor, i jednodílné plavky mohou být velmi svůdné a slušet ženám každého věku.


Výhody jednodílných plavek:

  • dokážou schovat břicho a faldy,
  • některá provedení tvarují postavu,
  • nehrozí riziko, že vám spadnou,
  • jsou vhodné pro všechny typy postav.

Nevýhody jednodílných plavek:

  • hůře se v nich opálíte,
  • déle schnou,
  • mokré se špatně oblékají,

Střihy a provedení jednodílných plavek

  • Plavky s vyznačeným dekoltem: Oblíbený střih, který má pod ňadry všité pruhy, jež poprsí udržují na svém místě. Tyto plavky mohou mít vyztuženou podprsenku, košíčky mohou být opatřeny i kosticemi. Jsou vhodné jak pro štíhlé, tak i plnoštíhlé ženy.
  • Plavky s vysokým dekoltem: Díky vysokému dekoltu je celé poprsí zahaleno. Toto provedení dokáže tělo opticky prodloužit. Jedná se spíše o plavky sportovního charakteru.
  • Monokiny: Jedná se o jednodílné plavky, které mají rafinovaný střih připomínající dvoudílné plavky. Mohou mít hluboký výstřih a na zádech jen minimum látky. Prostřihy mohou být i v oblasti břicha. Rafinovaně dokážou pracovat s optickou iluzí.

Dvoudílné plavky a jak je vybrat

Jak již název napovídá, dvoudílné plavky se skládají ze spodního a horního dílu. Je možné je koupit v setu nebo každý díl zvlášť. Na výběr máte z bohaté nabídky střihů. Rozdělení podle střihu horního dílu je následující:

  • Trojúhelníčkové bikiny: Podprsenku tvoří dva trojúhelníčky, které jsou spojeny šňůrkami. Poprsí v nich nemá téměř žádnou oporu, proto se hodí pro ženy s malými ňadry.

TIP: Pro ženy s malým poprsím jsou ideální takové plavky, jejichž horní díl je zdobený, například volánky nebo trojrozměrnými kytičkami apod.

  • Halter bikiny: Zavazují se za krkem nebo na zádech. Košíčky jsou o něco širší a mají lepší formování, proto dokážou poskytnout dostatečnou oporu i většímu poprsí. Hodí se pro ženy s chlapeckou postavou.
  • Bralette bikiny: Trojúhelníčky jsou doplněny o nastavovací ramínka vedoucí přes ramena.
  • Bandeau bikiny: Široký pruh látky, který zahaluje ňadra a mezeru mezi nimi. Neposkytuje téměř žádnou oporu, proto se hodí pro malá ňadra.
  • Balconette bikiny: Plavky jsou podobné klasické podprsence, podle střihu je můžete přizpůsobit větším i menším ňadrům.
  • Tankiny: Podprsenka s košilkou sahá až ke spodnímu dílu plavek.

Stejně tak jako existuje několik různých typů horních dílů, vybírat můžete i z celé řady spodních dílů a libovolně je kombinovat. Jaké typy spodních dílů máte na výběr?

  • Kraťásky: Zahalují boky i zadeček, jsou vhodné pro ženy s úzkými boky a štíhlejšími stehny. Mají sportovní vzhled. Pokud mají vysoký pas, zeštíhlí bříško.
  • Vysoké kalhotky: Plavky s vysokým pasem sahají až pod pupík. Zeštíhlují a zároveň zpevňují bříško. Jsou vhodné pro ženy s širšími boky.
  • Kalhotky s nižším pasem: Zvýrazňují rozdíl mezi břichem a podbřiškem a jsou ideální pro štíhlé postavy.
  • Hipster: Bokovky s rovným střihem v oblasti boků. Zakrývají zadeček, dokážou prodloužit část mezi boky a poprsím.
  • Klasické bikiny: Látky jsou spojené šňůrkami, které se na bocích zavazují. Jsou vhodné pro široké boky a stehna. Hodí se pro ženy s plochým bříškem.

Jaké vyprat plavky podle typu aktivity?

Jak už jsme nastínili výše, některé plavky jsou vhodnější na sportovní aktivity a jiné k moři. Obecně platí, že při sportu, ať už v podobě plavání nebo potápění a dalších vodních sportů, více oceníte jednodílné plavky, které na těle lépe drží a navíc minimalizují riziko spálení určitých oblastí. K opalování se naopak lépe hodí dvojdílné plavky. Ty jsou vhodnější i k návštěvě wellness center s přechody z bazénů do saun, zpravidla se totiž lépe oblékají a vysvlékají.

Módní trendy světa plavek pro rok 2024
 

„Při výběru plavek je samozřejmě ideální, když vám budou nejen skvěle sedět, ale okamžitě vám také padnou do oka. Vzhledem k tomu, že je trendem posledních let rozmanitost, neuděláte krok vedle takřka s žádnými plavkami. Pokud bychom se však podívali na největší trendy roku 2024, žebříčku podle předních světových magazínů vévodí zvířecí a květinové vzory, háčkované plavky, plavky zdobené flitry, kamínky nebo korálky a minimalistické plavky kombinující bílou a černou,“ přibližuje módní trendy Ruslan Skopal, spolumajitel Trenýrkárna.cz.


Rady a tipy na údržbu plavek

Abyste se z nových plavek, které odpovídají vašemu typu postavy a vašim představám, mohli radovat co nejdéle, správně o ně pečujte:

Praní plavek Po plavání v chlorované vodě důkladně plavky opláchněte ve studené vodě. Ideálně vždy plavky perte v ruce bez použití aviváže.
Sušení plavek Plavky ideálně sušte venku mimo sluneční záření, nikdy je nedávejte na topení nebo do sušičky.
Ždímání plavek Plavky vždy ždímejte stlačením do malé kuličky, vyhněte se rotaci, která poškozuje vlákna.
Ukládání plavek Plavky při uložení do skříně nebo do šuplíku zbytečně nemačkejte, ideálně je nechejte volně rozložené.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář