120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Nadměrné noční pocení: proč k němu dochází a jak jej zredukovat?

Uveřejněno: 22.12.2020
Kategorie: TIPY

Pocení patří mezi přirozený a životně důležitý proces. Dlouho bychom bez něj nepřežili. Stará se o udržování stabilní tělesné teploty a o obranné vlastnosti kůže. Pocením z těla odcházejí látky, které mu škodí, a tělo se jich nedokáže zbavit jinak. Co ale dělat, jestliže se v noci potíte více, než je obvyklé?

Jak vlastně pocení funguje

Pocení je poměrně složitý mechanismus, který řídí nervová soustava a hormonální systém. Pocení je reakcí na stres nebo silnou emoci - potit se můžete nejen v teplém počasí, ale také u zkoušky, v zubařském křesle nebo na pracovním pohovoru. Vždy byste tedy měli pečlivě zvážit, co si na pracovní pohovor obléct.

Pocení v lidském těle udržuje stálou teplotu, zbavuje ho škodlivých látek, a dokonce může fungovat jako ochranný filtr před UV zářením. Mezi partie lidského těla, které se nejvíce potí, patří dlaně, chodidla, podpažní jamky a třísla.

Pot je vodnatá tekutina, která se skládá z vody, chloridu sodného a odpadních látek. Sám o sobě nemá žádný odér, ten způsobují až bakterie rozkládající se na povrchu kůže.

Nadměrné pocení neboli hyperhidróza

Hyperhidróza je porucha, která vyvolává nadměrné pocení v situacích, kdy byste se normálně nepotili. Lidé trpící touto poruchou se nadměrně potí nejen při zvýšené tělesné námaze, ale také v klidu a při normální teplotě.

Pocení v noci

Pocení v noci je přirozené. Problémem se může stát ve chvíli, kdy se v noci potíte nadměrně. Pocení je určitým signálem těla, který byste neměli přehlížet. Jestliže nadměrné pocení v noci není způsobeno přetopenou místností nebo příliš teplým pyžamem, obraťte se na svého lékaře. Příčina může být banální, ale také se může jednat o signál pro závažné onemocnění.

Proč se v noci potíte?

Jestliže se v noci potíte pravidelně, zkuste se zamyslet nad svým životním stylem. Na vině může být aktivita, které se věnujete před spánkem, příliš kořeněné jídlo, nevhodně zvolené ložní povlečení nebo nové léky, které jste začali užívat.

  • Nemoc – jednou z příčin nočního pocení může být nemoc. Pocení může souviset s poruchou štítné žlázy, menopauzou a perimenopauzou, těhotenstvím, cukrovkou, akutním infekčním onemocněním, obezitou, vysokým krevním tlakem a podobně.
  • Léky – pocení může být projevem léků či doplňků stavy, které užíváte. Léky nevysazujte, ale poraďte se o dalším postupu se svým lékařem.
  • Životní styl – psychická pohoda je základ zdraví. Pokud žijete v neustálém stresu nebo strachu, nadměrnému pocení se nevyhnete. Kromě toho může být pocení odrazem nevyváženého jídelníčku, ve kterém chybí důležité vitamíny a minerály a naopak přebývají kořeněná a ostrá jídla.
  • Nevhodné prostředí – k pocení může docházet například kvůli přetopení v ložnici, používáním příliš silné peřiny nebo spaním ve zbytečně teplém pyžamu.

Vyzrajte nad nočním pocením

Než se vydáte k lékaři, můžete vyzkoušet několik jednoduchých úprav ložnice, které vás mohou nadměrného pocení zbavit.

Správná matrace

Jestliže se hodně potíte, sáhněte po matraci z prodyšného materiálu, která má zároveň termoregulační schopnosti. Potah by měl mít antibakteriální úpravu a mělo by být možné jej prát alespoň na 60 °C. Aby se pot nevsakoval přímo do matrace, je vhodné ji opatřit chráničem.

Pyžamo

Během letních měsíců je nejlepší spát v bavlně, která má skvělé absorpční vlastnosti a příjemnou strukturu. Z bavlny se vyrábí pánská i dámská pyžama. Ženy zejména v létě sáhnou nejraději po dámském saténovém pyžamu, jelikož satén příjemně chladí a na kůži je velmi jemný a hebký.

Navíc je prodyšný. V zimě je nejlepší do postele hupnout ve flanelu či mikroflanelu. Pokud se bojíte, že by vám v pyžamu tohoto materiálu bylo teplo, sáhněte opět po bavlně či pyžamech s krátkými rukávy a nohavicemi. Jestliže se v noci potíte, nemějte pod pyžamem spodní prádlo a nenoste na nohou ponožky.

Povlečení

S nadměrným pocením vám může pomoci vhodné povlečení. Ideální je 100% bavlna či nejkvalitnější egyptská bavlna. Bavlna skvěle saje vlhkost a nezpůsobuje nadměrné pocení. Za pozornost stojí také protiroztočové povlečení z nanobavlny, které je vhodné nejen pro alergiky. Lněné povlečení udržuje teplotní rovnováhu a dovoluje vaší pokožce dýchat. Povlečení z mikrovlákna skvěle saje pot a dobře odvádí vlhkost.

Ložnicové prostředí a návyky

Před každým spaním vyvětrejte a v ložnici udržujte teplotu okolo 18 °C. Sprchujte se častěji a pravidelně měňte povlečení a pyžamo. Svůj jídelníček zbavte tučných a kořeněných jídel, před spánkem nesportujte, nekuřte a nepijte alkohol.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 994 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí