120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Výhodný čtvrtek
Slevy až 80 %
Výhodný čtvrtek

3+1 tip, jak vybrat pyžamo a noční košili

Uveřejněno: 21.07.2020
Kategorie: MÓDA

Taky se v noci převalujete, pyžamo se vám lepí na záda a necítíte se v něm úplně dobře, protože kalhoty jsou úzké, košile klouže a svléká se vám? Noční úbor jste si nevybrali zrovna šťastně. Poradíme vám, čeho se příště vyvarovat, abyste spali jako Šípkové Růženky.

K tomu, abyste se dobře vyspali a ráno se probouzeli odpočatí, potřebujete nejen dobrou postel a matraci, ale i pohodlné pyžamo nebo noční košili. Nekoukejte na aktuální módu, pohodlí je v tomto případě opravdu na prvním místě. 

Jak vybrat pyžamo?

Slovo pyjama pochází z hindštiny nebo perštiny, označovalo „oblek pro nohy“. Přesně tak vypadají pyžama i dnes. A to jak pánská, tak i dámská. Některé ženy, a sem tam i muži, ale dávají přednost noční košili, kdy jsou nohy nahé. Na čem při výběru spacího úboru záleží?

Pohodlí především

Každý den si pyžamo oblékáme a trávíme v něm zhruba třetinu dne. To je hodně dlouho na to, abychom se v tu dobu necítili pohodlně.

Spánek totiž není jen o tom, že si lehnete do postele, zavřete oči a doufáte, že spánek přijde co nejdřív. Tělo během něj regeneruje a doplňuje síly na další den. Když se budete celou noc převalovat a probouzet, ráno se budete cítit pod psa a nic se vám nebude dařit.

Vybírejte si takové pyžamo, které je volné, nikde vás nesvírá. Ideálně by nemělo mít žádné kapsy, které by vás tlačily, když si na ně lehnete. 

Pozor na vhodnou velikost

Velikosti pyžam bývají značeny standardně (stejně jako třeba spodní prádlo), přesto se vždy řiďte velikostní tabulkou výrobce pyžama, které vám padlo do oka.

muž v pyžamu značky Calvin Kleinmuž v modrém pyžamu značky Ginožena v červené noční košilcežena v černé noční košilce

Na materiálu záleží

Každý z nás je jiný, každý preferuje něco jiného. Někdo se v noci potí a na těle nesnese nic než trenky, jiný se klepe zimou, a kromě skvěle padnoucího pyžama musí být i během těch nejparnějších dnů přikrytý aspoň prostěradlem.

Pokud patříte mezi ty, kteří si noc bez pyžama nedovedou představit, vězte, že na výběru materiálu opravdu záleží. Měl by být prodyšný a musí dobře pohlcovat pot. Kdo by se taky chtěl v noci koupat ve vlastní šťávě a ráno se probouzet celý zpocený?

  •          Bavlna je pevný a hebký přírodní materiál, který dobře saje vlhkost. Hodí se pro všechny, i ty, kteří se hodně potí. Její jedinou nevýhodou je to, že se hodně mačká. Na druhou stranu snese vysoké teploty praní i žehlení.
  •          Bambusové vlákno je přírodní, ocení ho hlavně jedinci s citlivou pokožkou a alergiemi.
  •          Satén je z jedné strany lesklý, nejde ale o druh vlákna. Satén označuje druh tkaní, ten nejkvalitnější je z přírodního hedvábí.
  •          Viskóza je pevná, dobře saje pot a nemačká se. Najdete ji pod označením Tencel nebo Modal.
  •          Vysokou pevností, měkkostí a hřejivostí se vyznačuje flanel utkaný z bavlny nebo vlny.
  •          Elastan neboli lycra je hodně elastické syntetické vlákno.
  •          Polyamid a polyester jsou syntetická vlákna, která špatně sají vlhkost. Na pyžama se sama o sobě vůbec nehodí.

Víte, že vůbec nejoblíbenější jsou přírodní materiály jako bavlna a bambus? Skvěle sají pot a jsou maximálně prodyšné. Oproti tomu umělá vlákna se k pyžamům vůbec nehodí. Kromě toho, že se v nich pokožka může dusit, mohou ji taky podráždit. Tím ale neříkáme, že si nemůžete pořídit bavlněné pyžamo s příměsí lycry nebo elastanu. Takové pyžamo bude pružné, zachová si ale všechny přednosti bavlny.

Na ročním období záleží

Během chladných zimních nocí ocení muži i ženy flanelové pyžamo s dlouhými kalhotami nebo pyžamo v podobě overalu, na podzim nebo na jaře zase vytáhnete ze skříně pyžamo s krátkými rukávy. V létě vám bude vyhovovat spíš saténové pyžamo, které vás ochladí. Pánové sáhnou po pánském pyžamu s krátkými nohavicemi, dámy možná dají přednost noční košilce s úzkými ramínky.

Náš tip: Vybíráte dámské pyžamo? Zamyslete se taky nad příležitostí, při které si ho oblečete. Na běžné spaní si vystačíte s obyčejným pyžamem, na pěkné chvilky s partnerem se ale hodí spíš svůdná noční košilka, která ho rozhodně nenechá v klidu.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Zobrazit všechny komentáře (1)

Jarda


21.07.2020 14:41:44

No tak super, hned jdu něco vybrat!!!

Přidat komentář



100% hodnocení
6 989 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí