120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Gigantický výprodej! Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Tipy na dárky ke dni otců 2022 - co je hit?

Uveřejněno: 17.06.2022
Kategorie: SPOLEČNOST

Oslavovat muže se v našich zeměpisných šířkách stále příliš nenosí. Přesto se i u nás pomalu prosazuje Den otců, který vzdává hold všem tatínkům a jejich roli při výchově dětí. Jestli hledáte tipy, jak tento den se svými muži a otci oslavit a čím je obdarovat, jste na správném místě.

Tatínky oslavujeme už od začátku 20. století

Jako mnoho novějších svátků i Den otců má své kořeny ve Spojených státech amerických. Poprvé se slavil v roce 1910 v americkém městě Spokane ve státě Washington. Členka místního kostelního sboru Sonora Smart Doddová navrhla pastorovi, aby kromě už tehdy běžně slaveného Dne matek oslavili taky Den otců. Chtěla tím uctít památku svého otce, který po smrti manželky sám vychoval šest dětí.

Narozeniny Sonořina otce připadají na 5. června, ale ceremonie se nakonec uskutečnila o tři týdny později. Toto datum zůstává v kalendáři dodnes a Den otců se ve většině světa slaví třetí červnovou neděli. Letos, v roce 2022, tak svátek připadá na 19. června. Původně byla oslava komorní záležitostí, ale její popularita se rychle rozrostla a v roce 1966 prezident Lyndon Johnson datum oficiálně posvětil.

Kdy se slaví Den otců?

To ale není jediné datum, kdy můžeme tatínky oslavovat. V některých evropských zemích svátek připadá na 19. března, kdy má v církevním kalendáři svátek Josef. Toto datum mají zaznamenané v kalendáři ve Španělsku, Portugalsku, Itálii, Chorvatsku nebo Belgii.

V severní Evropě (Finsko, Norsko, Švédsko, Island a Estonsko) slaví Den otců druhou neděli v listopadu. V Německu oslavují ve stejný den jako Nanebevstoupení Páně, tedy 40 dní po Velikonocích. A v Austrálii a na Novém Zélandu probíhají slavnosti první neděli v září.

Celonárodní popularity dosáhl Den otců především díky spojení s komerčními partnery, kteří tak mohli prodat více zboží určeného mužům. Komerční pojetí svátků sice není žádnou výhrou (kritika kolem období Vánoc nebo dalšího importovaného svátku Valentýna se objevuje každoročně), ale buďme upřímní - kdo nerad dostává dárky?

Co koupit tatínkovi?

Vybírat dárky pro své blízké může být někdy oříšek. Babičky a dědečkové všechno mají, maminky nic nepotřebují a o skrytých přáních tatínků snad ani nechceme vědět. A tak pod vánočním stromečkem všichni nacházíme ponožky nebo pyžama. Nic proti nim, každý potřebuje ponožky a spaní bez pyžama také není příjemné všem.

Jaké jsou ty ideální dárky právě pro vašeho tatínka vám nejspíš neporadíme. Nicméně pokud chcete inspiraci, tak to nejjednodušší, co můžete udělat, je si se svým tátou povídat a poslouchat, co říká. Klidně jen tak mezi řečí. Třeba se zmíní o nějaké své nové zálibě, o tom, že se mu ztratil starý vojenský nůž nebo že bych chtěl vyzkoušet nějakou delikatesu. Nebo to můžete vyřešit jednoduše dárkovým voucherem do oblíbeného obchodu, kde si sám vybere přesně to, co se mu bude líbit.

Ponožky nebo trenýrky?

Přesto bychom pár tipů na dárky pro tátu měli. Na osvědčené klasice v podobě darovaného spodního prádla totiž podle nás není nic špatného. Klasické trenýrky volnějšího střihu s pohodlnou širší gumou v pase navíc můžete využít hned na několik způsobů. Vzhledem k oblibě užšího střihu pánských kalhot se mnoho mužů nevyužije jako běžné spodní prádlo, ale hodí se jako stylový domácí oděv nebo na spaní.

Barevné ponožky se také stále těší značné oblibě. Nepatří možná mezi originální dárky ke dni otců, ale tento kousek v šatníku často velmi rád podléhá zkáze. Ponožek prostě není nikdy dost není nikdy dost.

Veselé motivy jsou stále hitem

Spodní prádlo a ponožky také podléhají trendům, i když se zdá, že na nich není co vynalézat. Střihy i barevná škála se mění skoro každou sezónu. Ale veselé motivy na trenýrkách nebo ponožkách jsou při obdarovávání stálicí. Starší muži možná neocení trenýrky s donuty, ale puntíkované ponožky si může vzít i k obleku.

A narazili jste už na pár ponožek, kdy je každá úplně jiná? Pokud máte ve svém okolí odvážného tatínka, právě to může být tím správným originálním dárkem ke dni otců. A bonus navíc - už nikdy nemusíte řešit, které dvě ponožky k sobě patří. Záhadné ztráty v pračce jsou tak vyřešeny jednou pro vždy.

Darujte tatínkovi pohodlí

Pokud vás předchozí nápady na dárky pro otce neoslnily a vy stále tápete, máme pro vás ještě jeden žhavý tip. Mezi oblíbené dárky pro muže totiž kromě spodního prádla patří také župany. Pohodlná délka a příjemný materiál zajistí komfort a při každém použití si tatínek vzpomene, jak o něj s láskou pečujete.

Mimochodem, slyšeli jste už o pánské noční košili? V minulosti velmi oblíbený kousek mužského šatníku se vrací na výsluní. Poskytuje neobyčejný pocit svobody a vypadá překvapivě dobře!

Oslavte den otců zážitkem

Den otců oslavuje především vztah mužů a jejich dětí. A to, čeho se jim často nedostává, je společně strávený čas. Kromě hmatatelného dárku patří mezi dlouhodobě nejoblíbenější dárky pro tátu společné zážitky. Pro někoho může být snem skok padákem, pro někoho řídit tank, pro jiného kurz přežití. Nebo spolu můžete třeba vyrazit pod stan.

Oslavovat tatínky svých dětí ale mohou také ženy. Co třeba připravit manželovi společně s dětmi snídani do postele, udělat si piknik nebo se s mužem podívat na jeho oblíbený film, který vás zas tak nebere?

Den otců v České republice

I když popularita Dne otců v České republice stoupá, stále nejsou oslavy tak rozšířené jako např. u Dne matek nebo Dne dětí. Podle nedávných průzkumů oslavuje v tento den tatínky pouze 16 % dotázaných a 70 % nevěří, že by někdy dosáhl stejné popularity jako třeba Valentýn.

Přesto muži přiznávají, že se jim tento svátek líbí a přáli by si, aby se stal rozšířenější. Kdo by nechtěl slyšet, nám na něm záleží a máme ho rádi?

zdroj: images.unsplash.com

Společně strávený čas je nejlepším dárkem pro celou rodinu.

zdroj: unsplash.com

Barevné ponožky si mohou muži obléci i při formálních příležitostech.

zdroj: unsplash.com

Den otců slavíme třetí neděli v červnu.

zdroj: unsplash.com

Veselé motivy nemusí zůstat jen pod oblečením.

zdroj: unsplash.com

Obdarujte své muže alespoň maličkostí, budou mít radost.

zdroj: unsplash.com

I muži umí být ke svým dětem něžní.

zdroj: unsplash.com

Dostatek času je pro budování vztahu klíčový.

zdroj: unsplash.com

Na rodinných festivalech si užijete zábavu i dobré jídlo.

zdroj: unsplash.com

Oslavovat své rodiče můžete, i když už jste dávno dospělí.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 022 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí