120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Jarní výprodej! Slevy až 80 %
Slevy až 80 %
Zvýhodněná balení se slevou až 72 %

První dojmy z kolekce SS19 značky Proenza Schouler

Uveřejněno: 23.11.2018
Kategorie: SPOLEČNOST

Není tomu tak dávno, co se návrháři Lazaro Hernandez a Jack McCollough rozhodli přesunout svou tvorbu do Paříže. Nyní je talentované duo zpátky na domácí newyorské scéně, a Vogue tak získal exkluzivní příležitost spatřit jejich kolekci pro jaro/léto 2019 během zkoušení před přehlídkou.

Výsledek obrázku pro A First Look At Proenza Schouler's SS19 Collection | British V

Září – to je období roku, které Francouzi rádi nazývají la rentrée, “návrat“, čímž odkazují na srpnový oddech přinášející pocit optimismu, aspirace a novosti. Americká značka Proenza Schouler, založena partnery nejen v podnikání, ale také v životě, je všeobecně známá pro svůj nekončící cool efekt. Lazaro Hernandez a Jack McCollough stihli v Paříží představit dvě poslední kolekce, které byly pozitivně přijaty. Nyní však nastal čas na změnu a sympatická dvojice zamířila vstříc newyorskému Fashion Weeku. Pondělní prezentace může u přítomných hostů zanechat jistou dávku překvapení, jelikož Hernandez a McCollough odchodem z Francie odstartovali novou kapitolu ve své tvorbě. Kolekce jaro/léto 2019 působí zdrženlivěji a prezentuje výraznější estetiku, součinnost jednotlivých modelů a inkluzi.

“Inspirace pro tuto kolekci byla dvojitá,“ prozradil Hernandez při našem setkání v ateliéru, který sídlí na Manhattanu v oblíbené městské části SoHo. “Vracíme se do New Yorku, čímž se zároveň vracíme k našim kořenům. Chceme probádat celé město a využít doposud získané zkušenosti. To samozřejmě zahrnuje celý náš vesmír, přátele i kreativní team.“ V aktuální sezoně návrháři vsadili na silnou prezentaci umělců, jako například Olympia Scarry a Bunny Rogers, které můžete vidět v popředí přehlídky. “Dlouhodobě spolupracujeme také s Ashley Brokaw, castingovou ředitelkou, jež stojí za každou kampaní značek Prada či Miu Miu v posledních šesti letech. Právě ona nám zajistila Amber Vallettu, se kterou jsme mimo jiné spolupracovali na kampani FW18 či Gemmu Ward – zkrátka tváře módního světa devadesátých a dvacátých let,“ rozpovídal se Hernandez. “Je to směs nejrůznějších dívek. Inkluze zde hraje důležitou roli a přesně to vyjadřuje i dnešní Amerika. Je to prostě v kurzu,“ dodal McCollough.

Výsledek obrázku pro A First Look At Proenza Schouler's SS19 Collection | British V

Druhou částí inspirace byla touha pozměnit materiál. Během “pařížské etapy“, jak to samotní návrháři nazývají, se čím dál tím více zaměřovali na francouzské řemeslo, což zahrnovalo především práci s peřím, volánky a krajkou. Ostatně právě tyto prvky dominovaly v jejich kolekci jaro/léto 2018 a technika makramé (drhání) se intenzivně podepsala na kolekci podzim/zima z téhož roku. “Překonali jsme sami sebe, hlavně co se technické stránky týče, a zároveň šlo o reakci na tehdejší kolekce značek Dior a Chanel,“ doplnil Hernandez. “Nechtěli jsme umělecky zůstat ve stejném směru, a proto jsme přijali tvůrčí výzvu, která spočívala ve výrazném zjednodušení.“

Výsledek obrázku pro A First Look At Proenza Schouler's SS19 Collection | British V

“Je to o skromnějších materiálech,“ pokračuje McCollough. “Celá kolekce je vyrobena z bavlny a denimu, najdete však i prvky kůže a další zdobení.“ Fotky na tabulích zachycují modelky v dekonstruovaných blejzrech doplněných o nadměrné košile v mramorovém stylu. Na zdi také vidíme denimové šaty různých odstínů, speciální kožené boty s vázáním kolem kotníku apod. Z návrhů je cítit vyrovnaný minimalismus, který atmosférou připomíná díla slavné umělkyně Agnes Martin. Značka Proenza Schouler prezentuje oblečení pro odvážné ženy 21. století. Stejně tak jako v Paříži návrháři vyhledali odborné znalosti tamějších řemeslníků, v rámci aktuální řady SS19 v Los Angeles objevili specialisty na džínovinu, aby vyzkoušeli nejrůznější prací postupy. “S každou kolekcí přichází spolupráce s lidmi unikátních dovedností“, řekl Hernandez. “Došlo k použití technik, které znají pouze tito specialisté, avšak pro využití high fashion, což pro ně bylo zcela novým zážitkem.“

Výsledek obrázku pro Proenza Schouler SS19

Hernandez a McCollough podnikají již více než 20 let. Společně v roce 2002 založili značku Proenza Schouler (název společnosti byl odvozen od jmen jejich matek) poté, co slavnostně zakončili studium na Parsonově škole designu. Jejich celoroční studijní práce vyústila ve spolupráci se společností Barneys. Vogue samozřejmě zajímal samotný proces před vytvořením kolekce – “Obvykle začínáme debatu o tom, co nám pocitově připadá v danou chvíli správné a relevantní – v jakém směru chceme kolekci mít a zároveň do ní promítáme klasický rukopis naší značky, a sice ženskou duši,“ svěřil se McCollough. 

Výsledek obrázku pro A First Look At Proenza Schouler's SS19 Collection | British V

Dále se kreativní duo rozpovídalo nad otázkou průzkumu – “Věšíme fotky na zeď, následně je sundáváme, probíhají úpravy a nakonec skončí opět na zdi“. Tento pracný cyklus se několikrát opakoval, až byli tvůrci nuceni uchýlit se do klidu svého domova v Berkshire County, kde se po dobu 10 dnů intenzivně věnovali kreslení návrhů. “Doplňujeme se navzájem,“ vysvětluje McCollough. “Nakreslím určitý detail na sako, který poté Lazaro použije třeba na šaty.“ Na konci procesu mají nespočet skic, které procházejí úpravou, až světlo světa spatří závěrečná podoba návrhů. Ty jsou pak přiděleny švadlenám a začíná výroba zkušební verze oděvů. Vše se zkouší na modelkách, dokud se nedosáhne požadovaného střihu, tvaru a samozřejmě finálního produktu.

Kolekce SS19 již od začátku zahrnovala myšlenku spolupráce s fenomenální umělkyní Isou Genzken. Mezi její nejslavnější díla pravděpodobně patří monumentální růže vyrobené z kovu či subverzivní figuríny. Obdiv nakonec vedl k návštěvě Berlína během jarního období, kde se Hernandez a McCollough s Isou setkali. Spojení s umělkyní návrháři popisují spíše jako “kreativní dialog“ nežli klasickou spolupráci. O nějaký čas později Isa obdržela šaty z kolekce SS19, které rafinovaně použila na své figuríny. Výsledek bylo možné spatřit v rámci pondělní show. Talentovaná dvojice se netají tím, že Isu pokládá za svou múzu. “Navzájem využíváme svá díla, čímž dochází ke vzniku něčeho zcela nového,“ dodal Hernandez. “Dá se říct, že takto spolupracujeme i my dva.“

Výsledek obrázku pro A First Look At Proenza Schouler's SS19 Collection | British V

Na světě existuje pouze jediný důvod, který může v budoucnosti zapříčinit absenci návrhářů na newyorském Fashion Weeku, a sice experimentování. “Nemusíte se zdržovat na jediném místě či dělat vše pod tíhou zvyku; stačí být více svobodný, otevřít se novým možnostem, nápadům a následně je probádat,“ prozradil Hernandez. “To se obzvláště týká nás a celé značky. Kdo ví, třeba se příští sezonu ukážeme v Londýně.“

Výsledek obrázku pro A First Look At Proenza Schouler's SS19 Collection | British V

Co říkáte na novou kolekci značky Proenza Schouler? 

ZDROJ: vogue.co.uk

Související produkty

Související články

Sdílejte tento článek

Zobrazit všechny komentáře (19)

Miriam


20.01.2019 17:32:42

Velmi zajímavý článek a nahlédnutí do světa, který mi není příliš známý.

David


30.12.2018 17:12:23

No jo, Vogue má grády.

Diana


30.12.2018 15:40:43

Jejich hadry jsou humus.

Chválím


28.12.2018 22:49:41

Tato kolekce je sice místy dosti výstřední, nicméně stále je to v pohodě nositelné. Leckdy můžeme vidět i modely, které jsou totálně na pendrek, protože nikdy neopustí molo, jak jsou šeredné.

Radana


27.12.2018 15:07:39

Ty vole. Respekt autorovi. S tímhle se psát? :-D

Monika Š.


26.12.2018 23:21:01

Tak on každý někdy potřebuje změnit prostředí. Zaujalo mě ale, jak vždy vycházeli z tradičních materiálů a technik oněch míst. To se mi líbí, protože to ukazuje otevřenost, ale i určitý respekt.

Jarmila Loužilová


22.12.2018 12:08:03

Chybí mi více fotek, abych řekl zda se mi kolekce zamlouvá.

Lukáš Burský


21.12.2018 17:04:16

První dojem určitě různorodost a barevnost.

Ludvík


19.12.2018 12:20:10

Ta bílá sukýnka s koženou bundičkou je krásná.

Maminka


13.12.2018 14:02:02

Ten model s těmi modrými pruhy jsou docela zajímavé. Ale na té modely to celkem visí jako na ramínku.

Emilka Hradilová


09.12.2018 16:44:20

Model s těmi kovovými kamínky vypadají lákavě.

Cecil


09.12.2018 13:35:59

Ty dva pánové se nějak moc mračí. Berou to až moc vážně.

Simona Líbalová


29.11.2018 01:18:05

Název značky je velice podivný, ale kolekce je dobrá. Nenapadlo mě, že za návrhem hadříků je takový kreativní proces.

Obětavka


28.11.2018 15:37:34

Proenza Schouler je vynikající značka pár modelů mám v šatníku a nemůžu si je vynachválit.

Mery Růžičková


28.11.2018 13:31:22

Ten džínový kabát je luxusní. Ten bych chtěla doma vypadá pohodlně.

Romana


26.11.2018 19:34:47

Nádherné věci.

Marian K.


26.11.2018 19:31:50

Tahle kolekce je celkem zajímavá, hlavně Proenza má prostě své jméno kvůli rozumným důvodům. Kdo umí, ten umí.

Leonard


25.11.2018 17:38:35

Kolekce super. Poslední model je luxusní.

Leona


25.11.2018 17:36:46

Krásná kolekce.

Přidat komentář



100% hodnocení
7 010 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí