120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Myslíte, že jsou župany přežitek? Ani náhodou!

Uveřejněno: 28.01.2022
Kategorie: MÓDA

V dřívějších dobách jste župany mohli nejčastěji vidět především v nemocnicích. Tahle doba je ale dávno ta tam a župany se staly symbolem domácí pohody, odpočinku a relaxace. Se správným střihem a materiálem mohou být dámské župánky také rajcovním sexy prádýlkem. Proč si pořídit a nosit župan?

 

zdroj: unsplash.com

Jak na výběr správného županu

Zdá se vám výběr županu jednoduchý? Pak vězte, že pokud si na výběru koupacího pláště dáte záležet, získáte nepostradatelný doplněk, bez kterého už nebudete chtít být. Na co se zaměřit při výběru kvalitního županu?

Materiál

Materiál má vliv na to, jak moc bude župan hřejivý či pro jaké příležitosti se bude hodit. Mezi nejoblíbenější materiály patří 100% bavlna a froté. Bavlněné a froté župany jsou skvělým doplňkem, pokud jedete na wellness nebo do lázní. Ostatně, tam pravděpodobně župan budete mít na pokoji. Bavlna a froté jsou skvělými materiály pro jarní a podzimní dny.

Ten, kdo miluje teplo a rád se halí do měkoučkých materiálů, by měl sáhnout po županech z mikrovlákna. Z mikrovlákna se vyrábí župany pro muže, ženy, ale také děti. Oblíbené jsou teplé župany z mikroplyše nebo bavlněného flanelu. Díky velké hřejivosti jsou tyto pláště jasnou volbou pro zimní období.

Luxusní župany pro ženy se obvykle vyrábí ze saténu nebo hladkých umělých vláken. Nechybí jim zdobení krajkami nebo jinými dekorativními látkami. Jsou lehoučké, a proto se hodí pro parné letní dny. Mnohdy může být takový župánek součástí sexy dámského prádla.

Střih županu

Župan není jen dlouhým pláštěm. I on má celou řadu prvků, které se podepisují na jeho pohodlí. Vybírat můžete ze střihů kratších, které mohou končit pod zadečkem či u kolen. Dlouhé župany obvykle končí těsně u kotníků.

Nepostradatelnou součástí tohoto oděvu je pásek, který hlídá, aby se župan nerozvíral. Abyste pásek neztratili, měl by být vedený v poutcích. V případě, že nechcete pod županem nosit spodní prádlo, sáhněte po modelu, který bude navíc opatřen třeba zipem nebo dalším způsobem zapínání.

Nepostradatelné jsou kapsy, které by měly být dostatečně hluboké. V případě, že budete župan nosit třeba ve wellness, měly by se do kapes vejít všechny nezbytnosti jako telefon, kapesník nebo klíče.

 

zdroj: pixabay.com

Župany se dále dělí podle toho, zda mají kapuci či nikoliv. Kapuce je vhodná pro všechny, kteří si při sprchování či koupání namáčí i vlasy.

Obvykle se župan nosí na pyžamu, někdy i na domácím oblečení. Proto by jeho velikost měla být trošku větší. Nikde by neměl táhnout a měl by umožňovat pohodlný pohyb.

Jak správně župan nosit

Možná si kladete otázku, zda pod županem nosit spodní prádlo, nebo v něm chodit „na ostro“. Nošení županu je zcela ve vaší režii. Pánové si pod ním mohou nechat volné trenky a dámy kalhotky s podprsenkou. Můžete jej také nosit na pyžamu či domácím oblečení, ale také si vychutnat jeho měkkost jen na holé pokožce.

Proč byste nad koupí županu neměli váhat ani minutu?

Díky bohaté nabídce materiálů i designového zpracování může župan směle nahradit třeba domácí úbor. Mnohdy se dá využít také místo mikiny. Na tričko či legíny si stačí obléct župan a budete se cítit neskutečně komfortně. Župan využijete nejen v koupelně, ale také při líčení, na bazéně, při cestování, při relaxaci, ale také třeba jako maškarní kostým. A to není zdaleka vše. K čemu všemu využijete župan?

Župan zahřeje nejen v zimě

Koupací plášť by měl viset ve vaší koupelně stejně jako ručníky. Po horké koupeli není nic příjemnějšího, než se zabalit do županu. Díky savosti materiálu vás vysuší stejně jako ručník, ale navíc vás zahřeje. Pokud chcete vysušit také hlavu, pořiďte si župan s kapucí. Koupací plášť oceníte také v případě, kdy vás venku nečekaně zastihne průtrž mračen a vy se doma budete chtít rychle zahřát.

Župan pro všechny fáze života

Díky své univerzálnosti si župan najde využití u dětí, mladých lidí i seniorů. Patří mezi pohodlné oblečení u nastávajících maminek, protože při nošení netlačí na bříško. Maminky po něm rády sáhnou i po porodu, kdy musí v noci často vstávat k dětem, uspávat je a kojit.

 

zdroj: unsplash.com

Relaxujte v pohodlí

Je jedno, jestli si dáte jen horkou vanu, jdete do vířivky nebo se rozhodnete saunovat. Při veškerých relaxačních metodách se vám župan stane nepostradatelným společníkem. Můžete v něm sledovat televizi, číst si oblíbenou knihu nebo meditovat.

 

zdroj: pixabay.com

Pomůže při líčení

Chystáte se do práce, na rande nebo jinou speciální příležitost? Oblékejte se až jako poslední. Všechny ostatní činnosti můžete dělat v županu. Můžete v něm snídat, umýt si obličej, ale také se nalíčit bez obav, že si ušpiníte oblečení, které jste si pro danou příležitost nachystali.

 

zdroj: unsplash.com

I na cestách se můžete cítit jako doma

Jedete na dovolenou nebo jste často na pracovních cestách? Díky županu se budete cítit jako doma i v cizím hotelovém pokoji. Lépe se díky němu uvolníte a vyspíte. Aby vám v zavazadle zabíral co nejméně místa, složte jej podélně na třetiny a srolujte.

Vyrazte na pláž nebo k bazénu bez ručníku

Koupací plášť hravě nahradí plážovou osušku. Kromě toho, že se do něj celí pohodlně zabalíte a osušíte, ochrání vás před ostrými slunečními paprsky i před větříkem. Navíc se v něm můžete pohodlně převléct z plavek, aniž byste museli do kabinky. V županu také můžete vyrazit třeba pro občerstvení.

 

zdroj: pixabay.com

Na maškarní v županu

Plesy nebo oslavy se často pořádají v převlecích. Díky županu nemusíte dlouze přemýšlet, za co půjdete. Stačí si obléknout koupací plášť, vlasy smotat do ručníku nebo je opatřit natáčkami, pod županem mít pohodlné pyžamo, na nohách přezůvky a nejlepší maska večera je na světě.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 997 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí