120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Výhodný čtvrtek
Slevy až 80 %
Výhodný čtvrtek

Jak skladovat a skládat spodní prádlo?

Uveřejněno: 26.10.2020
Kategorie: MÓDA

Jak se říká, umění není nakoupit si hezké oblečení, ale pak se o něj správně starat. O spodním prádle to platí dvojnásob. Většinou je vyrobené z jemných materiálů a podprsenky mají často i kostice a výztuže, o které je potřeba pečovat s ještě větší opatrností. Nezáleží na tom, kolik máte doma prostotu, existují řešení pro velké šatny i malé skříně. V každém případě vám prádlo díky správnému skladování a skládání může vydržet mnohem déle a navíc ani nezabere tolik místa. Pojďme se podívat na konkrétní tipy.

Jak skladovat oblečení

Asi nemusíme zdůrazňovat, že jakékoli oblečení by se mělo ukládat vyprané, a to jedině na suché a čisté místo. I malé nečistoty by ho totiž mohly nevratně poškodit. 

V šatníku zřejmě máte příjemnou pokojovou teplotu, ale když ukládáte sezónní kousky do sklepa, na půdu apod., měly byste i tam dbát na to, aby teploty neklesaly k bodu mrazu nebo nestoupaly ke 30 stupňům, extrémní horko a zima totiž vedou k poškození vláken.

Dále dávejte pozor, aby se vám do šatníku nedostali moli. Co nejčastěji větrejte a používejte vůně do prádla. Když už se tak stane, buďte opatrní a místo silných chemických přípravků vyzkoušejte raději jemné spreje na vodní bázi.

Vlněné a těžké věci by měly ležet, naopak bavlně, hedvábí a viskóze prospěje, když bude viset na ramínku. Dřevěná a plastová ramínka jsou ideální, vyhněte se drátěným ramínkům, která by mohla oblečení potrhat.

Jak skladovat spodní prádlo

Pro spodní prádlo neplatí jen výše zmíněné zásady, skladování nejjemnější části vašeho šatníku má i další přísná pravidla. Ale nebojte se, není na tom nic složitého. :)

Dámské podprsenky a kalhotky, pánské spodní prádlo i ponožky ukládejte jinam než zbytek oblečení. Ideální jsou klasické komody se zásuvkami, kde můžete vyhledávat podle materiálu, dekoru i typu skříňky. Pokud se vám do bytu nevejde samostatná komoda nebo skříň, poslouží nejrůznější organizéry, krabice a další vychytávky. Jak budete mít spodní prádlo seřazené je čistě na vás, nejčastěji se rozděluje podle příležitostí nebo barev. 

Jak skladovat podprsenky

Pokud máte doma dostatek prostoru, můžete podprsenky nebo celé sety spodního prádla zavěsit na ramínka. Díky tomu se vám nezničí ani neztratí a nebudete hledat každý kousek zvlášť. Podprsenky i kalhotky je ale možné ukládat také do šuplíku. Podprsenky s vycpávkami nebo velkými košíčky pak pečlivě skládejte za sebe, aby se nijak nemačkaly. 

Jak skládat spodní prádlo

Podle materiálu můžete kalhotky nechat uschnout na sluníčku nebo i vyžehlit. Pokud chcete prodloužit životnost vašich kalhotek, skládejte je podle japonské metody „Kronmari“. Nejjednodušší a nejrychlejší je udělat z kalhotek jakousi ruličku. Potřebujete vlastně vytvořit obdélník, přehněte tedy klínek k pasu a potom už obdélníček jen jednoduše srolujte. Ideální je tenhle způsob i pro ponožky, na zmuchlané kuličky odteď zapomeňte. :) Vtáhnout jednu do druhé určitě všichni umíme, ale to se doporučuje hlavně u vysokých ponožek, krátké kotníkové ponožky radši skládejte do sebe. – Nejprve je položte na sebe, špičkou na jednu stranu, kotníkem na druhou. Pak si je pomyslně rozdělte na třetiny – špička, chodidlo, kotník. Špičku zasuňte do gumy horní ponožky a máte hotovo. Jak budete mít spodní prádlo seřazené je čistě na vás, nejčastěji se rozděluje podle příležitostí nebo barev. Návrh šatny, která bude splňovat přísná pravidla pro skladování vašeho spodního prádla, vám rádi zpracují zkušení bytoví designeři.

Pánské spodní prádlo

Pánské bavlněné trenky a slipy je dobré nejprve vyžehlit, teprve pak přichází na řadu skládání. Pokud chcete, aby byl předek boxerek/trenýrek na spodní straně balíčku, otočte je zadní stranou nahoru. Podélně si je rozdělte na třetiny a podle toho přehněte. Třetiny pak vytvořte i příčně. Nejprve přehněte část s gumou, která vytvoří „kapsu“ a potom i část s nohavicemi. Nakonec zasuňte nohavice do kapsy a je to.

Jak pečovat o spodní prádlo 

A kromě toho nezapomínejte ani na správné praní spodního prádla podle barev a materiálu. Používání sušičky vám nedoporučujeme. Velkou výhodu ale máte, pokud můžete prádlo sušit venku, bude díky tomu krásně voňavé a zbavené nežádoucích bakterií. 

Jak pečovat o podprsenky

Jedinou výjimku tvoří podprsenky, které by se neměly nejen ždímat, ale ani sušit na slunci. V tomto případě se vyhněte také avivážím, praní při vysokých teplotách a sušičce.

Související produkty

Související články

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 994 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí