120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Udržitelná móda, přírodní materiály aneb poskládej si biošatník

Uveřejněno: 12.12.2021
Kategorie: MÓDA , TIPY

Co je vlastně ta udržitelná móda a jak si poskládat šatník, který bude kvalitní, nadčasový a šetrný k přírodě i pokožce? To vše zjistíte v článku!

Módní průmysl bezpochyby patří k jednomu z největších znečišťovatelů životního prostředí. Ročně se vyrobí neuvěřitelných 150 miliard kusů oděvů. Každý z nich přitom ve skříni vydrží v průměru pouhé 3 roky, než ho nahradí nový kousek.

Naprostým opakem rychlé módy, která chrlí jednu kolekci za druhou, je slow fashion neboli pomalá či trvale udržitelná móda. Ta klade důraz na minimalismus, kvalitu a šetrnost k přírodě i člověku. 

Slow fashion, etická móda, férová móda…

… jde vám z toho hlava kolem? Pojďme jednou provždy rozklíčovat, co se za jednotlivými pojmy skrývá.

  • Slow fashion – takzvaná pomalá móda radí slevit z konzumního šílenství a nakupovat eco-friendly oblečení z kvalitních materiálů.
  • Trvale udržitelná móda – označuje oděvy, boty a módní doplňky, které jsou navrhované, vyráběné, distribuované a také nošené s ohledem na životní prostředí. 
  • Etická móda – se soustředí na produkci etického oblečení z rostlinných materiálů, za jehož výrobu lidé pobírají férový plat.
  • Férová móda – Jedná se v podstatě o fair-trade módu, která se vyrábí z přírodních materiálů v továrnách, kde se dbá na bezpečí pracovníků a jejich adekvátní ohodnocení.

Základy udržitelného šatníku

  • Méně je více – Svůj šatník se snažte postavit na kouscích, které mezi sebou lze snadno kombinovat.
  • Kvalita nad kvantitou – Trvalá udržitelnost nespočívá ve velkém množství, ale ve střídmosti s důrazem na kvalitu.
  • Šetrné k přírodě i člověku – V udržitelném šatníku není místo pro oblečení z chemických vláken, jako je polyester, viskóza nebo nylon.
  • Nadčasovost – Zapomeňte na módní trendy, které za pár měsíců pominou, a raději investujte do univerzálních a nadčasových kousků.

Náš tip: Ještě nemáte žádné zkušenosti s udržitelným oblečením? Začněte nákupem eco-friendly spodního prádla, které je v bezprostředním kontaktu s vaší pokožkou. Prohlédněte si dámské prádlo z biobavlny nebo pánské trenky a boxerky z bambusových vláken.

Proč dát přednost přírodním materiálům

Oblečení z přírodních a udržitelných materiálů je hlavním pilířem slow fashion, jelikož je vysoce kvalitní a vyrábí se s ohledem na životní prostředí. Do svého šatníku byste ho ale měli zařadit i v případě, že se potýkáte s kontaktní alergií nebo vás trápí kožní problémy.

Náš tip: Při nákupu pozorně sledujte štítky na oblečení. Může se stát, že daný kousek sice obsahuje přírodní vlákna, ale v tak malém množství, že jeho vlastnosti vůbec nepocítíte.

Bavlna

Bavlna patří mezi stálice módního průmyslu, jelikož je cenově dostupná a vyrábí se z ní oblečení, které je na dotek velice jemné, přesto však pevné a odolné. Kromě toho se bavlna vyznačuje vysokou absorpční schopností a prodyšností, takže pokožka může volně dýchat, což ocení hlavně alergici. 

Náš tip: Kvalitní spodní prádlo z bavlny vyrábí například světově proslulá značka Tommy Hilfiger.

Biobavlna

Zatímco velké procento bavlny se pěstuje v zemích třetího světa a k jeho produkci se používají pesticidy, biobavlna je pěstována s ohledem na životní prostředí. Velmi šetrně probíhá také sklízení bavlny a její barvení, k němuž se používá například jíl, byliny nebo šetrná syntetická barviva. 

Bambusová vlákna

Málokdo ví, že bambus vlastně není strom, ale druh trávy. Mnohem podstatnější jsou však jeho vlastnosti. Prádlo z bambusových vláken je na dotek velmi jemné, čímž připomíná hedvábí nebo kašmír, zároveň je však nemačkavé, stálobarevné a bezvadně drží tvar.

Aby toho nebylo málo, bambus má rovněž hypoalergenní, antibakteriální a termoregulační schopnosti, takže vás v zimě zahřeje a v létě ochladí. V horku se navíc nelepí na pokožku a dokáže pohltit až 90 % UV záření.

Náš tip: Z bambusových vláken se vyrábějí například pánské a dámské ponožky, které účinně sají pot, pohlcují nepříjemný zápach a předcházejí vzniku plísňových onemocnění.

Tencel

Jako tencel označujeme vlákna zvaná lyocell, která se získávají z eukalyptového dřeva stromů pěstovaných v trvale obnovovaných porostech. Oblečení z tencelu se snadno udržuje, jelikož je nemačkavé a stálobarevné. 

Podobně jako bambusová vlákna také tencel dokáže dobře regulovat tělesnou teplotu a podle potřeby buď chladit, nebo hřát. K tomu všemu je rozložitelný, takže ani poté, co oblečení doslouží, nezatěžuje životní prostředí. 

Modal

Vlákna na bázi regenerovaná celulózy mají velmi hladký a jemný povrch. Díky tomu má modal příjemný hedvábný lesk a zářivé barvy, které si udržuje i po opakovaném praní. Ve srovnání s klasickou viskózou je modal mnohem odolnější vůči mechanickému namáhání, méně se sráží a má menší sklon k mačkání. 

Náš tip: Chcete na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je, obléknout modal? Pak si prohlédněte kolekci spodního prádla Calvin Klein, která kromě bavlny obsahuje i vysoké procento této přírodní textilie.

Merino vlna

Merino vlna se získává z plemene ovce domácí zvané merino, které původně žilo v Africe na území dnešního Maroko. Odtud se ve středověku dostalo do Španělska a v 18. století pak na Nový Zéland a do Austrálie. 

Merino vlnu tvoří velmi jemná vlákna, která jsou dokonce tenčí než lidský vlas. Přesto toho hodně vydrží – je pevná, odolná a na rozdíl od klasické ovčí vlny nekouše, neškrábe ani nezapáchá. 

Oblečení z merino vlny se navíc snadno udržuje. Jelikož dobře pohlcuje pachy, nemusíte ho příliš často prát – na konci dne ho stačí jen vyvěsit a nechat vyvětrat. Jako jeden z mála přírodních materiálů se merino vlna hodí také na sport, jelikož má skvělé termoregulační schopnosti a bezvadně saje pot.

A co na to vaše peněženka?

Za oblečení z přírodních a udržitelných materiálů si nejspíš připlatíte. Na druhou stranu vám v šatníku vydrží mnohem delší dobu než běžné oblečení z konfekce, jelikož je kvalitně zpracované a po prvním vyprání se nesrazí, nevytahá ani nevybledne. Pokud si tedy šatník poskládáte z nadčasových kousků v základních barvách a střizích, pak se nemusíte bát, že by vyšel z módy.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 015 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí