120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Za gynekologickými problémy může stát nevhodně zvolené spodní prádlo

Uveřejněno: 22.08.2022
Kategorie: SPOLEČNOST

Ženy výběr spodního prádla častěji podřizují designu a ceně. Víte ale, že mnohem důležitější je správný střih a materiál? Nevhodně vybrané spodní prádlo může totiž vést ke gynekologickým zánětům. Výsledkem je pálení a svědění, které je potřeba řešit u odborníka. Není tedy lepší sáhnout po vhodném spodním prádle a předcházet nejen bakteriálním infekcím pochvy?

zdroj: unsplash.com

Proč vlastně nosíte spodní prádlo?

Ženy i muži oblékají spodní prádlo z různých důvodů. Jeho hlavním posláním je, aby chránilo oděv před znečištěním tělními tekutinami. Kromě toho také snižuje tření svrchního oděvu o pokožku, ale také dokáže tvarovat tělo. Erotické spodní prádlo se nosí při intimních chvilkách, sportovní zase při cvičení ve fitku. Ať tak či onak, spodní prádlo:

  • zvyšuje hygienu intimních partií,
  • chrání intimní partie,
  • dokáže zlepšit sebevědomí.

Jak si vybrat správné spodní prádlo

Vzhledem k tomu, že ve spodním prádle pro běžné denní nošení trávíte až 15 hodin, je potřeba jej pečlivě vybírat. Nedejte pouze na design a cenu, ale zohledněte zejména velikost a materiál.

Odpovídající velikost

Nejčastější chybou je nesprávný výběr velikosti. Ženy si mnohdy nechtějí připustit, že potřebují větší velikost podprsenky či kalhotek, a tak raději sáhnou po menší. Jenže těsné prádlo se zařezává a „zářezy“ se rýsují pod oblečením, což není lichotivé. Po svlečení pak na těle zůstanou otlačená místa. Při nošení malých kalhotek pokožka genitálií nedostatečně dýchá, což může vést k bakteriální infekci pochvy, ale také k opruzeninám z mechanického dráždění. Objevit se může i výtok. Naopak velké spodní prádlo nedrží, kde má a vy jej musíte neustále upravovat.

zdroj: tchiboblog.cz

Správnou velikost kalhotek poznáte tak, že přiléhají k pokožce v pase, na zadku a okolo stehen. Nikde by neměly tlačit. Vhodná podprsenka vám bude sedět, i když zvednete ruce nad hlavu. Z košíčků „nepřekypují“ ňadra a ramínka se nezařezávají.

Materiál spodního prádla

Pamatujte, že materiál se pokožky dotýká celý den. Přestože mohou být 100% polyesterové kalhotky lákavé svojí nízkou cenou, vaše pokožka vám za ně nepoděkuje. Umělé materiály jsou více alergenní. V kombinaci s nevhodně zvoleným pracím prostředkem nemusí být jejich nošení pro citlivější ženy vůbec příjemné.

Zvolte raději přírodní materiál, ideálně bavlnu nebo bambus. Jde o prodyšné materiály, díky kterým může spodní prádlo odvádět pot. Ostatně přírodní prodyšné materiály mohou být odpovědí na otázku, jak předejít gynekologickým problémům. Jestliže jste fanoušky umělého spodního prádla, sáhněte po tom, které má bavlněný sed. Lepší. než celistvá umělá látka jsou také krajky.

Jestliže se věnujte sportům a různým pohybovým aktivitám, je nejlepší obléct kalhotky z funkčních materiálů, které skvěle odvádí pot od těla. Pro občasné sportování si vystačíte i s bavlněným spodním prádlem. Pro příležitostné nošení, třeba při intimních chvilkách, se nemusíte bát zvolit umělé materiály.

Střih

Střih kalhotek vybírejte podle příležitosti. Pro celodenní nošení je nejlepší sáhnout po klasickém střihu nebo boxerkách. Obě varianty jsou dostupné i v bezešvém provedení. Tanga by se měla nosit jen občasně a rozhodně byste v nich neměly být celý den. Mohou totiž přenášet bakterie z konečníku, které mohou mít za následek infekci močových cest, kvasinkové infekce a narušení přirozeného pH pochvy. Tanga by se neměla nosit v těhotenství, jelikož vaginální infekce může ohrozit plod. Stahovací prádlo by se mělo nosit jen výjimečně. Pokud byste stahovací kalhotky nosila celý den, nedocházelo by ke správnému prokrvení, které se projeví zhoršeným trávením a nesprávným dýcháním do břicha.

Spodní prádlo v noci: ano, nebo ne?

Gynekologové ženám radí, aby do postele uléhaly bez spodního prádla. Rovněž se tvrdí, že nejzdravější je spát zcela bez oblečení. Pokud ale patříte mezi zmrzlíky, nebude volné pyžamo nebo košilka na škodu. Rozhodně byste ale neměly spát v kalhotkách. Kvůli kalhotkám z nekvalitních materiálů se u intimních partií hromadí vlhkost, kvůli které se tvoří bakterie a kvasinky. V létě je nejlepší spát v přírodních a savých materiálech, jako jsou bavlna, satén nebo žerzej. V zimě klidně oblečte flanel.

zdroj: pixabay.com

Prádlo měňte i vícekrát denně

To, že by se spodní prádlo mělo měnit každý den je dobře známé ženám i mužům. Víte ale, že by se mělo měnit například ihned po cvičení? Potíte se totiž nejen v podpaží a na dalších místech, ale také v oblasti intimních partií. A vlhkost vytváří živnou půdu pro kvasinkovou infekci. Stejné je to i v práci. Pokud vykonáváte činnost, při které se zpotíte, nezapomeňte si spodní prádlo pravidelně měnit. Jestliže s sebou nemáte náhradní spodní prádlo, choďte raději „naostro“ než ve vlhkých kalhotkách.

Správné praní spodního prádla

Nejrůznější bakterie a mikroby se ničí teplotou okolo 70 °C. Na takovou teplotu ovšem nemůžete prát syntetické spodní prádlo. Další faktor, který ukazuje v prospěch bavlněného prádla. Pokud se i přesto nechcete umělých vláken vzdát, sáhněte po kalhotkách s bavlnou v rozkroku a na praní použijte antibakteriální přípravky. Jestliže máte citlivou pokožku, perte v přípravcích vhodných pro alergiky. Rozhodně byste se měly vyhnout používání aviváže.

Aby si prádlo dlouho zachovalo svůj tvar a barvu, je vhodné jej prát v odpovídajícím pracím přípravku a ve speciálním sáčku. Ten je určený pro praní jemného prádla. Hodí se také pro praní podprsenek nebo silonek.

zdroj: unsplash.com

Jak předejít gynekologický problémům

Jestliže hledáte odpovědi na otázky, jak se zbavit bakteriální infekce, jak předejít zánětu či svědění pochvy a podobně, pamatujte na prevenci. Pokud máte sklony k těmto gynekologickým problémům, měly byste:

  • začít jíst zdravě,
  • omezit cukr na minimum,
  • snížit přísun kofeinu a alkoholu,
  • omezit kynuté pečivo,
  • nejíst plísňové sýry.

Do jídelníčku zařaďte kuřecí, králičí a krůtí maso, ryby, hnědou rýži, celozrnné potraviny, zeleninu a jogurty s živými kulturami.

Kromě toho je nezbytné dodržování základní hygieny. Rovnováhu přirozené vaginální flóry může narušit používání mnoha hygienických prostředků, a to zejména parfemovaných. Lékaři doporučují nosit bavlněné prodyšné oblečení.

Podle babských rad pomůže s gynekologickými záněty sedací lázeň v nálevu z řapíku, do které se přidává tinktura grepových semínek. Použít se může i bílý jogurt s živými kulturami, jenž by se měl aplikovat přímo do pochvy.

Jestliže se chcete zbavit kvasinek, sáhněte po tinktuře z gerpových jader, ořešáku černého nebo česneku. Zvolit můžete také echinaceu a dobromysl. S bakteriální infekcí pochvy pomůže tinktura z lichořeřišnice nebo brusinek.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 999 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí