120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 350 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slavíme narozeniny! Slevy až 80 %
Black Friday

Trápí vás nadměrný zápach nohou? Poradíme, jak se jej zbavit

Uveřejněno: 13.04.2021
Kategorie: SPOLEČNOST

Pocení nohou a následná nelibá vůně je problémem, který se objevuje nejen v létě, ale také v zimě. Zejména pokud nosíte uzavřené boty nebo se nadměrně potíte, může pro vás být zouvání bot hodně nepříjemným zážitkem. Proč k pocení dochází a jak se zápachu nohou zbavit?

Bromodóza neboli zápach nohou

Bromodóza je termín, kterým se označuje lidově řečeno smrad z nohou. Jedná se o běžný zdravotní stav, který se čas od času objeví u každého člověka. Jenže existují i lidé, kteří tímto problémem trpí více než ostatní.

Většina lidí tráví podstatnou část dne v botách. Noha je tedy uzavřena nejen v botě, ale také v ponožce, která není vždy dostatečně prodyšná. Proto mezi prsty na nohou začne vznikat ideální prostředí pro rozvoj mikroorganismů.

Každé chodidlo má až 250 tisíc potních žláz, které jsou schopny za jeden den vyprodukovat až 0,5 l potu. Pot v kombinaci s bakteriemi začne vytvářet nepříjemný zápach. Bakterie na patách poté produkují plyny, které svým odérem výrazně připomínají zrající sýry. A to není zrovna vůně, která by připomínala Chanel. Pocení je přirozený a nevyhnutelný proces typický pro regulaci tělesné teploty. Mezi hlavní příčiny pocení patří:

  • fyzická aktivita,
  • konstituce lidského těla,
  • stresové situace.

Co pomáhá odstranit zápach z chodidel? Důležitá je samozřejmě dostatečná hygiena, ale také kvalitní ponožky a obuv.

Co pomáhá odstranit zápach z chodidel? Důležitá je samozřejmě dostatečná hygiena, ale také kvalitní ponožky a obuv.

Jak poznat plíseň na nohou?

Na zapařených chodidlech často vzniká plíseň, která způsobuje zápach. To, že jsou vaše chodidla plísní napadena, zjistíte tak, že vás začnou svědit a objeví se zarudlá pokožka s puchýřky, která se bude odlupovat. Puchýřky se nejčastěji tvoří mezi prsty. Jestliže jste plíseň na nohou objevili, zajděte za lékařem (podiatrem), který vám poradí nejúčinnější léčbu.

Prodyšná obuv a kvalitní ponožky

Boj proti pocení nohou začíná již výběrem vhodné obuvi a ponožek. Jednoduché pravidlo zní: držte se daleko od všech umělých materiálů. Dámsképánské ponožky proti zápachu i boty by měly být vyrobeny nejlépe z přírodních materiálů. Boty proto volte kožené a ponožky ideálně z bavlny či bambusu. Bambus se používá nejen pro šití spodního prádla, ale také ponožek. Bambusová látka má antibakteriální vlastnosti, takže zamezuje vzniku a množení bakterií. Navíc má skvělé absorpční vlastnosti a pot dokáže odvést dál od pokožky. Boty by měly být dostatečně prodyšné. V létě je nejlepší nosit otevřené boty, jako jsou sandály či nazouváky (ovšem bez ponožek!).

Jak na zápach z bot?

Propocené boty mohou schnout až 24 hodin. Proto byste doma měli mít dostatek párů, abyste boty mohli střídat. Umyté a čisté nohy je nesmysl obouvat do propocených bot. Pokud to jde, vyndejte z bot vložku a nechte ji uschnout samostatně. Několikrát do roka boty vyperte.

Spreje do bot ani na nohy nejsou příliš účinné. Odér se pouze smíchá s jejich vůní. Pokud se chcete zápachu z obuvi skutečně zbavit, vsaďte na:

  • jedlou sodu,
  • dětský zásyp,
  • kypřící prášek.

Vybraný přípravek v malém množství nasypte do každé boty a nechte alespoň jeden den působit. Případně je možné přípravek nasypat do látkového pytlíčku a vložit do bot. Prášek nasaje nejen pot, ale také boty zbaví zápachu.

Boj proti pocení nohou začíná již výběrem vhodné obuvi a ponožek

Octová koupel pro chodidla

Odpověď na otázku, jak odstranit zápach z nohou, zní octem. Ocet se v domácnosti a kuchyni používá pro různé účely. Dokáže čistit, dezinfikovat, ale také pohlcovat pachy. Koupel pro svoje nohy připravte z jemnějšího jablečného octa, případně obyčejný kvasný ocet více nařeďte. Do 5 l vody, přidejte 0,5 l jablečného octa a v lázni nohy několik minut koupejte. Po vytáhnutí nohy neoplachujte, ale pouze osušte. Lázeň si připravujte podle intenzity obtíží jednou či dvakrát týdně nebo každý den.

Bylinky pro zmírnění pocení a dezinfekci

Proti zápachu můžete bojovat nejen chemickými přípravky, ale také bylinkami. Z bylinek se nejčastěji připravuje koupel. Postup je různý:

  1. Do lavoru nalijte teplou, nikoliv horkou vodu a přidejte bylinky.
  2. Vyrobte si výluh, který přidáte do lavoru s vodou.
  3. Pijte bylinkové čaje.

Bylinkové výluhy se vyrábějí buď teplým, nebo studeným macerováním. Při teplém se bylinky louhují ve vodě o teplotě 80 °C. U studeného macerování dáte bylinky do převařené vody o pokojové teplotě a necháte několik dní louhovat. Bylinkové čaje by měly být slabší než v případě výluhu pro zevní použití. Čaj můžete pít teplý i studený.

Které bylinky jsou pro koupel působící proti zápachu kůže na nohou nejoblíbenější?

  • Rozmarýn lékařský – pyšní se mírnými antibakteriálními a antibiotickými účinky, stimuluje krevní oběh, působí relaxačně a zmenšuje stres.

  • Přeslička rolní – funguje proti vyrážkám na kůži, zánětu nehtového lůžka a zmírňuje vyrážku po holení. Při vyluhování v alkoholu získáte účinnou tinkturu, kterou si můžete vtírat do osušené kůže na nohou.

  • Šalvěj lékařská – má silné protizánětlivé účinky a likviduje také bakteriální infekce, lze ji použít i na boj s mykózami.

  • Dub zimní – pro odvar se využívá kůra, která je bohatá na taniny. Taniny mají silné protizánětlivé a antibakteriální účinky.

Osvěžovač ve spreji

Jako první pomoc můžete mít při sobě sprej proti pocení, respektive zápachu z něj. Smíchejte 200 ml vodky a několik kapek esenciálního oleje. Nejlépe se hodí tea tree, mentolový nebo mátový. Roztok nalijte do rozprašovače a podle potřeby aplikujte na chodidla a mezi prsty. Vzhledem k tomu, že alkohol vysušuje, je dobré večer pokožku nohou dobře promastit.

Nenechte se stresovat zápachem nohou. Stačí kupovat boty a ponožky z přírodních materiálů a nohy pravidelně namáčet v bylinkových odvarech. Pravidelná péče vám pomůže se těchto obtíží zbavit.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 967 recenzí

98% hodnocení
15 126 recenzí