120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Šok: Muži nemění spodní prádlo každý den

Uveřejněno: 22.09.2021
Kategorie: MÓDA

Většinu z nás by něco takového ani nenapadlo, ale pro zhruba čtvrtinu mužů a 15 % žen je to běžná praxe. A co máme na mysli? Nošení spodního prádla dva a více dní.

Celých 5 % pánů nemá problém strávit ve stejných trenkách dokonce celý týden. Možná se to naučili od svých otců, ale žijeme přece ve 21. století a také se nemyjeme jenom jednou týdně a zuby si nečistíme dřevem. Hygiena by tedy měla pokročit i v případě spodního prádla.

Chraňte své zdraví a nebuďte nechutní!

Zápach a zažloutlé fleky od potu jsou jen pomyslnou třešničkou na dortu. Pokud už nemyslíte na ostatní a nevadí vám, že je svým zapáchajícím spodním prádlem obtěžujete, zkuste myslet alespoň na svoje zdraví. Nechcete přece mít několikrát do roka nepříjemné záněty nebo plísně na nohou. A i když mají tyhle choulostivé nemoci zejména ženy, potrápit můžou samozřejmě i pány.

Ženy jsou čistotnější, ale ne všechny

Ať už se podíváte na výsledky jakéhokoliv průzkumu o nošení boxerek či trenek a dámských kalhotek, ženy pokaždé dopadnou lépe než muži. Ani některé zástupkyně něžného pohlaví se ale nezdráhají zůstávat v jednom prádle dva až tři dny. Čísla se mírně liší, ale většinou jde o přibližně 15 % dotázaných, což není málo. Tyto dámy by se nad sebou měly také zamyslet a svoje hygienické návyky alespoň trochu zlepšit.

Když se čas naplní

Zeptali jsme se lékařů, jak často prádlo měnit a jestli se v tomto ohledu nějak liší dámské a pánské spodní prádlo. Spousta lidí totiž tvrdí, že pánské trenky se nemusí měnit tak často jako dámské kalhotky. Všichni oslovení odborníci se ale shodnou na pravém opaku. Každý den je nutné vzít si prádlo čisté a platí to pro obě pohlaví.

Podprsenky by pak ženy měly měnit po třech až čtyřech použitích. Ano, i v těch se bakterie a plísně drží a množí, i když pomaleji než v dámských kalhotkách nebo pánských slipech. U topů, tílek a triček se doporučuje výměna po jednom až dvou dnech.

Ani u ponožek to není jinak, i když nosíte prodyšné boty, nohy se můžou lehce zapařit a čistota i vůně brzy vezmou za své. Žádoucí je tedy každodenní výměna.

“Čistota” naruby

Spousta lidí ale našla jednodušší a rychlejší řešení než prát a žehlit. Zejména Češi jsou na tyto vychytávky specialisté. Až 13% mužů a 4 % žen dokáže mít znovu čisté spodní prádlo během několika sekund. Zkrátka ho po jednom dni jednoduše otočí naruby a vesele ho nosí dál.

Investovat do kvality se vyplatí, víc než kde jinde

Šetřit by se mělo jen na správných místech a spodní prádlo mezi ně rozhodně nepatří. Do toho se naopak vyplatí investovat, a to z několika důvodů. Nejen, že dražší prádlo už na první pohled lépe vypadá. Kvalitní pánské boxerky nebo dámské kalhotky mnohem déle vydrží a navíc je můžete prát na vyšší teplotu, která teprve zničí většinu bakterií. Třicítka tady bohužel nestačí, ideální teplota je 40 až 60 stupňů. U krajkového i jiného spodního prádla z jemných materiálů můžete využít speciální prací sáčky.

Kromě toho je potřeba vybrat kvalitní a ideálně antibakteriální prostředek na praní. Šetrnost a přírodní složení jsou skvělé trendy a my jim určitě fandíme, ale nesmí se to přehánět. Na ničení mikrobů a plísní ve spodním prádle jemný prací prášek mnohdy nestačí. Případně musíte zvýšit teplotu a pak zase riskujete, že se vám prádlo rychleji zničí.

Vyhodit po půl roce nebo nosit roky?

Vraťme se ale ještě k samotnému nákupu spodního prádla. Obměnit byste ho měli zhruba jednou za rok. Téměř 40 % lidí nad tím ale nepřemýšlí a nové prádlo si pořizuje až, když to staré doslouží. Záleží na více faktorech – od typu prádla přes podnebí, ve kterém žijete, až po váš zdravotní stav. Pokud pětkrát týdně sportujete, zřejmě si budete muset pořizovat nové spodní prádlo častěji, než ten, kdo relaxuje čtením knížek. Ženy i muži trpící kvasinkovými infekcemi by se měli poradit se svým lékařem. A většinou se jim doporučují volnější střihy spíše než tanga či boxerky.

Snad jsme vám tedy odpověděli na otázku, proč měnit spodní prádlo každý den a vás už ani nenapadne dělat to jinak. Pokud se tedy nechcete stát rekordmanem v nošení trenek nebo slipů nejdéle v historii a zapsat se do Guinessovy knihy rekordů. A jestli s tím má problém někdo ve vašem okolí, nebojte se mu to taktně naznačit,  třeba i s odkazem na náš článek. Za každou zmínku budeme jen rádi.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 999 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí