120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Výhodný čtvrtek
Slevy až 80 %
Výhodný čtvrtek

Co na sebe prozradil talentovaný umělec Petr Jáchym?

Uveřejněno: 06.01.2020
Kategorie: OSOBNOSTI

Společnost Styx nám již roky servíruje kvalitní a moderní spodní prádlo v rámci pánské, dámské a dětské módy. Jedna z momentálně nejoblíbenějších kolekcí je bezesporu Styx by Petr Jáchym. Tu na míru českému publiku vytvořil umělec Petr Jáchym, který tím podtrhnul gró této úspěšné české značky. Zajímá vás víc? Perfektní! Právě proto jsme pro vás Petra Jáchyma vyzpovídali.

Petr Jáchym pro značku Styx vytvořil kolekci Styx by Petr Jáchym

Petře, začneme klasickou otázkou – jak  se vám daří?

Daří se mi dobře Matěji, jsem spokojený s tím, co dělám, mám tu čest, že jsem potkal a žiji s blízkou ženskou duší, se kterou jsem schopen sdílet, a jsme na stejné vlně v náhledu na svět. Pro mnohé to zní jako banalita, ale bez toho život není plný. 

     

Již na první pohled je vidět, že vytváříte abstraktní díla, co vás inspiruje? Věnujete si i jinému druhu/směru umění?

Inspirací je mi můj duševní svět, prožívání emocí a pocitů v mém nitru, anebo svět duše lidí kolem mě. Záleží na tom, zda tvořím zakázku nebo volnou tvorbu. Prakticky vše má charakter abstrakce - ta je mi blízká, v té jsem svobodný a dobrý ve smyslu, že jsem schopen se s ní ztotožnit. 

     

Jak jste se k umění dostal? Můžete čtenářům popsat vaše začátky?

Mé umění vyvstalo z velké psycho-spirituální krize, do které jsem se zhruba před deseti lety propadl. Jednalo se o velký životní obrat, kdy jsem musel změnit velmi radikálně svůj život a náhled na svět, vztahy, motivaci k životu a naučit se žít především bez závislosti na alkoholu.

Počátky byly takové, že jsem za asistence jungiánské psychoterapie, kterou jsem podstoupil s člověkem, který mi byl v onom těžkém období průvodcem, začal reflektovat mnohá zákoutí vnitřního emočního světa a ten jelikož je abstraktního charakteru bylo třeba obrazit směrem ven. Dílem, abych se v něm vyznal, dílem proto, aby se uvolnil určitý nahromaděný vnitřní materiál a dílem i jako nástroj v boji proti zmíněné závislosti, která zužovala můj život.   

     

Co považujete za svůj největší úspěch?

Největším úspěchem je pro mě to, že žiji a jsem sto dělat tuto práci, kterou mám. Nikdy v životě bych si nedokázal něco takového představit, zvlášť když jsem nikdy neměl žádný vytyčený cíl, čemu bych se chtěl věnovat. Nebylo lehké to následovat a dovézt až do dnešní podoby.

     

Jste snílek? Jaké sny má Petr Jáchym?

Vždy jsem byl spíše realistou, následně pak v jistém ohledu pesimistou v období temném a nyní si dovoluji i trochu snít. Sním o práci s lidmi, v níž budu moci předat to, co mi pomohlo dostat se na nohy a to bez použití dnes tak velmi rozšířených podpůrných léčiv - nazvěme to formou jakési arteterapie.

     

Povězte nám o spolupráci se značkou Styx, pro kterou jste navrhl kolekci - Styx by PetrJáchym. Jak vznikala a co vás inspirovalo?

Ve své obrazové tvorbě jsem v určitý čas postoupil tak daleko, že nebylo již možné tvořit obrazy - především pro jejich množství, a tak jsem se pustil do dekorace textilu, který dnes ručně dekoruji na míru zákazníkům. V jistý čas i toho bylo dost a mě oslovila myšlenka pokořit ony zaběhlé geometrické vzory, které se kolem nás všude tak hojně užívají (kostičky, puntíky,…) a tak jsem oslovil společnost Styx, nabídl jim spolupráci v duchu vytvoření sexy prádla pro muže, jelikož mi přišla škoda, že ženy mají tolik možností dekorů, střihů a materiálů na spodním prádle. Proti tomu je pánské spodní prádlo nudné a postrádá v sobě sexy náboj. Řekl bych, že jsem to chtěl dílem pro oko ženy a dílem pro okruh lidí mně blízkých, kteří mají problém zajímavé prádlo typu boxerky sehnat.

Inspirací mi byl muž jako takový, hnacím motorem tehdejší majitel společnosti Styx, který nové dekory podporoval a na míru jsem dekory tvořil pro naturel mužského publika v ČR, kterému je značka Styx primárně určena. A musím říci, že se to pěkně spojilo a již mnoho vzorů dokazuje, že nápad, který se ve mně zrodil, měl význam, jelikož ho zákazníci Styxu dle prodejních čísel přijali velkoryse.

     

Musí být úžasný pocit, že spousta lidí nosí spodní prádlo s Vaším designem, jak se ohledně toho cítíte?

Jsem s tím velmi spokojen, ale upřímně i zklamán, jelikož mým primárním záměrem bylo zmíněné sexy prádlo pro muže a tím je snad vše jiné než trenýrky. S tím ale bojuji tak trochu jako s větrnými mlýny, jelikož Styx je primárně o trenýrkách, ale tak třeba ještě není všem dnům konec. (smích)

     

Kde se dá vaše umění zakoupit? Nabízíte i možnost produktů na zakázku?

Primárně tvořím na zakázku, aby bylo dané dílo co nejužším způsobem spjato s tím, komu je určeno a korespondovalo s prostorem, v němž je umístěno. Takže lidé kupují především na přímo přes web a následné osobní setkání, které je vždy doporučené ideálně v místě, kam budou obrazy nebo artefakty umístěny. Minoritní počet mých děl je prodáván přes výstavy, které se každý rok konají po celé ČR. 

Oblečení a tenisky s přáním osobního dekoru mi lidé dodávají takové, jaké jim střihově, velikostně a typově sedí a já jim je ručně dekoruji - zde tvořím pouze zakázku jednokusových originálů zaměřených přímo na ty, kdo je nosí.

A v průmyslovém designu připravuji pouze vzory, které si pak daná firma použije např. na potisk látek a z nich ušité výrobky prodává svými prodejními kanály.  

     

Co od vás můžeme očekávat v roce 2020?

Rok 2020 prohloubí mou tvorbu dále do plastičtější abstrakce s nádechem mystičnosti, zároveň se více zaměřím na práci s lidmi a chci hlouběji proniknout do diagnostických obrazů duše lidí, tedy ještě do živějších děl zaměřených přímo na člověka a jeho naturel, který bude každodenně zrcadlit jeho nitro, a tím mu tak přispívat skrze každodenní komunikaci v jeho růstu – kdo se nezná, nezná druhého.

Nu a jistě se těšte na nové vzory, které jsou již ve výrobě pro značku Styx a budou na trhu v I. kvartálu roku 2020 a následných měsících. Celkem jsem odevzdal do výroby 6 nových vzorů, které během roku budou na trh vstupovat. 

Petr Jáchym se věnuje abstrakci.

Jsme eshop se spodním prádlem, proto se samozřejmě musím zeptat, jaké prádlo upřednostňujete?

Již jste měli možnost číst mou kritiku směrem ke spodnímu prádlu. Já jsem tím, kdo donutil pana majitele Styxu zařadit do prodeje boxerky z lehkého přiléhavého polyesteru. To je můj styl – šily se podle předlohy mnou nošených boxerek. Trenýrky nemám ani jedny.

   

A co spodní prádlo na protějšku?

Ženy mají mnohonásobně více možností a vzorů, které mohou nosit. Je mnoho vzorů pro dívky, jiné zase pro ženy a v tom je krása, že na každou příležitost si žena může vybrat přesně ten pravý kousek ve vzoru dle nálady a příležitosti. U mě vede krajka a sexy střihy. Dámské trenýrky neberu jako spodní prádlo a to ani na spaní. Neomlouvám se, vím, že jsem náročný a znám svou kritičnost.

   

Oblíbená značka?

Undiz, AIRism, Skiny.

   

Ranní rituál?

Rozcvička s krátkou „meditací“, snídaně, káva…

   

Tři věci, bez kterých neopustíte byt? (nepočítá se mobil, peněženka a klíče)

Šperky (prsteny, provazy, řetěz/y), flakonek parfému učený na ten čas, ve který opouštím byt, žvýkačky.

  

Oblíbená hudba?

Minimal, Ambient, opera, rock – já při hudbě tvořím, takže jsem velmi všestranný v žánrech. 

  

Jaký je váš oblíbený seriál/film?

film: Climax, seriál: Terapie

  

Když nepracuju, tak… 

…relaxuji, tancuji, filosofuji, sportuji, čtu…

 

Vypadáte skvěle, jak se udržujete ve formě? Nějaké tipy? 

Díky… Pracuji na svém duševním nitru a to jak všichni víme, proniká navenek jako první, takže můj tip je nestyďte se být autentickými a citlivými lidmi, nosit masku ega je vyčerpávající a dělá to vrásky.

  

Kde vás lidé mohou sledovat?

Ideálně tam, kde mě osobně potkají, se sociálními sítěmi nejsem moc velký kamarád, ale třeba si mě na nich dohledají ti, kdož jim holdují lépe než já sám sebe. Vše potřebné k sledování je zde: www.petrjachym.cz.

Kolekci pro značku Styx Jáchym vytvářel na míru českému publiku.

Děkuji za rozhovor a přeji krásný den + samozřejmě nekonečný úspěch.

Rádo se stalo, potěšení je na mé straně. Mějte se dobře a ať se i Vám daří Matěji. Krásné Vánoce všem a vše nej do Nového roku.

AUTOR: Matěj Kašpar

FOTO: Archiv Petr Jáchym

Související produkty

Související články

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 018 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí