120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Výhodný čtvrtek
Slevy až 80 %
Výhodný čtvrtek

Přehledný seznam materiálů, ze kterých se vyrábí spodní prádlo

Uveřejněno: 25.03.2021
Kategorie: TIPY

Spodní prádlo najdete v šatníku všech lidí bez rozdílu pohlaví a věku. Patří mezi nejdůležitější druh oblečení, který je našemu tělu nejblíže. Proto je důležité, aby bylo vyrobeno z nejkvalitnějších materiálů a kvalitním výrobcem, který se na spodní prádlo zaměřuje. Materiál spodního prádla by měl být prodyšný, nezpůsobovat podráždění pokožky, zkrátka byste se v něm měli cítit jako ve vlastní kůži.

Proč je materiál spodního prádla tolik důležitý?

Spodní prádlo na sobě většinou nosíte celý den. Abyste se v něm cítili pohodlně, je důležité, z jakého materiálu je vyrobené. Sáhnout můžete po spodním prádle z umělých, ale také přírodních materiálů. Velice záleží na tom, pro jakou příležitost prádlo vybíráte.

  • Pro běžné nošení se nabízí dámské i pánské české spodní prádlo z bavlny či bambusu. Pokud nechcete, aby bylo vidět pod oblečením, sáhněte po bezešvém spodním prádle.
  • Na sportování se bude hodit spodní prádlo ze syntetických vláken, které rychle schne a dobře odvádí pot z těla.
  • Spodní prádlo pro chvilky romantiky se většinou rovněž vyrábí z různých druhů textilních, převážně umělých vláken, které dlouho drží svůj tvar.

Druhy textilních látek a jejich vlastnosti

Abyste si dokázali vybrat kvalitní spodní prádlo, je potřeba znát výrobní materiály a jejich charakteristiku. Kromě přírodních materiálů můžete sáhnout i po látkách syntetických či kombinovaných. Kombinované materiály se vyrábí buď z několika druhů syntetických vláken, která látce dodávají určitou funkci, nebo z přírodních materiálů v kombinaci se syntetickými.

Bavlna a její druhy

Bavlna patří mezi nejoblíbenější materiály spodního prádla. Snad každý muž má v šatníku bavlněné trenky, boxerky či slipy. Dámám určitě ve sbírce spodního prádla nechybí bavlněné kalhotky či podprsenky. Tento materiál je přírodní a vyznačuje se svojí pevností a dobrou absorpcí potu a vlhkosti. Navíc mu neškodí ani časté praní na vysoké teploty či žehlení.  Bavlna však není jen jedna. Setkat se můžete i s těmito typy:

  • Bio bavlna – tato bio látka se na rozdíl od klasické bavlny pěstuje a zpracovává bez použití chemikálií. Díky tomu se jedná o látku šetrnou k životnímu prostředí, ale také k vašemu tělu. Mezi vlastnosti bio bavlny patří to, že je na dotek jemnější, je trvanlivější, odolnější, pružnější a prodyšnější než bavlna klasická.
  • Bavlněný satén – pokud milujete saténové oblečení, sáhněte po tom, které je vyrobeno ze 100% bavlny. Bavlněný satén je pro kůži nejpříjemnější a díky přírodnímu původu jej mohou nosit i alergici. Jeho předností jsou termoregulační vlastnosti, nemačkavost a vysoká kvalita.
  • Kombinovaná bavlna – k tomuto přírodnímu materiálu se často přidává elastan či polyester, které zaručují příjemné nošení a zvyšují elasticitu prádla. Samotná bavlna totiž elastická není. Kombinovaný materiál lépe odvádí pot a vlhkost, rychleji schne a je vhodný i pro sportovní aktivity. Čistá bavlna se na sport nehodí.

Bambusové spodní prádlo

Bambusová látka se vyrábí z dřevnatých stonků stejnojmenné rostliny. Ze stromů se získává celulóza, která se zpracovává na vlákno, které je k pokožce velice příjemné. Oblečení z tohoto přírodního materiálu skvěle absorbuje pot, je vzdušné, antistatické a přirozeně antibakteriální. Hodí se tedy skvěle pro výrobu dámských kalhotek. Nesmíme zapomenout zmínit, že produkty z bambusového vlákna jsou rozložitelné.

Látka modal

Modal je přírodním materiálem, který se získává z celulózy bukového dřeva. Je druhem viskózy, kterému se přezdívá umělé hedvábí. Mezi jeho charakteristiky patří lehkost a vzdušnost. Příjemně se nosí a skvěle odvádí pot. Spodní prádlo pro pány i dámy se většinou vyrábí z modalu a příměsi bavlny a elastanu. Košile, pyžama, trička, legíny a jiné oblečení může obsahovat také polyester a bavlnu. Modal se nesmršťuje a je odolný proti prodření.

Merino vlna

Merino je plemeno ovce, které původně pochází ze severní Afriky, ale nyní se ovce chovají především v Austrálii a na ostrově Tasmánie. Merino vlna je přírodním vláknem, které je prodyšné, nezapáchá, na těle neškrábe, snadno se udržuje a dokáže regulovat teplotu (v zimě hřeje, v létě chladí). Díky pružnosti vlákna se oblečení z merino vlny nemačká. Z této látky se vyrábí sportovní oblečení, tílka, trička a spodní prádlo. Oblíbený je především pro výrobu funkčního termoprádla.

Lyocell

Lyocell se označuje za přírodní vlákno nové generace. Jeho výroba je šetrná k životnímu prostředí a mezi charakteristické vlastnosti patří měkkost, jemnost, prodyšnost, pevnost, termoregulace a antibakteriální schopnost. Pro výrobu se používá celulóza z buku, dubu, břízy, eukalyptu a smrku.

Froté materiál

Měkký froté materiál je směsí bavlny a polyesteru, přičemž převažuje bavlna. Polyester se do látky přidává kvůli snadnější péči o materiál. Froté je smyčková tkanina, která má díky podílu bavlny vyšší savost. Nejčastěji se používá pro výrobu ručníků, osušek a plážového oblečení.

Lycra, Spandex, elastan

Lycra, Spandex a elastan je jedno a to samé. Jedná se o měkké elastické vlákno z polyuretanu, které je v Americe známé pod názvem Spandex a v Evropě pod označením Lycra, což je obchodní název pro elastan. Lycra je vždy příměsí některého z přírodních materiálů (bavlna, viskóza, hedvábí apod.). Díky ní je materiál pružnější a pevnější. Oblečení lépe drží tvar, dobře padne, rychle schne, méně se mačká. Materiál je vhodný i k šití vlastního oblečení a spodního prádla, chce to ale určitou praxi (hodit se vám může střih na dámské kalhotky).Lycru najdete ve spodním prádle, plavkách a funkčním oblečení.

Umělá vlákna

Umělá vlákna jsou textilie, které se získávají chemickým výrobním postupem z přírodních či syntetických polymerů, ale také z anorganických látek. Pro své různé vlastnosti se používají jako příměsi. Mezi nejznámější patří:

  • polyester – snadno se o něj pečuje, je odolný proti skvrnám, je elastický. V příměsi způsobuje, že se oděvy méně mačkají.
  • Recyklovaný polyester – vyrábí se z recyklovaných zdrojů, jako jsou PET lahve, polyesterový odpad nebo starší oděvy. Má stejné vlastnosti jako polyester, ale na jeho výrobu se spotřebuje až o 90 % méně vody a o 70 % méně energie.
  • Polyamid – známý též pod pojmenováním nylon. Používá se pro výrobu dámských punčoch, plavek a sportovního oblečení. Je mechanicky vysoce odolný a nemačká se.
  • CoolMax – jedná se o značkové polyesterové vlákno, které od těla skvěle odvádí páry, díky čemuž zůstává pokožka suchá. Materiál má nízkou nasákavost, rychleji usychá, je odolný proti plísním a pachům. Používá se především pro výrobu funkčního prádla.
  • Polypropylen – nejméně nasává vlhkost a rychle schne. Vlákna jsou pevná, pružná a mají nízkou tepelnou vodivost. Materiál je odolný proti plísním a bakteriím.
  • Polyakryl – jeho předností je stálobarevnost, odolnost proti mikroorganizmům, nežmolkuje se a snadno se udržuje.
  • Akryl – je alternativou pro osoby alergické na vlnu. Je možné jej prát v pračce, nemačká se, je pružný a hebký.

Látky se stříbrem

Pokud hledáte antibakteriální látky, sáhněte po takových, které jsou ošetřeny ionty stříbra. Ionty stříbra brání růstu bakterií, plísní, dokážou redukovat nepříjemné pachy a postarají se o biologickou rovnováhu pokožky, ať už se věnujete sportu nebo jen rekreačním aktivitám.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 013 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí