120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Puma - fenomén zrozený z bratrské války

Uveřejněno: 06.02.2017
Kategorie: SPOLEČNOST , TIPY

Pokud máte sourozence, asi jste se možná někdy neshodli. To se přirozeně stává. Hádáme, že taková "bitka", jako se kdysi strhla mezi bratry Adolfem a Rudou Dasslerovými, se vás tak docela netýká. A to je možná škoda. Z rozbroje těchhle šikovných obchodníků povstali dva světoví módní giganti.

Značky Adidas a Puma si konkurují dodnes!

bratři Dasslerovi

Bratři Adolf a Rudolf Dasslerovi | zdroj: tharawat-magazine.com

Těžko uvěřit, že základy miliardového byznysu dvou ze tří největších zvířat dnešního módního sportovního průmyslu byly položeny v maminčině prádelně. Adolf, sportovní nadšenec, zapáleně vymýšlel neotřelý design. Rudolf se zase jevil jako obratný obchodník, a tak se bratrské duo pěkně doplňovalo.

1924 - Bratři Dasslerovi založili firmu Gebrüder Dassler Schuhfabrik ve městě Herzogenaurach v Německu. Němčináři již tuší, že šlo o výrobu bot, a to speciálně obuvi pro sportovní využití. Tenisky se vyráběly ručně, a protože sem tam vypadl proud, bylo třeba, aby jeden z bratrů sedl na kolo a roztočil provizorní generátor.

Gebrüder Dassler Schuhfabrik

Továrna bratrů Dasslerových, 1924 | zdroj: cloudfront.net

1928 - Nebývalý úspěch bot z této továrny přišel již čtyři roky poté. Výkvět tehdejší německé atletické reprezentace sportoval právě v těchto tretrách na letních olympijských hrách v Amsterdamu.

Sprinterská bota 1928

Sprinterská bota z olympijských her v Amsterdamu, 1928 | zdroj: designboom.com

1936 - Zlomový okamžik a světový věhlas však přišel se čtyřnásobným vítězstvím afroamerického sprintera Jesse Owense, který, jak jinak, obul právě "Dassler spikes". Vzhledem k barvě pleti a tehdejším politickým okolnostem šlo o relativně kontroverzní spojení.

V průběhu několika let se boty bratrů Dasslerových zasloužily o celkově sedm zlatých a pět bronzových medailí na olympijských hrách, pokořily pět olympijských rekordů a dva světové. Famózního uspěchu atletických bot z továrny Dasslerových si nešlo nevšimnout a jejich věhlas se rozšířil daleko za hranice Německa. Jen do začátku 2. světové války se v továrně vyrábělo okolo 200 tisíc bot ročně!

Jess Owens 1936

Jess Owens na olympijských hrách, 1936 | zdroj: loveadidas.files.wordpress.com

1947 - V tomto roce se společná historie značek Adidas a Puma, a zároveň cesta dvou vizionářských bratrů, rozchází. Pravé důvody náhlé nevraživosti Adolfa a Rudy už se asi nedozvíme. Jedna z teorií hovoří o antipatiích jejich manželek, politických neshodách, nebo dokonce o milostné aférce Rudy s manželkou bratra Adolfa. Bratrské dvojce je holt šmitec!

1948 - Ruda Dassler zakládá firmu PUMA a na trh přichází s prvními fotbalovými keckami "ATOM", které si nazulo hned několik západoněmeckých čutálistů v prvním poválečném mači proti Švýcarsku.

1952 - Obchodně zaměřený Rudolf nezahálí a spolu se skupinou odborníků vyvíjí úplně první fotbalovou kopačku se šroubovacími kolíky na světě - "SUPER ATOM". Mimo to, že jsou tyto kopačky převratnou novinkou, můžeme je i považovat za počátek velkého přínosu značky Puma do fotbalového dědictví.

Super Atom

Rudolf Dassler a "PUMA Super Atom" | zdroj: puma-catchup.com

V následujících letech slaví kecky Puma nebývalý úspěch jak na poli fotbalu, tak na poli atletiky. Kopačky Super Atom jsou rozšířené o verzi "BRASIL", která se těší slávě hlavně díky vítězství týmu Hannover 96 v německé lize. Největší hvězdy týmu totiž obuly právě tyhle boty. Následuje plejáda atletického i fotbalového úspěchu týmů i jednotlivců, kteří značku Puma povznesli ještě výše.

1970 - Nejrůznějšími tituly ověnčený "fotbalista století" Pelé oficiálně propaguje značku a s kopačkami Puma vyhrává i titul světový. Co víc si mohla Puma přát! :)

Pelé a Puma

Pelé | zdroj: guiadoboleiro.com

1977Puma fušuje i do tenisu a, jak jinak, obléká a obouvá top hráče tehdejší doby.

Puma Tenis 1977

zdroj: cloudfront.net

1979 - Po několika inovacích v průběhu předešlých let přichází Puma s novým designem loga. Toto logo se používá úspěšně dodnes!

Puma logo

zdroj: fineprintnyc.com

80. léta - Spolupráce s největšími hvězdami sportu směle pokračuje. Diego Maradona proslavil kopačky svým fenomenálním gólem století a v závěsu nejsou ani tenisoví mistři, jako například Boris Becker a jeho vítězství ve Wimbledonu nebo tehdejší nejlepší ženská hráčka světa Martina Navrátilová. Boris posunul svou spolupráci ještě dále a vyvíjel spolu s Pumou speciální tenisku, která by umožňovala hráči více riskovat a zároveň si nezlámat kotník.

Martina Navrátilová

Martina Navrátilová | zdroj: autogramy-podpisy.cz

90. léta - Z událostí 90. let stojí za zmínku, kromě řady zlatých medailí a sportovních výsledků, hned několik legendárních milníků. Jedním z nich jsou například tenisky Puma "TRINOMIC", které se vyrábějí i dnes v téměř nezměněné podobě.

1993 - Do vedení společnosti Puma byl dosazen třicetiletý, tehdy nejmladší výkonný ředitel v historii Německa, Jochen Zeitz, který pozvedl brand Puma z tehdy levněji braného segmentu mezi top tři lifestylové sportovní značky na světě. Firmu Puma vyvedl svým vedením z finančích obtíží.

1996 - Kampaní s kontaktními čočkami v podobě loga Pumy, kterou odprezentoval britský sprinter Linford Christie, dala Puma najevo, že je především inovativně smýšlející značkou. Tento marketingový tah inspiroval marketéry daleko mimo sportovní odvětví.

Linford Christie

zdroj: puma.com

2002 - Serena Williams odtajnila svou Puma kolekci, obsahujíc i sexy "catsuit", ve kterém si zahrála na US Open a vzbudila právem pozornost.

Serena Williams

Serena Williams | zdroj: media1.popsugar-assets.com

2004 - Ferrari podepsalo několikaroční kontrakt s firmou Puma a spojení dvou legend mohlo začít. Puma, jak jinak, navrhla kompletní výstroj od bot, oděvů až po doplňky pro celosvětovou distribuci. Produkty s licencí Ferrari se vyráběji úspěšně doposud.

Puma a Ferrari

Puma & Ferrari | about.puma.com

2008 - Usain Bolt! Kdyby měla většina lidí jmenovat jednoho slavného atleta, byl by to právě on. Není divu, že po nejrychlejším člověku planety Puma chňapla a vzhledem k minulosti také není divu, že své tituly vyběhal právě v botách Puma.

Usain Bolt Puma

zdroj: www.fiveous.com

Kromě kampaní na běžeckou obuv se sympatický běžec objevil v následujících letech třeba i v tanečně pojaté reklamě na vůni. Je to prostě borec!

zdroj: youtube.com

2015 - Ne tak docela sportovní, ale přesto mega-superstar Rihanna se stala světovou ambasadorkou a "kreativní ředitelkou" pro ženský segment produktů Puma a podílí se na několika kolekcích. Puma se tak nově soustřeďuje na spolupráci s idoly z oblasti šoubyznysu. Rihanna je vskutku perfektní začátek!

Rihanna Puma

zdroj: shakarasquare.com

2016 - Jelikož Ferrari v F1 už přece jen tolik nefrčí, obléká Puma nově členy týmu RED BULL RACING F1.

Puma & Red Bull Racing F1

Daniel Ricciardo | zdroj: sportshoeoutlets.com

A to by bylo, abychom nenarazili na alespoň jednu z postaviček klanu Kardashian/Jennerových. Kylie Jenner je se svými 80+ miliony followery na sociálních sítích považována za jednu z největších hvězd současnosti. Udává trendy a omladina ji i přes notnou dávku plastických operací přímo žere. Toho využila Puma, která ji dosadila do své dravé kampaně. Jestli se Kylie k Pumě hodí, posuďte sami...

Kylie Jenner Puma

zdroj: sneakersmadame.com

Že Kylie nevypadá zrovna jako velká sportovkyně, nevadí! Sportovní outfit jí sluší, a o to jde především. Mrknout na její těsný úbor můžete v oficiálním klipu:

zdroj: youtube.com

2017 - Na nejnovější kampaň nemohla Puma zvolit víc trendy interpreta, než je momentálně The Weeknd. Vzhledem k jeho fanouškovské základně, množství hitů a pletkám s nej sexy kočkami světového šoubyznysu mají jeho značkové boty pozornost zaručenou.

The Weeknd

The Weeknd v kampani pro Pumu | zdroj: highsnobiety.com

The Weekndovu bezstarostnou procházku městem v keckách Puma si můžete prohlédnout ve videu níže.

zdroj: youtube.com

Puma je bezesporu jedna z top světových značek v branži se sportovní módou, a vzhledem k její bohaté historii a neotřelým nápadů se jen můžeme těšit, s čím přijde příště. Ať už se jedná o hudbu, sport, životní styl, kosmetiku nebo cokoliv, co je aktuálně IN, Puma se bude vždycky snažit urvat to nejlepší.

A proto na Trenýrkárna.cz najdete vždy čerstvé kousky spodního prádla této značky. Za kvalitou, maximálním komfortem, designem a super cenou stojí téměř století usilovné práce a zkušeností. Puma #ForeverFaster

KK

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 015 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí