120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Výhodný čtvrtek
Slevy až 80 %
Výhodný čtvrtek

Lumbersexuálové - jak se poznají a v čem tkví jejich kouzlo?

Uveřejněno: 10.06.2022
Kategorie: MÓDA , SPOLEČNOST

Pojem lumbersexuál se v našem slovníku objevil poprvé okolo roku 2015. Po prvotním velkém nadšení se situace uklidnila, ale lumbersexuálové stále žijí mezi námi. Jak je poznat a proč se za nimi otočí i vaše přítelkyně?

Odkud se vzal lumbersexuál a kdo to vlastně je?

Pojem lumbersexuál nijak nesouvisí se sexuální orientací, jak by se na první pohled mohlo zdát. Lumbersexuálním mužem se totiž člověk nerodí, tím se stává. Jedná se o módní směr nebo spíš způsob oblékání, který můžeme jednoduše popsat jako “moderní dřevorubec”. Na první pohled ho poznáte podle plnovousu a kostkované flanelové košile, na ten druhý působí takový muž jako někdo, kdo se nezalekne fyzické práce a svůj volný čas raději tráví v lese než v nákupním centru nebo ve fotku.

Často se o lumbersexuálech mluví jako o opravdových mužích. Tzv. lumber styl se objevil jako reakce na v té době všudypřítomné metrosexuály. Metrosexuál je muž, který se o sebe až přehnaně stará. Není mu cizí kosmetika, někdy se také líčí, dobře (a hodně) voní, rád nakupuje a obléká se podle poslední módy. Pro mnoho žen jsou takoví muži přitažliví, na jiné působí zženštile. Kouzlo lumbersexuálů tak spočívá především v tom, že se jeví jako návrat ke klasické mužnosti v tom dobrém slova smyslu. Nezalekne se medvěda a zachrání dámu v nesnázích.

Co nosí lumbersexuálové

Za asi nejtypičtější znak lumbersexuálního oblékání se považuje kostkovaná flanelová košile. Ale nenechte se zmást, není to archivní kousek po dědovi, většinou se jedná o nejnovější kolekci známé outdoorové značky s nějakou neobvyklou povrchovou úpravou, díky které se člověk ani v největších vedrech nepotí. Dřevorubecký styl doplňují modré džíny obnošeného vzhledu, které zastupují novodobé montérky, a pracovní boty.

Moderní hi-tech materiály najdete i na dalších kouscích jeho šatníku - nepromokavá bunda, kalhoty v nemačkavé úpravě, které se hodí na trek i do divadla. Z městského batohu může vytáhnout stejně dobře sekeru jako nejnovější Macbook.

V každém případě je to ale klasik. Rozhodně v jeho šatníku najdete alespoň jedny klasické trenýrky a vsadíme se, že jako vzor praktického člověka si bude ponožky kupovat ve výhodném balení, aby se mohl soustředit na důležitější věci a nezabývat se každodenními maličkosti.

Jak se stát lumbersexuálem

Okouzlení lumbersexuály ale nespočívá jen v kostkované košili. Ideálem je muž, který ví, co chce od života a nebojí se toho. Zvládne přežít v lese a neztratí se ani v džungli velkoměsta. V kapse nosí lovecký nůž a umí otevřít láhev piva na několik způsobů. Není to pozér, ale se svým životním stylem je jednoduše srostlý - a je přitom jedno, v jakém prostředí se pohybuje.

Od metrosexuálů převzali lumbersexuálové zálibu v péči o sebe, která ale rozhodně není středobodem jejich vesmíru. Nedivte se proto, že z kapsy vytáhnou balzám na rty, krém na ruce nebo kleštičky na nehty.

Poznávacím znamením je také plnovous. Upravené vlasy a vousy představují v tomto případě mužský ideál a jsou znakem dobrého vkusu i příslušnosti ke společenské třídě. Za holiče a jejich dnešní příbuzné barbery takový člověk utratí přibližně stejnou sumu jako jeho partnerka. Někdy dokonce vyšší. Pro pěstění svého porostu samozřejmě používá kvalitní kosmetiku - speciální šampon, balzám nebo oleje. Neváhá si svou chvilku v koupelně užít, ale netráví úpravou zevnějšku přehnané množství času. Raději si v pohodlném županu vychutná sklenici whisky a doutník.

V každém případě by měl lumbersexuál jakožto pravý dřevorubec vypadat, že je schopen fyzické práce a že už něco v životě zažil. Jizvy ani tetování rozhodně nezakrývá, protože je v nich vepsána jeho minulost.

Hipster nebo lumbersexuál?

Mužů v kostkovaných košilích a s vousy běhá po ulicích docela dost, ale ne každý z nich je lumbersexuál. Nejsnadněji je zaměnitelný s hipsterem, který je ale ryze městským živočišným druhem. Svou vizáž hipster často doplňuje čepicí nebo brýlemi v retro stylu a okatě opovrhuje vším moderním. Na rozdíl od lumbersexuála jej spíš než v lese najdeme v kavárně, kde diskutuje o rozdílech mezi Kantovým a Husserlovým viděním světa.

Nenechte se mýlit vizáží dřevorubce, lumbersexuálové jsou moderní muži se vším všudy. V jejich výbavě najdeme veškeré vychytávky moderní techniky v té nejvyšší kvalitě a na sociálních sítích jsou doma. Potrpí si na kvalitu, ať už jde o bezdrátová sluchátka nebo jednoduché tričko pod košili.

Co na vousáče říkají ženy?

Ne všechny ženy jsou ale z trendu vousatých mužů nadšené. Mnoho z nich si neumí představit polibek od muže s plnovousem a poukazují na nepraktičnost této ozdoby. Ale existují i ženy, pro které vousy u muže představují ideál krásy. A jaké vousy se líbí ženám nejvíce? Dlouhodobě si post nejpřitažlivější úpravy vousů drží několikadenní strniště, které nepřipomíná ani nedospělého mladíka, ani zarostlého lesního muže.

zdroj: unsplash.com

Lumbersexuál se neztratí ani v městské džungli.

zdroj: pixabay.com

Péči o vousy a vlasy věnují lumbersexuálové dostatek času, ale nepřehání to s ní.

zdroj: pixabay.com

Lumbersexuál vznikl jako reakce na metrosexuála, jehož vzhled připadá mnoha lidem až příliš zženštilý.

zdroj: images.unsplash.com

Lumbersexuál vypadá, jako by se v drsné přírodě přímo narodil.

zdroj: unsplash.com

Kostkovaná košile a vousy jsou poznávacím znamením lumbersexuála.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 013 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí