120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Novoroční předsevzetí, která vás budou bavit

Uveřejněno: 26.12.2022
Kategorie: SPOLEČNOST

Konec roku pro mnoho z nás znamená bilancování uplynulých měsíců, ale také plánování těch následujících. Zamyslet se nad tím, čeho chceme dosáhnout, je první krok ke změně. Jaké zvolit novoroční předsevzetí a jak to udělat, aby vám vydrželo co nejdéle?

Jaká jsou nejčastější předsevzetí?

Mezi nejčastější novoroční předsevzetí rozhodně můžeme zařadit výroky jako „letos konečně zhubnu“, „přestanu kouřit“, „začnu zdravě jíst“ nebo „uběhnu maraton“. V silvestrovském opojení vypadají tyto cíle jako lehce zvládnutelné, ale už 1. ledna odpoledne spousta lidí své nadšení mírní. Není to nic překvapivého –⁠ takové velkolepé plány s cílem v nedohlednu jsou navíc často spojeny s každodenními nepříjemnostmi, jako je ranní vstávání, večerní příprava oběda do krabičky nebo neustálé otázky okolí, proč to vlastně děláte.

Udělejte to letos jinak

Co pro tentokrát tato nejčastější předsevzetí vynechat a dát si dosažitelné cíle? A co kdyby to navíc byly věci, které na vás nebudou klást další nároky v už tak nabitém kalendáři, ale udělají vám život o něco příjemnější? Podívejte se na naše tipy na novoroční předsevzetí, která vás budou bavit.

Více spánku a méně stresu

Nedostatek spánku, nabitý kalendář a z toho vyplývající nervozita mají na svědomí nejen naši nepohodu, ale také mnohé zdravotní nepříjemnosti, jako je cukrovka, žaludeční vředy nebo obezita. Naordinovat si delší spánek a více odpočinku tak nakonec může vést i k tomu, že se vám bude lépe hubnout a bude se celkově cítit více fit.

Stejně jako vás k větším sportovním výkonům může motivovat nákup pěkného sportovního oblečení, může vás pyžamo z příjemného materiálu motivovat k tomu, abyste se do postele vydali o pár desítek minut dřív.

Aktivně strávený volný čas dobije baterky

Přiznejte se, kdo z vás tráví většinu večerů v týdnu před televizí a na otázku, jaké jsou jeho záliby, hledá marně odpověď? Každodenní kolotoč nás vyčerpá a snaha dobít baterky končí často právě u seriálu nebo sjíždění sociálních sítí v mobilu. Přitom aktivně strávený volný čas umí doplnit energii mnohem lépe!

Skvělou volbou je jakákoliv fyzická aktivita. Nemusí se jednat hned o dálkový běh nebo několik hodin v posilovně každý týden. Stačí procházka na čerstvém vzduchu nebo delší výlet o víkendu, při kterém si dokonale vyčistíte hlavu. A co takhle vyměnit válečku u moře za poznávací zájezd, pobyt na jachtě nebo outdoorovou dovolenou a zlepšit si fyzičku i během rekreace?

Ale aktivně strávený volný čas může mít i jinou podobu, než snahu dostat se ze škatulky nadměrných velikostí. Pro někoho to může být třeba novoroční předsevzetí přečíst aspoň jednu knihu měsíčně, začít chodit do divadla nebo naučit se vyšívat.

Zlepšete své vztahy i sexuální život

Potřeba lásky a nenaplněných vztahů patří mezi jednu ze základních lidských potřeb, stejně jako třeba jídlo nebo spánek. I když své blízké milujeme, často zapomínáme na to nejdůležitější –⁠ tedy společně strávený čas. Dát si tedy novoroční předsevzetí, že každou neděli si s dětmi zahrajete oblíbenou deskovku nebo že si každý pátek po práci s partnerem nebo partnerkou zajdete na kávu, může být tím nejlepším letošním rozhodnutím.

Nezanedbatelnou roli v partnerských vztazích hraje také sex a intimita všeobecně. Mnoho lidí si novoroční předsevzetí v této oblasti nedává, ale vsadíme se, že většina z vás by neměla problém takové předsevzetí dodržet. Oživit sexuální život může například změna prostředí, sexuální pomůcky nebo erotické prádlo, které navnadí představivost.

Myslete více sami na sebe

Při plánování novoročních předsevzetí myslete nejen na druhé, ale také sami na sebe. Více času na odpočinek, na své záliby, na meditaci, ale třeba i na příjemnou koupel a následné lenošení v pohodlném županu se vám rozhodně vyplatí.

Nemusí se ale jednat jen o duchovní záležitosti, pořídit si čas od času něco hezkého na sebe vám taky udělá radost. Co třeba veselé ponožky pro lepší náladu nebo pohodlné legíny, ve kterých vám to bude slušet?

Nezatěžujte se zbytečnostmi

Nekonečné to-do listy nás často dohání v práci i ve volném čase. Další tip na novoroční předsevzetí tak zní: věnujte své mentální kapacity věcem, které opravdu považujete za důležité, a naopak ty méně důležité záležitosti nechat plavat.

Pro někoho může představovat mentální zátěž i vybírání oblečení. Nemusíte hned chodit pouze v černé jako svého času Steve Jobs, ale pokud patříte k prakticky založeným jedincům, mohou se vám hodit sety spodního prádla. Získáte tak hned několik kvalitních kousků, neztrácíte čas jednotlivostmi a navíc ušetříte.

Buďte ohleduplní k přírodě

Často skloňovaným pojmem roku 2022 byla klimatická krize a obrat k udržitelnému životnímu stylu je patrný ve všech aspektech našeho života. Snažíme se neplýtvat potravinami, nakupujeme z druhé ruky a celkově se více zamýšlíme nad ekologickým přístupem ke světu.

Ačkoliv se může zdát, že globální trendy jako jedinci nemáme šanci ovlivnit, opak je pravdou. Jako zákazníci totiž rozhodujeme o tom, jakou značku (a tím i jaký přístup ke světu) svým nákupem podpoříme. Dejte tedy v příštím roce šanci značkám, které dbají na použití kvalitních přírodních materiálů a zároveň na udržitelnost, jako jsou specialisté na merino prádlo Mons Royale nebo Gianvaglia. Podporu si zaslouží také lokální české značky, například Elka Lounge nebo Emes. I takovou podobu může mít novoroční předsevzetí.

Tip pro dámy: Vyzkoušejte speciální menstruační kalhotky s integrovanou savou vrstvou. Můžete díky tomu omezit používání menstruačních pomůcek, které se v přírodě rozkládají více než 250 let.

Jak dodržet předsevzetí?

Vybrat si novoroční předsevzetí většinou není problém, každý ve svém životě snadno najdeme alespoň pár maličkostí, které bychom chtěli změnit. I když máme ty nejlepší úmysly, často narážíme na nechuť k dodržování našich plánů. Důležitá otázka tak zní: jak dodržet předsevzetí?

Stanovte si dosažitelný cíl. Znáte metodu stanovování cílů, která se skrývá za písmeny SMART? Jde především o plánování projektů, ale úspěšně ji převedeme i na osobní rozvoj. SMART je vlastně zkratka, která nám říká, že cíl by měl být konkrétní (specific), měřitelný (measurable), dosažitelný (achievable), realistický (realistic) a ohraničený v čase (time-bound). Schválně, o kolik je jednodušší splnit novoroční předsevzetí „do dubna zhubnu 5 kilo“ než „letos konečně zhubnu“?

Stanovte si dosažitelný cíl. Znáte metodu stanovování cílů, která se skrývá za písmeny SMART? Jde především o plánování projektů, ale úspěšně ji převedeme i na osobní rozvoj. SMART je vlastně zkratka, která nám říká, že cíl by měl být konkrétní (specific), měřitelný (measurable), dosažitelný (achievable), realistický (realistic) a ohraničený v čase (time-bound). Schválně, o kolik je jednodušší splnit novoroční předsevzetí „do dubna zhubnu 5 kilo“ než „letos konečně zhubnu“?

Nesnažte se zvládnout všechno najednou. Je mnohem lepší zvolit si třeba jedno nebo dvě předsevzetí, než psát dlouhé seznamy, které vás jen přivedou do dalšího kolotoče plného stresu z nezvládnutých úkolů.

Zjednodušte si to. Ať už je vaše novoroční předsevzetí sebevíc ušlechtilé nebo příjemné, pokud na cestě k němu musíte zdolat hodně překážek, je mnohem pravděpodobnější, že to brzy vzdáte. Chcete více cvičit? Najděte si tělocvičnu, kterou máte po cestě z práce. Chcete zdravě jíst? Naplánujte si jídelníček, napište nákupní seznam a nekupujte nic jiného. Chcete více číst? Vezměte si knížku do tramvaje a čtěte cestou do práce.

Řekněte o svém plánu ostatním. Sdílení s ostatními je nejen radost, ale představuje také závazek. Naše okolí funguje jako kontrola, jestli se opravdu chováme tak, jak jsme slíbili. Nikdo z nás se přece nechce shodit v očích ostatních, že něco nezvládl.

Pravidelně se odměňujte. Jestliže chcete zhubnout nebo se zdravě stravovat, pak si asi po každém shozeném kile nedopřejete šlehačkový dort. Co kdybyste si ale dopřáli masáž nebo si slíbili na léto krásné sexy plavky? Příjemný pocit z dobře odvedené práce se tak ještě znásobí a vy budete mít větší chuť pustit se do dalších kroků.

A jaké novoroční předsevzetí si letos dáte vy?

zdroj: unsplash.com

A jaké novoroční předsevzetí si letos dáte vy?

Strávit více času se svými blízkými patří mezi nejčastější novoroční předsevzetí.

zdroj: unsplash.com

Strávit více času se svými blízkými patří mezi nejčastější novoroční předsevzetí.

Více spát je skvělé novoroční předsevzetí!

zdroj: unsplash.com

Více spát je skvělé novoroční předsevzetí!

Udělejte si radost něčím hezkým, třeba veselými ponožkami.

zdroj: unsplash.com

Udělejte si radost něčím hezkým, třeba veselými ponožkami.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 998 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí