120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slevy až 80 %
Black Friday

Zero Waste – aneb život bez obalu

Uveřejněno: 27.01.2022
Kategorie: SPOLEČNOST , TIPY

Průměrná česká rodina vytvoří ročně asi 1,2 tuny odpadu. Zdá se vám to neuvěřitelné? A co když vám řekneme, že na druhou stranu existuje čtyřčlenná rodina, která svůj roční odpad dokáže vměstnat do jediné zavařovačky?

Cesta za minimalizací odpadu

Zero waste (v překladu nulový odpad) je životní styl, jehož cílem je předcházet vzniku odpadu. 

Zakladatelkou tohoto hnutí je Bea Johnson, která ve své knize Zero Waste Home popisuje pět konkrétních pravidel života bez odpadu. Podstatné je zejména jejich pořadí – až poté, co nelze použít předchozí pravidlo, můžete postoupit k dalšímu.

zdroj: zamalem.cz

5 pravidel pro život bez odpadu

Pro zero waste pravidla se vžilo označení 5R (česky 5Z):

  1. Zamítněte (Refuse)
  2. Zredukujte (Reduce)
  3. Zužitkujte (Reuse)
  4. Zrecyklujte (Recycle)
  5. Zkompostujte (Rot)

Tip: Principem zero waste není pouze více recyklovat, jak by se mohli někteří domnívat. Naopak. Ve skutečnosti je recyklace pouze řešením již vzniklého problému, kterému by mělo předcházet zamítnutí, zredukování a zužitkování (viz pravidla 5R).

Jak začít se zero waste

Ze začátku se zaměřte na pomalé vyměňování všeho jednorázového za znovupoužitelnou variantu. Týká se to například plastových lahví na vodu, igelitových tašek na nákup nebo odličovacích tamponů.

Jakmile si osvojíte základy zero waste, můžete se pustit do výroby ekologické kosmetiky a drogerie, pěstování domácích bylinek, zakládání kompostu nebo šití vlastních látkových tašek a sáčků na ovoce.

10 + 1 tip pro životu bez odpadu

Abychom vám začátky se zero waste usnadnili, přinášíme vám několik praktických tipů, které oceníte v každodenním životě.

Na nákup jedině s vlastní taškou

Kdykoliv vyrážíte do obchodu, mějte po ruce vlastní plátěnou tašku a znovupoužitelné sáčky na ovoce a zeleninu. Nestane se vám tak, že byste si nákup přinesli v plastových igelitkách, které zbytečně zatěžují životní prostředí.

Nakupujte potraviny bez obalu

Pokud se ve vašem okolí nachází bezobalová prodejna, využijte toho. Potraviny si přesypete do vlastních sklenic nebo sáčků, ve kterých je můžete doma rovnou skladovat. Výhodou je, že zde naleznete spoustu vysoce kvalitních, a dokonce lokálních potravin, jejichž nákupem podporujete malé české zemědělce.

Vyrobte si domácí kosmetiku

Ve zmíněných bezobalových prodejnách většinou pořídíte také kosmetiku bez obalu. Pokud však chcete jít ještě o krůček dál, naučte se vyrábět vlastní kosmetické přípravky. Není na tom nic těžkého – na internetu dnes již najdete spoustu návodů na výrobu tuhého mýdla, pleťové vody nebo minerálního make-upu.

Připravujte si jídlo doma

Naučte se vařit doma a nosit si jídlo v krabičkách. Má to nespočet výhod – potěšíte sebe i svou rodinu, víte, co jíte, a v neposlední řadě neplníte popelnice množstvím obalů, které nelze recyklovat kvůli znečištění mastnotou.

Noste si vlastní kelímek na kávu

Pokud si po cestě do práce rádi vychutnáte kávu ze své oblíbené kavárny, zvažte pořízení vlastního termohrnku. Nejen že v něm káva vydrží teplá až několik hodin, ale navíc výrazně snížíte množství jednorázového odpadu.

zdroj: lexacoffee.cz

Pořiďte si znovupoužitelnou láhev na vodu

Kohoutková voda je v podstatě zadarmo, tak proč utrácet peníze za vodu balenou? Pořiďte si raději kvalitní skleněnou láhev, do které si během dne budete čepovat vodu z kohoutku. Šetříte tím nejen planetu, ale také svou peněženku a zdraví. Plastové lahve, zvlášť pokud je necháte na přímém slunci, totiž mohou do vody uvolňovat celou řadu škodlivých látek.

Proveďte pár oprav

Přestala vám fungovat televize, utrhl se vám knoflík z pyžama nebo jste prošoupali poslední pár bot? Než vyrazíte do obchodu pro novou televizi, pyžamo či obuv, zamyslete se, zda by daná věc nešla opravit nebo sehnat z druhé ruky. Návštěva obchodu by v každém případě měla být až poslední možností.

Udržitelný šatník

Nejen plastové tašky, brčka a láhve, ale také tuny oblečení končí každoročně na skládkách odpadu a ve spalovnách. Nepodléhejte proto módním trendům, které se mění každých pár měsíců, a raději investujte do udržitelného šatníku. Při jeho sestavování klaďte důraz na snadno kombinovatelné kousky (ideálně bez potisku) z kvalitních materiálů, jako je biobavlna nebo merino vlna.

Tip: Věděli jste, že i oblečení můžete nakupovat bez zbytečných obalů? Konkrétně v Trenýrkárně nově seženete spodní prádlo bez obalu.

Nakupujte lokálně

Z hlediska zero waste je vždy lepší kupovat lokální produkty, které neputovaly přes půlku zeměkoule. To platí nejen při nákupu potravin, ale také oblečení. Až se budete příští rozhodovat mezi českým a zahraničním výrobkem, dejte přednost tomu tuzemskému.

Tip: Prohlédněte si oblečení a prádlo od českých značek, které kladou důraz na precizní zpracování, kvalitní materiály a originální design.

Založte si kompost

Zejména v kuchyni vzniká denně velké množství organického odpadu, který by měl správně končit na kompostu. Pokud vlastníte domek se zahradou, možná už kompost máte. Věděli jste ale, že si ho můžete založit i v panelákovém bytě? Poslouží vám k tomu vermikompostér, tříposchoďová nádoba z plastu, ve které díky činnosti žížel dochází k přeměně organického odpadu na výživný kompost.

Extra tip pro ženy: Vyzkoušejte menstruační kalhotky nebo kalíšek

Za pouhý rok spotřebuje průměrná žena asi 240–300 kusů tamponů nebo vložek, což představuje neuvěřitelné množství odpadu. Řešením je vyměnit klasické menstruační pomůcky za ty ekologické, mezi něž patří menstruační kalhotky a kalíšek.

zdroj: bodylok.cz

Jak cestovat minimalisticky

Je jasné, že na cestách nelze zásady zero waste dodržovat tak striktně jako doma. To ale neznamená, že byste se o minimalizaci odpadu neměli alespoň pokusit. Zpravidla vám nic nebrání v tom, abyste si s sebou vzali vlastní látkovou tašku na nákup, znovupoužitelnou láhev na vodu nebo termohrnek na kávu.

Spoustu zero waste vychytávek je pak určeno přímo pro cestovatele. Patří mezi ně tuhé mýdlo v nerezové dóze, skládací bambusových kartáček na zuby nebo třeba cestovní sada kosmetiky.

Kde hledat inspiraci

Žádný učený z nebe nespadl a proto je dobré se neustále vzdělávat. O filozofii zero waste se můžete více dozvědět z nespočtu blogových článků a knih, z nichž mnohé vyšly v českém překladu. Doporučit můžeme již zmíněnou knihu Zero Waste Home neboli Domácnost bez odpadu, kterou napsala Bea Johnson.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 997 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí