120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Gigantický výprodej! Slevy až 80 %
Gigantický výprodej! Slevy až 80 %
Zvýhodněná balení se slevou až 72 %

Co je to udržitelné spodní prádlo a proč získává na popularitě?

Uveřejněno: 10.02.2023
Kategorie: SPOLEČNOST , TIPY , TOP

Také už jste slyšeli pojem udržitelná móda nebo udržitelné oblékání? V čem tkví hlavní gros tohoto poslání? Zejména v tom, aby výroba textilu nezatěžovala planetu a dbala na dodržování práv zaměstnanců. Zodpovědné módní značky spodní prádlo vyrábí z přírodních materiálů a používají takové technologie zpracování, které neničí přírodu. Udržitelné spodní prádlo se pyšní dlouhověkostí, ale zejména pohodlím, které lidem nabízí.

zdroj: unsplash.com

Proč se čím dál více dbá na udržitelný způsob vyrábění textilu?

Textilní výroba v roce 2015 vyprodukovala 1,2 miliardy tun CO2. Tato hodnota emisí je větší než například u všech mezinárodních letů a námořní dopravy, která se v tomto roce uskutečnila. Kromě toho je textilní výroba náročná i na spotřebu. Ročně si vyžádá až 93 miliard m3 vody a spotřebuje 98 milionů tun neobnovitelných zdrojů. Oblečení ze syntetických látek se 35 % podílí na celosvětovém znečištění mikroplasty. Kromě toho se v módním průmyslu použije během celého procesu výroby na 9 miliard chemikálií. Barvení přispívá ke znečišťování vody.

Aby se zachovala biologická rozmanitost a neničilo se dále životní prostředí, obrací se zodpovědné značky oblečení na výrobce, kteří se snaží dbát na udržení a zlepšení stavu naší planety.

Poslání udržitelné módy

Udržitelná móda, která se označuje anglickým výrazem sustainable wear, se snaží zákazníky upozornit na konzumní šílenství a doporučuje jim nakupovat kvalitnější oblečení, které nezatěžuje planetu a déle vydrží. Hlavním posláním je důkladné zamyšlení nad tím, zda je pořízení nové věci skutečně potřeba.
Pojmem udržitelná móda se označuje oblečení, doplňky i obuv, které byly:


⦁    navržené,
⦁    vyrobené,
⦁    distribuované


s ohledem na šetrnost k životnímu prostředí. S udržitelností jde ruku v ruce etický princip, který se zaměřuje na podmínky dělníků při výrobě. Dbá se na vyplácení adekvátní mzdy i kvalitu životního prostředí. Pro vegetariány a vegany je pojem „etický“ označení materiálů, které nepochází ze zvířat.


 
zdroj: pixaby.com

Certifikáty pro udržitelné a etické spodní prádlo?

Etické a udržitelné spodní prádlo nejlépe poznáte podle certifikací. Mezi nejznámější patří GOTS – Global Organic Textile Standard. Jde o nejpřísnější certifikaci, která se uděluje textiliím vyrobeným z organických textilních vláken. GOTS kontroluje celý proces výroby od pěstování na statku až po výrobu v továrně. Dbá také na sociální a etické aspekty výroby. Zohledňuje například:


⦁    svobodu zaměstnání,
⦁    zákaz dětské práce,
⦁    čistotu na pracovišti,
⦁    adekvátní pracovní dobu,
⦁    ochranu před diskriminací atd.


Další známkou eticky vyráběného spodního prádla je označení Fair trade, což v překladu znamená spravedlivý či férový obchod. Jde o organizované sociální hnutí a tržní přístup, který pomáhá výrobcům z Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Kromě toho propaguje udržitelnost. Prosazuje platbu spravedlivých cen, dohlíží na dodržování sociálních a environmentálních standardů při výrobě.



zdroj: unsplash.com

Nejoblíbenější materiály pro výrobu udržitelného spodního prádla

Udržitelné pánskédámské spodní prádlo se vyrábí z organických materiálů a při zpracování se používají biologicky odbouratelná barviva a vzory, které vytváří nulový odpad. Udržitelnost podporuje i místo výroby. Ideální je lokální výroba, díky které se minimalizuje uhlíková stopa. Udržitelné značky, například ty české, oblečení vyrábí v místě, kde se bude i prodávat, takže se nemusí převážet třeba z jednoho konce světa na druhý.

Spodní prádlo z biobavlny

Mezi nejoblíbenější spodní prádlo patří jednoznačně to bavlněné. Jenže samotná bavlna je náročná na pěstování. Spotřebuje spoustu vody, hnojiva a upravuje se geneticky modifikovanými organismy (MDO) a postřiky, které ji chrání před škůdci.


Ekologickou variantou bavlny je biobavlna, ze které se šijí nejen dámské kalhotky, ale například i pánské trenýrky. Oproti bavlně se pěstuje tradičně bez použití GMO a škodlivých chemikálií. Pro zavlažování se používá dešťová voda. Pro hnojení se používají přírodní hnojiva. Nejkvalitnější bio bavlna je ta, která má certifikaci GOTS. Spodní prádlo z bio bavlny je prodyšné, a tak se hodí i pro méně náročné sporty.


zdroj: unsplash.com

Ekologická viskóza

Ekologická viskóza se vyrábí v souladu s pokyny certifikátu EU Ecolabel, který deklaruje ekologicky šetrné výrobky. Při zpracování se používá dřevo z udržitelného lesnictví. Dřevo, ze kterého se viskóza vyrábí, je certifikované FSC a PEFC.

Spodní prádlo z Tencelu

Tencel je obchodní název pro tkaninu, které se říká lyocell. Jde o ekologické vlákno, které se vyrábí z celulózy dřeva eukalyptu. Jde o jemné a lehké vlákno, které má skvělé vysokoabsorbční vlastnosti. V této oblasti převyšuje bavlnu až o 50 %. Proto se z něj vyrábí například dámské sportovní podprsenky. Výhodou je, že brání množení bakterií. Jde o materiál, který je 100% ekologický a rozložitelný.



zdroj: unsplash.com

Lehké spodní prádlo z Modalu

Modal se vyrábí z vláken bukového dřeva. Jde tedy o bukovou celulózu, která se zpracovává v rakouské firmě Lenzing. Proto se materiál nazývá Lenzing Modal. Pro výrobu se používají domácí buky. Výsledný materiál je pevnější než viskóza, a to jak v mokrém, tak suchém stavu. Jeho předností je odolnost proti vytahování, hebkost a měkkost na dotek. Kromě spodního prádla se z něj vyrábí i trička nebo dámské legíny.

Lněné spodní prádlo

Len je látka, která se vyrábí z přírodní celulózy ze lnu. Jeho charakteristickou vlastností je specifická nepravidelná struktura. Je oblíbený, protože přirozeně chladí a je dokonale prodyšný. Oblečení ze lnu se skvěle hodí pro letní dny. Při pěstování lnu nedochází ke vzniku odpadu, vyžaduje menší spotřebu vody i energie. Oblíbené jsou například lněné ponožky.



zdroj: unsplash.com

Značky, které dbají na trvalou udržitelnost

Vzhledem k tomu, že téma udržitelnosti rezonuje společností, přistoupila řada módních značek k ekologickým opatřením, které snižují třeba jejich uhlíkovou stopu nebo obecně dopady na životní prostředí. Mezi taková opatření patří například používání solárních panelů, energeticky úsporných spotřebičů, třídění odpadu, šetření vodou a řada dalších.

  • Calvin Klein – značka s dlouhou historií, která byla založena v roce 1968, vyrábí nejen spodní prádlo, ale také doplňky z kůže, přičemž dodržuje prohlášení o politice dobrých životních podmínek zvířat. Tu zaštiťuje Světová organizace pro zdraví zvířat.
  • Tommy Hilfiger – módní značka se pyšní programem Make It Possible, jehož cílem je navrhovat módu takovým způsobem, při kterém se neplýtvá, ale zároveň výrobky zůstávají dostupné pro všechny. Kromě toho se snaží přetransformovat v cirkulární módní značku, což znamená, že veškeré použité materiály mohou být součástí udržitelného cyklu.
  • Styx – značka stojí za stylovými dámskými i pánskými veselými trenýrkami. Výroba spodního prádla probíhá v České republice, a tak značka může kontrolovat nejen kvalitu materiálů, ale také zpracování ve všech fázích výroby. Pro výrobu používá mimo jiné také modal.
  • Gina – česká značka spodního prádla, jejímž cílem je nabízet takové prádlo, které se vyrábí za dodržování nejpřísnějších ekologických norem. Své oblečení šije z bambusu pěstovaného na ekologických a kontrolovaných plantážích.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 027 recenzí

98% hodnocení
15 321 recenzí