120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Gigantický výprodej! Slevy až 80 %
Gigantický výprodej! Slevy až 80 %
Zvýhodněná balení se slevou až 72 %

Móda 60. let: jaké kousky byly v této době nejvíce cool?

Uveřejněno: 14.04.2022
Kategorie: MÓDA

Šedesátá léta se nesou ve znamení sociální revoluce, která se začala výrazně odrážet především v tom, jak se lidé oblékali a jak na módu nahlíželi. Vzniká první unisexové oblečení a móda se rodí doslova na ulici. Na tom, co se nosilo v šedesátkách, se výrazně podepsaly i hudební a filmové ikony.

 

zdroj: unsplash.com

Uvolněná 60. léta

V této době životní úroveň v Česku stoupala, potraviny byly poměrně levné a v bytech s bakelitovými doplňky se začaly objevovat ledničky, pračky a televizory. K pozitivům se přidává také konec cenzury, otevřené hranice na západ a celkově uvolněná politická a společenská atmosféra.

Společenské pnutí se projevovalo nejen v Česku, ale také ve světě, kde se masově demonstrovalo proti válce ve Vietnamu. Na druhé straně ale nebyl dostatek zboží, a tak se na ledacos stály dlouhé fronty.

Obecně jsou 60. léta v Česku i v celém světě považována za období revolty, hnutí hippies a sexuální revoluce. To všechno se odráželo v módním průmyslu. Nosila se celá řada stylů, oblečení hrálo barvami a neotřelými potisky, ženy nenosily podprsenky a muži se oblékali do zvonáčů.

 

zdroj: pixabay.com

Proměna módy ve zlatých šedesátkách

Zlatá šedesátá byla svobodným obdobím, ve kterém z rádia zněli The Beatles a Rolling Stones a mladí lidé chtěli šokovat. V této době dochází také k výrazné změně v oblasti módy. Módní návrháři a významné salóny už neurčují to, co je in, protože cool móda se rodí na ulici.

Přestože si Francie stále zachovává svoji vznešenou eleganci, pro mladé lidi začíná být nezáživná, šedivá a nudná. Módní trendy se neobjevují ve skicácích, ale přímo v ulicích. Nejsilnějším trendem byl rozhodně hippie styl, pro který byly typické:

  • čelenky,
  • zvonové džíny,
  • květinové výšivky,
  • korálkové šperky,
  • vrstvení,
  • etno styl.

Haute Couture obléká jen majetná vrstva, mladá generace touží po experimentování a progresivní módě. Styl vysoké krejčoviny se jim zkrátka vzdaluje. Centrum módy se z Paříže přesunulo do Londýna.

Jaké spodní prádlo se nosilo v šedesátých letech?

Vzhledem k masové oblibě minisukní se do hledáčku žen dostaly punčocháče, které byly mnohem pohodlnější než podvazkové pásy. Podvazkové pásy se v této době z módy téměř vytratily. Mezi jednu z nejstarších značek, která v současnosti vyrábí punčochy, patří například Bellinda, známá již v 60. letech.

Přestože ideálem ženské postavy bylo nevýrazné poprsí a obecně spíše chlapecká postava, spatřila světlo světa první podprsenka s push-up efektem s názvem Wonderbra. Velký úspěch vzhledem k trendu plochého hrudníku ale nezaznamenala, a tak se svého uznání dočkala až v 90. letech.

Hnutí hippies a sexuální revoluce zasáhly i do spodního prádla. Vzhledem k  emancipaci se ženy chtěly zbavit všeho, co je omezuje. Proto často chodily bez podprsenek. Na trend plochých a nevýrazných hrudníků zareagoval návrhář Rudi Gernreich, který představil návrh no-bra podprsenky. Ta byla vyrobena z průsvitného a přiléhavého materiálu, a tak působila neviditelným dojmem.  Vyřešila tedy problém žen, které chtěly podprsenky nosit, ale zároveň chtěly působit tak, že žádnou podprsenku nemají.

Přelom 50. a 60. let je revoluční, jelikož se v USA začala vyrábět elastická vlákna. Kromě no-bra, tedy neviditelné podprsenky, později vzniklo podprsenkové kombiné, elastické kalhotky nebo plavky. Nástup elastických vláken ale do Česka dorazil až o řadu let později. Dámské spodní prádlo v této době nevyhovovalo potřebám žen. Mělo neodpovídající a špatné střihy, chyběla jemnost a pružnost.

Ikonické minisukně, ale také unisex oblékání

Jaká odpověď se vybaví většině žen tehdejší doby, když se jich zeptáte, co se nosilo v 60. letech? Rozhodně to bude minisukně. Nejde s určitostí říct, kdo je jejím vynálezcem, ale hovoří se o Mary Quant. Minišaty na sobě nejčastěji nosila ikonická modelka Twiggy, která ale rovněž reprezentovala chlapecký vzhled. Nosila krátký střih vlasů, minisukni a její silueta celkově připomínala spíše chlapce než děvče. Ženskost dodávalo výrazné líčení očí, především silné horní linky. V 60. letech se také objevují první umělé řasy. Vedle minisukní je v centru zájmu také unisexové oblečení, především široké kalhoty, roláky a saka.

 

zdroj: zeny.cz

Elegantní kabátky

Dámské kabáty se nosily již od 50. let a ani v 60. letech neopustily scénu. Přestože se jejich vzhled změnil, to základní zůstává. Podtrhují ženskost. Typické byly velké knoflíky, pásek a v zimě i kožešinový límeček. V dnešní době můžete podobné kabáty vídat třeba na ženách britské královské rodiny.

Střihy do áčka

Móda šedesátek je plná šatů a sukní se střihem do áčka. Ostatně tento střih zůstal populární doposud. Lichotí jak štíhlým ženám, kterým zvýrazní boky, tak korpulentnějším postavám, kterým boky naopak krásně kopíruje. K sukním či šatům se nosily vysoké kozačky, lodičky nebo obuv na nízkém podpatku s páskem přes nárt. Typickým doplňkem byl klobouk.

 

zdroj: novinky.cz

Oblíbené vzory a barvy

Pro oblečení této doby jsou charakteristické syté a výrazné barvy, ale také potisky a vzory. Geometrické jasné vzory vedly ke vzniku Pop-Artu a Op Artu. Barvou hýřilo nejen oblečení, ale také třeba silonové punčochy.

 

zdroj: topzine.cz

Populární kohoutí stopa na šatech, kostýmcích i kabátech se objevila již ve 20. letech, ale největší boom rozhodně zažila v 60. letech. Vděčí za to Christianu Diorovi. Díky nadčasovému vzhledu kohoutí stopa doslova převálcovala proužky nebo puntíky, které sice z módní scény zcela nevymizely, ale nejsou tak populární. Kohoutí stopu dnes najdete především v podzimních a zimních kolekcích.

Za materiál, který je možné označit přídavným jménem „nadčasový“, se považuje tvíd. Bezpochyby se pojí s luxusem a módním domem Chanel. Ve své době jej nosila i populární herečka Audrey Hepburn, konkrétně se jednalo o sukni a sako. Tvíd se objevuje i v dnešních šatnících. Šijí se z něj sukně, šortky, ale také saka a blejzry.

 

zdroj: unsplash.com

Nechyběly ani zvířecí vzory, které nejčastěji zdobily kabáty. Mezi oblíbené patřily především tygří a leopardí. Kromě kabátů byly k vidění i na kožiších a šatech.

Móda 60. let je nevyčerpatelnou studnicí inspirace. V této době nebylo nic out. Nosily se minisukně, ale také rozevláté boho šaty, decentní černobílá kombinace i divoké barvy a výrazné vzory. Možná právě proto se 60. léta v šatnících objevují stále, i když v pozměněné podobě.

 

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 027 recenzí

98% hodnocení
15 321 recenzí