120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

5 jednoduchých tipů, jak zabránit odřeným stehnům

Uveřejněno: 28.12.2022
Kategorie: TIPY

Odřená stehna patří k problémům, o kterých se na veřejnosti nemluví. Tato nepříjemnost ale trápí mnoho žen (a nejen nich) a rozhodně není spojena jen s obezitou. Jak tření stehen zabránit a jak léčit případné opruzeniny?

Proč se stehna odírají?

Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď: k odírání stehen dochází při jejich tření. Stehna patří mezi časté problémové partie, kde se rád usazuje tuk. A pokud ho je větší než malé množství, dochází k tření vnitřních částí stehen o sebe a tím k jejich odírání nebo ještě hůře ke vzniku opruzenin.

Tento problém se však netýká pouze obézních lidí. I malá nadváha může způsobit, že se o sebe stehna třou i při běžné chůzi. Horší situaci jsou vystavené především ženy s typem postavy, kterému se říká hruška. Právě jim se tuk usazuje převážně v oblasti boků, zadku a stehen, takže i když mají štíhlý pas, mohou je trápit odřená stehna. Pojďme se ale podívat na konkrétní tipy proti odírání stehen.

1. Zamezte tření stehen

Nejúčinnější prevencí proti odírání stehen je zabránit jim v dotyku. Toho se snadněji dosahuje v chladnějším počasí, kdy častěji nosíme kalhoty. Při nošení sukní na podzim a v zimě jsou nezbytným doplňkem punčocháče, které nejsou jen praktickou záležitostí, která zabrání prochladnutí nebo tření stehen, ale mohou hezky doladit outfit.

Naopak v létě mohou problémy s odřenými stehny opravdu potrápit. Jestli na tření stehen opravdu trpíte, mohou být delší kraťasy proti odírání stehen dobrým řešením. Mnoho žen se ale na letní sezónu těší především proto, že provětrají své oblíbené lehké sukně a šaty a odřená stehna jim toto potěšení nedopřejí. Vhodnou volbou pro ně jsou tak třeba stahovací kalhotky s delšími nohavičkami. Ty jsou dobrým řešením nejen proti tření stehen, ale dokonce dokáží stehna opticky zeštíhlit.

2. Dětský pudr nebo antiperspirant

Jednou z hlavních příčin, proč se stehna odírají, je jejich pocení. Pokud jsou stehna vlhká, je tření intenzivnější a oděrky vznikají snadněji. Prevencí tedy může být zabránit pocení stehen. K tomu může posloužit antiperspirant – stejný, jako používáte do podpaží.

Můžete vyzkoušet také dětský pudr nebo zásyp, který rovněž omezí pocení. Jeho nevýhodou je, že nemá dlouhou trvanlivost a jeho bílá barva může být problematická. Obě řešení se navíc nehodí pro příliš silná stehna, naopak vhodné je takové řešení především pro ty, komu se vnitřní strany stehen dotýkají pouze lehce.

3. Gel proti oděru stehen nebo vazelína

Další možností, jak předcházet odírání stehen, je naopak umožnit jim, aby při kontaktu klouzaly. Tomu pomůže vazelína nebo kokosový olej, které stačí namazat na vnitřní stranu stehen.

Na podobném principu funguje gel proti oděru stehen a dalších částí těla. Ten je určen především běžcům a dalším sportovcům, kterým při vyšší fyzické aktivitě hrozí podráždění pokožky, která se tře o sebe nebo o oblečení. Jeho výhodou je odolnost proti vodě i potu a také to, že jej můžeme používat nejen na stehna, ale třeba i při pocení prsou.

4. Legíny nebo cyklistické kraťasy

I v létě můžeme zabránit tření stehen přidáním střední vrstvy. Vhodným způsobem jsou krátké legíny nebo cyklistické kraťasy. Vyrábějí se často z prodyšných materiálů, jako je bambus, který je příjemný na nošení i v teplých dnech.

Mnoho žen jistě také napadlo ustřihnout punčocháče a použít je v létě jako tenkou vrstvu proti odření stehen. Toto řešení má ale dvě zásadní nevýhody: jednak hrozí, že se budou nohavičky rolovat a místo toho, aby zabránily tření stehen, je budou ještě více dráždit; jednak při vyšších teplotách hrozí zapaření, které rozhodně není žádoucí.

V posledních letech se na trhu objevily také tzv. bandeletky, což jsou návleky na stehna v podobě elastických proužků látky. Ty si jednoduše navléknete na stehna a máte po starostech. Navíc se vyrábějí v různých barvách a dokonce najdeme i krajkové modely, takže nevadí ani vykouknutí z pod sukně, naopak to může vypadat dráždivě a sexy.

5. Vhodné spodní prádlo

Kvalitní spodní prádlo je vhodnou prevencí nejen proti odírání stehen, ale i při dalších potížích v intimních partiích. Pokud vás trápí opruzeniny na stehnech, rozhodně volte kalhotky s nohavičkou. Jsou funkční, zabrání odření stehen, ale také dobře vypadají. Volte také správnou velikost, aby se vám naopak lem kalhotek nezařezával a nezpůsoboval další tření.

Při výběru vhodného spodního prádla vsaďte především na prodyšné materiály. Vhodný je bambus a nemusíte se bát ani umělých materiálů, které jsou v dnešní době velmi kvalitní. Jejich velkou výhodou je také to, že jsou elastické a tím pádem jemně obejmou pokožku a udrží prádlo na svém místě.

Odřená stehna mohou trápit i muže

Ačkoliv tipy proti odírání stehen se zaměřují takřka výhradně na ženy, nevyhýbá se tento problém ani mužům. I oni mohou mít nadváhu a stehna větších rozměrů a nepříjemné opruzeniny na stehnech je mohou potrápit stejně jako ženy.

Sázka na kvalitní spodní prádlo se vyplatí i jim a pro jeho výběr platí stejná pravidla jako pro ženy, tedy především kvalitní prodyšné materiály. Muži, které trápí odřená stehna, mohou vsadit na boxerky s delšími nohavičkami, které ochrání nejvíce namáhanou část vnitřních stehen.

Jak vyléčit opruzeniny na stehnech?

Pokud se vám nepodařilo tření stehen zamezit včas, mohou vás trápit nepříjemné vyrážky a opruzeniny na stehnech. Ty se mohou projevit jen svěděním a lehkým zarudnutím, ale také puchýřky a krvavými šrámy. V tom případě je vhodné opruzeniny co nejrychleji ošetřit. K tomu můžete použít antibakteriální nebo měsíčkovou mast, kterou ošetříte postižené části. Aby mohla kůže dýchat, zvolte lehké oblečení. Pokud jste doma, dobře poslouží volnější lehké šortky.

Jestli máte s odřenými stehny vážnější problémy, zvažte návštěvu ortopeda. Příčinou totiž nemusí být silná stehna, ale zborcená klenba chodidel. Tento problém může ovlivnit postavení kolen a kyčlí a tedy i to, jak blízko k sobě vnitřní strany našich stehen mají.

Chcete vyřešit odřená stehna jednou pro vždy? Pak je zkuste zpevnit pomocí speciálních cviků a úpravy jídelníčku. Aby vás cvičení bavilo, doplňte do svého šatníku hezké sportovní oblečení a užijte si radost z pohybu.

Odřená stehna se týkají především těch, kdo mají silnější stehna.

zdroj: unsplash.com

Odřená stehna se týkají především těch, kdo mají silnější stehna.

V létě zvolte delší kraťasy, které sahají pod problematická místa.

zdroj: unsplash.com

V létě zvolte delší kraťasy, které sahají pod problematická místa.

I kalhotky s nohavičkou jako po babičce mohou být sexy.

zdroj: pixabay.com

I kalhotky s nohavičkou jako po babičce mohou být sexy.

Punčocháče jsou nejen praktické, ale také stylově doplní outfit.

zdroj: pixabay.com

Punčocháče jsou nejen praktické, ale také stylově doplní outfit.

V zimě jsou punčocháče samozřejmostí, ale problémy s odíráním stehen jsou především otázkou letních měsíců.

zdroj: pixabay.com

V zimě jsou punčocháče samozřejmostí, ale problémy s odíráním stehen jsou především otázkou letních měsíců.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 998 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí