120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 350 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slavíme narozeniny! Slevy až 80 %
Black Friday

Rekordy ve světě spodního prádla – jaká jsou nej?

Uveřejněno: 05.05.2023
Kategorie: MÓDA

První ponožky, nejdražší podprsenka nebo největší počet lidí na jednom místě jen ve spodním prádle? I spodní prádlo má svoje poprvé nebo rekordy zapsané v Guinessově knize rekordů.

Nejstarší spodní prádlo pro muže

Historie spodního prádla pro muže sahá až do pravěku. V té době mělo mužské prádlo podobu bederní roušky a vlastně se jednalo o prádlo spodní i svrchní zároveň. V antickém Řecku a Římě potom muži nosili prádlo, které již připomínalo jednoduché kalhoty – jednalo se o pruhy látky uvázané kolem pasu a mezi nohama.

První slipy z elastické látky, které vypadaly tak, jak jej známe dnes, vznikly až ve 30. letech 20. století. V 50. letech se potom začaly vyrábět bavlněné trenýrky, které poskytovaly nositelům ještě větší pohodlí a volnost pohybu.

První dámské kalhotky

Podobný vývoj následovaly i dámské kalhotky. Nejprve mělo spodní prádlo pro ženy podobu těžkých spodniček, postupně byly k dostání kalhotky s nohavičkami, které sahaly až pod koleno. Zajímavostí je, že ve viktoriánském období nosily ženy spodní prádlo, které mělo v rozkroku díru. To proto, že lidé tehdy věřili, že volný rozkrok je zdravější. O odstranění tohoto větrání se prý zasloužily až tanečnice kankánu.

Moderní podoba dámských kalhotek šla ruku v ruce s módními trendy z počátku 20. století, kdy se pomalu zkracovaly sukně. To s sebou neslo také zkracování nohaviček dámských kalhotek do podoby, jakou známe dnes.

Nejstarší tanga jsou z Brazílie

Zmenšování dámských kalhotek pokračovalo i ve druhé polovině 20. století. V 70. letech vznikla první dámská tanga, která se rozšířila především v Brazílii, kde se stala velmi populární.

Podle jiné teorie vznikla tanga jako kus oděvu brazilských tanečnic už na začátku 20. století. Tanga byla v té době inovativním kouskem spodního prádla, který toho zakrýval mnohem méně, než tradiční kalhotky s nohavičkou. Původně byla tanga vyhrazena ženám, ale postupem času si je oblíbili i muži.

První podprsenky znali už ve starověku

Stejně jako historie kalhotek nebo trenek sahá až do antiky, najdeme v ní také první kousky oděvu připomínajícího podprsenku. Nejčastěji šlo o pruhy látek nebo kůže, které se omotávaly kolem těla a sloužily jako podpora poprsí. Podobně se oblékaly také ženy v jiných kulturách, například v Asii.

Podprsenky moderního střihu byly nalezeny při rekonstrukci rakouského zámku Lenberg a historici je datují do let 1440 – 1485. Byly vyrobeny z jemného plátna a drahých krajek a svým tvarem opravdu připomínaly dnešní kousky.

První podprsenku moderního střihu s ramínky a zapínáním na háčky vyrobila američanka českého původu Maria Tucek a nechala si ji patentovat v roce 1893.

Největší, nejmenší, nejdražší

A teď k opravdovým rekordmanům, kteří jsou zapsaní v Guinessově knize rekordů.

  • Největší dámské kalhotky mají obvod více než 30 metrů a váží přes 70 kg. Vyrobila je australská firma Höpfner Manufacturing.
  • Největší pánské trenýrky jsou oproti tomuto kousku malinkaté – jejich obvod je „pouhých“ 17,4 metru.
  • Největší košíček podprsenky vyrobila společnost Triumph International Japan Ltd. Jejich hloubka je úctyhodný 1 metr.
  • Největší kolekci spodního prádla vlastní Carolyn Cannonová z USA a skládá se z více než 17 000 kusů. Její sbírka obsahuje nejrůznější druhy prádla včetně korzetů nebo podvazkových pásů.
  • Nejdražší spodní prádlo na světě vyrobila společnost Victoria’s Secret v roce 2000 pro svou proslulou fashion show se slavnými „andílky“. Jedná se o kalhotky a podprsenku zdobenou zlatem a diamanty, jejich cena se vyšplhala na 15 milionů dolarů. Na stejnou módní přehlídku vyrobila firma i další exkluzivní kousky, například podprsenku zdobenou diamanty, safíry a topazy v hodnotě 1 milion dolarů.
  • Poměrně absurdní rekord v oblasti spodního prádla drží také desetiletý Jack Singer z New Yorku. Ten si dokázal najednou obléci neuvěřitelných 215 slipů.
  • Za nejoblíbenější venkovní reklamu všech dob zvolili Britové plakát s Evou Herzigovou propagující podprsenku Wonderbra. Tato společnost se proslavila výrobou push up podprsenek, které slibují zvětšení poprsí o několik velikostí.

Rekordy přivádějí pozornost k důležitým tématům

Zápis do Guinessovy knihy rekordů ale nemusí být jen samoúčelný. Spousta firem i jednotlivců používá tento způsob k propagaci nejrůznějších prospěšných projektů. Například největší vyrobená podprsenka měří téměř 30 metrů a i když je z lehkého materiálu, váží přibližně 90 kilogramů. Na fasádu svého sídla si ji zavěsila britská televizní stanice ITV, aby společně se společností Vanish upozornila na důležitost prevence rakoviny prsu v rámci kampaně Obleč se do růžové (Wear It Pink Day). Na boj s rakovinou prsu měl upozornit také nejdelší řetěz z podprsenek vytvořený z více než 196 tisíc kusů.

Největší ponožka na světě, která je dlouhá 9,93 m a široká 6,86 m, upozorňuje na nedostupnost základních potřeb, jako jsou právě ponožky nebo spodní prádlo, pro děti z nejchudších rodin v Anglii. Na výrobu této ponožky bylo spotřebováno téměř 183 metrů bavlny a více než 12 tisíc metrů nití.

Nejvíce lidí ve spodním prádle

Mezi rekordy, na které koukáte s otevřenou pusou, patří také ty, kdy se společně setká co nejvíce lidí oblečených pouze do spodního prádla. Nejvíce lidí oblečených do bílého spodního prádla na veřejném prostranství se sešlo v roce 2013 ve městě Medellín v Kolumbii. Rekord o největší počet lidí oblečených do jednoho kusu spodního prádla drží aktivisté podporující hnutí Pants to Poverty, když se do jednoho kusu obřích růžovo bílých slipů vtěsnalo 57 mužů a žen. Tomuto hnutí se také podařilo uspořádat setkání největšího množství lidí oděných pouze ve spodním prádle v Anglii – na vlakovém nádraží v Londýně se jich i přes studené počasí sešlo 116.

Pravdou ale je, že i tyto akce podporovaly záslužné projekty. Lidé v bílém prádle v Kolumbii chtěli upozornit na důležitost prevence rakoviny prostaty a hnutí Pants to poverty se dlouhodobě zabývá podporou farmářů v zemích třetího světa.



zdroj: unsplash.com

Největší ponožky měly upozornit na nedostupnost základního oblečení pro děti z chudých rodin.

zdroj: unsplash.com

Na nejdelší řetěz z podprsenek bylo použito více než 196 tisíc kusů.

zdroj: unsplash.com

Tanga mají svůj původ v Brazílii.

zdroj: unsplash.com

Tanga mají svůj původ v Brazílii.

zdroj: pixabay.com

Košíček největší podprsenky má hloubku 1 metr.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 967 recenzí

98% hodnocení
15 126 recenzí