120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Jarní výprodej! Slevy až 80 %
Slevy až 80 %
Zvýhodněná balení se slevou až 72 %

Menstruační kalhotky – objevte jejich kouzlo

Uveřejněno: 07.01.2022
Kategorie: TIPY

O menstruačních kalhotkách jste již určitě slyšela. Možná ale nevíte, jak přesně fungují, pro koho jsou vhodné nebo jak často je musíte měnit. V článku vám odpovíme na vše, co vás ohledně této alternativy menstruačních vložek a tamponů zajímá.

Co jsou a jak fungují menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky na první pohled vypadají jako klasické dámské kalhotky. Narozdíl od nich jsou však opatřeny nepropustnou vrstvou, která si však zachovává svou prodyšnost. Díky tomu pokožka volně dýchá a nezapařuje se. 

Kalhotky určené pro silnější menstruaci mají kromě nepropustné vrstvy také vrstvu savou. Ta má za úkol velmi rychle vstřebávat menstruační krev a zamezovat jejímu protečení. 

zdroj: bodylok.cz

Výhody menstruačních kalhotek

  • Na první pohled vypadají jako klasické dámské spodní prádlo.
  • Dle výrobců je můžete nosit až 12 hodin denně.
  • Jsou pohodlné nejen na běžné nošení, ale také na běhání nebo jiný sport.
  • Na výběr máte z mnoha střihů a designů, včetně krajkových kalhotek.
  • Na rozdíl od jednorázových menstruačních pomůcek jsou šetrné k životnímu prostředí.
  • Na rozdíl od kalíšku se s nimi snadno manipuluje a mají jednoduchou údržbu.
  • Šetří vaši peněženku, jelikož vám vydrží až 2 roky.
  • Pohlcují nepříjemný zápach i vlhkost.

Pro koho jsou menstruační kalhotky vhodné

Menstruační kalhotky budou vyhovovat zejména ženám, které hledají ekologickou alternativu běžných menstruačních pomůcek, jako jsou vložky a tampony. Stejně tak je lze doporučit jako pomůcku při inkontinenci nebo jako doplněk k menstruačnímu kalíšku. 

Ocení je i mladší slečny, které se stydí při převlékání na hodiny tělocviku. Na rozdíl od vložek a tamponu jsou totiž menstruační kalhotky zcela diskrétní a nemusí se tak často měnit. 

V jakých situacích menstruační kalhotky oceníte

  • Plnohodnotná náhrada běžných menstruačních pomůcek. Máte-li slabou nebo střední menstruaci, můžete menstruační kalhotky nosit až 12 hodin denně bez obav s protečení.
  • Pojistka proti protečení. Máte-li skutečně silnou menstruaci, zkombinujte menstruační kalhotky s kalíškem. Budete tak mít jistotu, že neprotečete, ani kdybyste kalíšek nestihla včas vyprázdnit.
  • Pohodlí na cestách. Menstruační kalhotky oceníte také při delším cestování. Zatímco tampon, vložku nebo kalíšku musíte měnit přibližně každé 3 hodiny, kalhotky poskytují ochranu před protečením až na 12 hodin.
  • Klidný spánek. Jestliže máte slabou nebo střední menstruaci, kalhotky můžete používat také na noc. Sací vrstva je dostatečně velká na to, abyste během spánku neprotekla.
  • Začátek menstruace. Menstruační kalhotky jsou skvělou pomůckou, pokud nechcete, aby vás menstruace zaskočila nepřipravenou. 
  • Poslední dny menstruace. Pokud jste zvyklá nosit ke konci menstruace slipové vložky, vězte, že menstruační kalhotky je s přehledem nahradí a předejdou tak velkému množství jednorázového odpadu.
  • Špinění během ovulace. Některé ženy mohou špinit či mírně krvácet také během období ovulace. I tehdy se proto hodí mít po ruce menstruační kalhotky.
  • Období šestinedělí. Kalhotky jsou vhodné i v období po porodu, pokud jsou očistky již slabší.
  • Pomůcka při inkontinenci. Pokud vás trápí inkontinence, díky menstruačním kalhotkám se budete cítit v suchu a bez obav.

Jak nosit menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky můžete nosit už před začátkem očekávané menstruace, aby vás její příchod nezaskočil nepřipravenou. Během menstruace pak stačí sledovat, kdy začínají být vlhké, a v ten moment se převléci. V počátečních dnech krvácení je možná budete muset vyměnit až třikrát denně, později vám však jedny vystačí i na celý den.

Jak se starat o menstruační kalhotky

Před prvním použitím menstruační kalhotky vyperte, abyste aktivovali jejich savou vrstvu. Postupujte přitom dle instrukcí od výrobce. Zpravidla však platí, že menstruační kalhotky byste měla prát v pracím gelu bez vonné asence, bez použití aviváže a na 40 nebo 60 °C dle materiálu.

Ve dnech menstruace pak stačí kalhotky ručně přeprat ve studené vodě s použitím šetrného mýdla. Ideální je žlučové nebo lanolinové mýdlo. Vyprané kalhotky nechte volně uschnout, nedávejte je na topení ani do sušičky. Po skončení menstruace stačí kalhotky opět hodit do pračky s ostatním prádlem.

Jaká je životnost menstruačních kalhotek

Tak jako běžné spodní prádlo ani menstruační kalhotky vám nevydrží věčně. Zvládnou ale minimálně 50 pracích cyklů, tedy 1 až 2 roky užívání. Poté je třeba je vyměnit za nové. Oproti jednorázovým menstruačním pomůckám se tak jedná o velkou úsporu materiálu i peněz.

Jak menstruační kalhotky vybrat

Menstruační kalhotky vybírejte primárně podle síly menstruace. Přihlédnout můžete také k použitým materiálům, střihu a celkovému designu kalhotek.

Podle síly menstruace

Menstruační kalhotky vybírejte zejména s ohledem na sílu menstruace. Zpravidla se vyrábějí kalhotky pro silnou, střední a silnou menstruaci, setkat se však můžete také se speciálními kalhotkami na noc, které mají prodlouženou vnitřní vložku.

Podle použitého materiálu

K výrobě menstruačních kalhotek se používá kombinace několika materiálů, z nichž každý plní trochu jinou funkci. Jednotlivé vrstvy mohou obsahovat například nanovlákna, polyester nebo elastan a nylon. V některých najdete také vysoký obsah bavlny, bambusu nebo merino vlny. To může být rozhodují pro ženy, které kladou důraz na přírodní materiály.

Tip: Pozor si dejte na menstruační kalhotky, které mají nepropustnou vrstvu z igelitu. Takové kalhotky sice nepropustí ani kapku, zároveň však mají velmi nízkou prodyšnost. V důsledku toho pokožka nedýchá, zapařuje se a vzniká tak ideální prostředí pro množení bakterií.

Podle střihu a designu

Kromě toho můžete přihlédnout také ke střihu kalhotek a jejich barvě. Dnes již zcela běžně seženete menstruační kalhotky s krajkou nebo s nohavičkou, ve kterých se budete cítit žensky a sebevědomě i během svých dnů.

zdroj: bodylok.cz

Kolik jich potřebujete?

Pokud s menstruačními kalhotkami dosud nemáte žádné zkušenosti, doporučujeme vám zakoupit jedny na zkoušku. Nejprve je otestujte v pohodlí domova, abyste získala jistotu, že vám během dne neprotečou nebo vám jejich nošení nebude nepříjemné.

Jakmile najdete menstruační kalhotky, které vám zcela vyhovují, pořiďte si rovnou tři nebo čtyři kusy. Vyšší počáteční investice se vám brzy vrátí, jelikož kalhotky při správné péči vydrží až 2 roky. V dlouhodobém horizontu vás tak vyjdou levněji než neustálé dokupování vložek či tamponů.

Zkušenosti s menstruačními kalhotkami

Vlastnosti menstruačních kalhotek jsou jedna věc, jaké jsou ale zkušenosti žen, které je vyzkoušely? Na internetu už dnes najdete nespočet recenzí na menstruační kalhotky, díky kterým získáte lepší představu o tom, co od této pomůcky očekávat.

Například Linda o menstruačních kalhotkách DIM napsala: DIM menstruační kalhotky jsou velmi pohodlné. Doporučuji koupit o číslo větší, než obvykle nosíte. Použila jsem kalhotky na středně silnou menstruaci. Měla jsem je na sobě od prvního dne menstruace a vydržely 11 hodin – nikde nic neproteklo :). Kalhotky na silnou menstruaci jsem použila na noc. Bez problému vydržely až do rána. Je dobré pořídit si aspoň dvoje – na den a noc. Schnou trochu déle než klasické kalhotky. První investice je celkem vysoká, ale když si spočítám, kolik ušetřím tím, že nebudu muset kupovat hygienické potřeby, tak je to prostě super. Navíc je to velmi ekologické. Já rozhodně tyto kalhotky doporučuji :)).

Další alternativní menstruační pomůcky

  • Vložky a tampony z biobavlny jsou ve srovnání s běžnými vložkami a tampony bezpochyby lepší variantou. Na rozdíl od nich totiž nejsou běleny chlorem a po použití se mnohem rychleji rozloží. Na druhou stranu množství odpadu jejich používáním nijak nesnížíte.
  • Látkové menstruační vložky jsou pratelné, a tudíž opakovaně použitelné. Vyrábějí se z nejrůznějších materiálů, jako je bavlna, bambus nebo konopí. 
  • Menstruační kalíšek představuje vhodnou alternativu pro ženy, které byly zvyklé používat tampony. Manipulace s ním je totiž v podstatě velmi podobná. Kalíšek pojme určité množství krve (v závislosti na jeho objemu), takže je ho třeba po několika hodinách vyjmout, vyprázdnit a znovu zavést. Minimálně před a po skončení menstruačního cyklu se doporučuje kalíšek vyvařit. 

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 010 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí