Víkendový výprodej
Doprava zdarma
Víkendový výprodej

Profil značky: STYX

Uveřejněno: 15.05.2024
Kategorie: MÓDA , SPOLEČNOST , TOP

Pokud byste sami sobě položili otázku, která česká značka spodního prádla je absolutní top, pak věřím, že většina z vás odpoví Styx. Společnost nám již roky servíruje kvalitní a moderní spodní prádlo v rámci pánské, dámské a dětské módy. Nyní se však pojďme vrátit na samotný začátek. S nadšením vám přinášíme profil úspěšné značky Styx. Připraveni? Jdeme na to.

Profil značky Styx

Společná studia a začátky v oblasti gastronomie

Česká značka Styx vznikla v roce 1996. Založili ji tehdejší spolužáci, ale hlavně nejlepší přátelé Adam Sýkora a Petr Vlasák

Sýkora s Vlasákem společně studovali střední školu. “Po maturitě jsme pracovali jako barmani a provozovali stánkový prodej. Zkrátka jsme se věnovali gastronomii. Peníze byly sice dobré, ale práce nás moc nenaplňovala,” říká Adam Sýkora.

Adam Sýkora a Petr Vlasák - Styx

Amerika nastartovala myšlenku vyrábět trenýrky v České republice

Na přelomu let 1993 a 1994 Petr Vlasák vyjel poprvé „za velkou louži“. V Americe viděl reklamy značek Calvin Klein a kampaň s Markem Wahlbergem. Zatímco v Česku se na pultech prodávaly zejména slipy, americkému trhu kralovaly takové trenýrky, které se v jeho vlasti nedaly koupit. Vlasák sám nakupoval a nosil trenýrky ze zahraničí. A tak vznikla myšlenka šít trenýrky, se kterými má vlastní zkušenost také v Čechách. “V 90. letech se jezdilo nakupovat tzv. na západ. Do ČR nikdo žádné trendy ani důstojné trenýrky nedovážel,” doplňuje Sýkora.

Po návratu z Ameriky se o svůj nápad podělil se Sýkorou. Ještě dva roky pracovali v gastronomii, ale pak sebrali odvahu a vrhli se do podnikání a šití vlastního spodního prádla. Hnacím motorem jim byly vzpomínky na Ameriku a jejich vzorem se stala značka Calvin Klein.

V devadesátých letech nebyl zrovna bohatý výběr spodního prádla, a proto se společně rozhodli tuto situaci změnit. Hledali alternativu k přežitým slipům, kterou se staly tzv. Boxer shorts (trenky).

Úspěch díky něčemu, co se vymykalo zažitým trendům

Jejich požadavky na trenky byly přísné a vycházely z vlastních zkušeností, protože tehdejší nabídka trhu měla k představě ideálního spodního prádla daleko. "Koupili jsme látku, nechali si udělat střih podle našich oblíbených modelů, takže jsme vychytali veškeré mouchy a začali jsme objíždět obchody s módou, abychom výrobky prodali. Začátky byly těžké, ale my jsme měli nadšení, chuť pracovat a posunovat se dál,” vzpomíná Sýkora.

Nejprve bylo potřeba najít vhodnou šicí dílnu. Tu našli v telefonním seznamu a první látku koupili při výletě do Berouna. Již na začátku očekávali výsledek v podobě vzhledných, kvalitních a pohodlných trenýrek a ve výsledku toho opravdu dosáhli.

Dvojice zakladatelů představila svou první kolekci na Vánoce roku 1996, která obsahovala třicet modelů trenýrek.  Spodní prádlo zaznamenalo velký úspěch, jelikož mimo jiné prezentovalo vzrušující změnu od přežitých slipů, a tak se není čemu divit, že se velmi rychle vyprodalo.

Prodejna Styx na Smíchově

Proč si trenky od značky Styx získaly takovou oblibu? Protože měly jedinečný střih, který pánům umožňoval, aby se cítili naprosto svobodně. Na zadní partii byl speciální klín. Jednalo se o dva od sebe dostatečně vzdálené švy, díky kterým byly trenky volné a příjemné na nošení. Modely si Petr Vlasák s Adamem Sýkorou navrhovali sami. Své nápady pak konzultovali s kamarádkou, která byla konstruktérka střihů a dokázala jejich představy uvést v realitu.

Při vymýšlení názvu značky jsme věděli, že musí jít o něco, co je krátké, nadnárodní a má to význam. Bájná řeka zapomnění, přes kterou Cháron převážel duše do podsvětí splňovala veškeré požadavky. S názvem přišel Petr,“ prozradil Adam Sýkora.

Vlasák se Sýkorou začali významně formovat český trh se spodním prádlem. Přestože dnes již značka Styx spadá pod společnost DaniDarx s. r. o., která sdružuje Trenýrkárna.cz a značku Nedeto, stále přetrvávají její výrobní metody. Například výroba v Číně = tabu. Značka Styx se nikdy neuchýlila k výrobě v Asii. Naopak hrdě vyzdvihuje českou výrobu, což mnoho společností převzalo, a tím došlo ke zvýšení kvality.

Adam Sýkora a Petr Vlasák - Styx

Velkolepé show a spolupráce s předními českými celebritami

Značka Styx ještě ve vlastnictví Vlasáka se Sýkorou pořádala několik velkých módních show do roka, které se konaly v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, Olomouci atd. Přehlídky si díky hvězdnému obsazení nenechaly ujít tisíce návštěvníků. Přehlídky navštěvovali například fotbalisté Patrik Berger, Milan Baroš a Vladimír Šmicer. Nechyběli ani hokejisté, třeba Petr Nedvěd, Martin Havlát a Jan Hlaváč. Ze světa celebrit na přehlídky mířili Simona Krainová, Dara Rolins, Sagvan Tofi, Monika Absolonová atd.

Spodní prádlo a další modely předváděli například několikanásobný mistr světa ve fitness Radek Hajrovský, Miss ČR Kateřina Průšová, playmate Vlaďka Erbová atd.

4 sympatické ženy v českých, barevných trenkách styx

Společnost Styx každé 2 roky vydávala katalog s novými trendy kolekcemi. Značka měla 6 svých obchůdků STYX Mánií v různých obchodních centrech. K produktům firmy neodmyslitelně patřily oblíbené plechovky. „Kup si dvoje a je Tvoje“, to byl slogan k prvním plechovkám v devadesátých letech. Proč se spodní prádlo prodávalo v plechovkách? Mnoho lidí nakupuje spodní prádlo jako dárek a k tomu samozřejmě patří vzhledné balení.

barevná plechová krabička na boxerky Styx

Prodej značky a přechod pod brand Trenýrkárna.cz

Osobní a zdravotní důvody dovedly po 23 letech Vlasáka se Sýkorou k prodeji značky, a to včetně zaměstnanců, skladových zásob a svého know-how. Styx prodali Ruslanu Skopalovi a Adamu Rožánkovi. K odkupu došlo na pomezí let 2018 a 2019, kdy Skopal s Rožánkem už provozovali úspěšný e-shop Trenýrkárna.cz. Ostatně právě na prodeji spodního prádla značky Styx Rožánek se Skopalem začínali stavět svůj byznys.

Ruslan Skopal a Adam Rožánek pokračují ve filozofii značky Styx. Dbají na vysokou kvalitu spodního prádla, šijí převážně z přírodních materiálů a vyrábí v České Republice. Na jaře v roce 2024 začali spolupracovat s šicí dílnou v Jablonci nad Nisou, která je další z českých dílen, ve kterých se spodní prádlo Styx šije.

Jak vypadá současnost značky Styx?

V současné době tvoří spodní prádlo a další výrobky značky Styx 30 % obratu celého e-shopu Trenýrkárna.cz. Skopal s Rožánkem se po odkupu rozhodli, že značku omladí. Kromě klasických kostkovaných trenek představili celou řadu atraktivních designů a potisků. Na grafickém zpracování spolupracovali například s českým umělcem Petrem Jáchymem. Grafické návrhy ale vznikají také ze soutěží nebo přímo v „domácím“ prostředí Trenýrkárna.cz. K dostání je spodní prádlo s potisky obrázků jídel, zvířat, drinků atd. Nechybí ani abstraktní motivy.

Zpočátku značka Styx šila především pánské trenýrky. Postupně přidala boxerky. V roce 2021 do svého sortimentu přidala také trenýrky pro ženy a děti. Pro dámy připravila také nabídku sportovních podprsenek a kalhotek. V jejím portfoliu aktuálně najdete také župany a povlečení.

Od roku 2022 je díky investorům značka Styx dostupná i na jiných evropských trzích.

Spolupráce s celebritami a neziskovými organizacemi

Trenýrkárna.cz na trh pravidelně uvádí speciální a limitované kolekce spodního prádla Styx, na kterých spolupracuje s výraznými českými celebritami. Patří mezi ně například MMA zápasník Karlos Vémola nebo kapela PSH. V minulosti se značka pojila také se jmény jako Dara Rolins, Patrik Berger, Petr Rychlý nebo Jakub Kohák.

Spodní prádlo Styx - Jakub Kohák

„Styxí“ trenýrky v pánském i dámském provedení slouží i pro dobré věci. Trenýrkárna.cz je šije ve speciálních kolekcích například pro nadační fond Pink Bubble a misi Loono, což jsou organizace, které se zaměřují na pomoc lidem trpících rakovinou. Na začátku válečného konfliktu na Ukrajině vytvořila značka Styx speciální kolekci ponožek a trenek v barvách Ukrajiny. Zisk z prodeje Trenýrkárna.cz věnovala nadaci Člověk v tísni na podporu Ukrajiny.

 

A jsme v závěru, milí čtenáři. Probrali jsme vznik a detaily okolo přední české značky spodního prádla a nás nyní zajímá, jaké máte se značkou Styx zkušenosti? Věděli jste, že je na trhu už od roku 1996? Napište nám do komentářů.

     

Související články

Sdílejte tento článek

Přidat komentář