120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 350 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slavíme narozeniny! Slevy až 80 %
Black Friday

Jak správně pečovat o dámské i pánské plavky, aby dlouho vypadaly jako nové?

Uveřejněno: 21.05.2021
Kategorie: TIPY

Kvalitní plavky nejsou levnou záležitostí a někdo je vybírá i hodiny. Na skvěle padnoucí dámské i pánské plavky však číhá hned několik nebezpečí, která se podepisují na jejich tvaru, barvách i pevnosti. Jak tedy pečovat o plavky, abyste prodloužili jejich životnost?

Vše začíná před prvním použitím

Předtím než v plavkách vyrazíte k bazénu nebo pláž, vymáchejte je v octové vodě. Tato péče je potřebná jak pro dámské, tak pro pánské plavky. Díky „octové koupeli“ zamezíte blednutí barev na plavkách. Ocet barvy konzervuje, takže si vaše plavky zachovají jasné a zářivé barvy mnohem déle.

Jak na to?

  • Napusťte si do umyvadla vlažnou vodu (zhruba 30 °C),
  • do vody přidejte polévkovou lžíci octa,
  • plavky namočte do lázně a nechte je v ní odpočívat asi 30 minut.
  • Po uplynutí této doby plavky jemně promasírujte mezi prsty a vytáhněte.
  • Plavky nikdy neždímejte, vodu z nich lehce vymačkáte tak, že je zamotáte do froté ručníku.

Po vymačkání vody nechte plavky uschnout na dobře větraném místě. Nesušte je na přímém slunci, jelikož jeho vlivem může dojít k degradaci látky.

Zjistěte, jak se o plavky správně starat

Dámské i pánské plavky se obvykle vyrábějí ze směsi materiálů. Díky tomu vám mohou poskytnout maximální komfort. Dobře sedí, nebrání v pohybu a skvěle vypadají. Pokud budete vědět, z jakých materiálů jsou plavky vyrobeny, budete vědět, jakým způsobem o ně co nejlépe pečovat. Rozhodně se nezapomeňte podívat na doporučení výrobce, které najdete na lístečku plavek.

  • Bavlna – při šití plavek se kombinuje se Spandexem nebo polyesterem. Plavky s obsahem bavlny mohou mít sice módnější vzhled, ale snadněji se vytahají. Při styku s chlórem mají plavky velmi krátkou životnost.
  • Nylon – pro výrobu plavek se používá nejčastěji. Mezi jeho výhody patří odolnost, pevnost, lehkost a dokonalé přizpůsobení tělu. Na druhou stranu má na tuto látku neblahý vliv slunce a je méně odolný proti mechanickému odření.
  • Polyester – pyšní se stejnými elastickými vlastnostmi jako nylon, ale není tak pevný a lehký. Plavky z polyesteru jsou odolné proti chlóru a soli. Snesou i vyšší teploty, takže je můžete bez obav používat ve vířivkách či termálních bazénech.
  • Spandex neboli lycra – z tohoto materiálu se šijí plavky především pro profesionální plavce. Je totiž vysoce elastický a dokonale se přizpůsobí křivkám těla. Je ovšem velice náchylný na působení chlóru a soli, kvůli kterým ztrácí svoji elasticitu.

Zapomínat se nevyplácí

Životnost plavek výrazně ovlivňuje to, jak se o ně staráte bezprostředně po jejich použití. Ihned po koupání či opalování byste je měli vymáchat ve studené vodě. Nezapomeňte, že největším nepřítelem plavek je chlór a sůl, ale také opalovací přípravky, pot nebo plážový písek, jež ovlivňují barvy, ale také elastickou strukturu vláken. Pokud se po plavání jdete opalovat, měli byste plavky nejdříve vymáchat a až poté se v nich opalovat. Spojení chlóru nebo soli a slunečních paprsků totiž plavkám škodí nejvíce.

Plavky nikdy neukládejte do igelitového pytlíku, kde se mohou rychle zapařit a kde dochází ke vzniku bakterií. Lepší je plavky přenášet v ručníku.

Jak prát plavky

Většina odborníků se shodne na tom, že plavkám nesvědčí praní v pračce. Proto byste je měli prát v ruce, a to na konci každého dne, kdy jste je používali. Stačí si do umyvadla napustit vlažnou vodu a přidat malé množství pracího prostředku pro ruční praní. Plavky nechte ve vodě zhruba 15 minut a poté je šetrně vyperte. Látkou o sebe nedřete, ale spíše ji lehce promněte mezi prsty. Nakonec plavky důkladně vymáchejte ve studné vodě, aby v nich nezůstaly zbytky pracího prostředku. Po vyprání plavky neždímejte, ale vodu vymačkejte do ručníku.

Abyste nemuseli řešit ušpinění plavek opalovacím krémem, sáhněte po opalovacím mléku, které se rychleji vstřebává. Doporučuje se plavky oblékat až po dokonalém vstřebání opalovacího mléka.

Praní v pračce

Ani praní v pračce není zakázané, ale nemělo by se provádět příliš často. Plavky se v pračce doporučují vyprat 1krát po pěti ručních praních. V pračce z nich totiž lépe odstraníte nečistoty z chlóru, písku, soli či opalovacích přípravků.

Nezapomínejte, že při praní v pračce je důležité plavky vložit do speciálního sáčku na praní jemného prádla. Zabráníte tím poškození pevných částí, mezi které patří kovové zapínání, jezdce ramínek či kostice košíčků. Plavky perte zásadně s ručníky, které plavky dostatečně ochrání. Perte na program ručního praní či na nejnižší možnou teplotu. Používejte pouze tekuté prací prostředky a nikdy nepřidávejte aviváž.

Sušení plavek má své zásady

Jestliže chcete, aby vaše plavky vypadaly dlouho jako nové a držely si svůj tvar, nikdy je neždímejte. Předejdete tak mimo jiné potrhání vláken. Přebytečnou vlhkost raději vymačkejte do ručníku. Při sušení plavky nevěste na šňůru, jelikož by se mohly vlivem gravitace vytahat. Při sušení nepoužívejte ani sušičku, fén nebo přímé slunce. Nejlepším způsobem je plavky rozložit na sušák a nechat je uschnout přirozeným způsobem.

Dobré rady na závěr

Při nošení plavek se vyplatí dodržovat tři důležité zásady:

  1. plavky na sebe oblečte až po osprchování, ochráníte je před stykem s parfémem nebo poškození od potu či antiperspirantu.
  2. Plavky před vstupem do bazénu namočte. Díky tomu absorbují méně chlorované vody, což prospěje materiálu.
  3. Vyhněte se sezení na drsných površích (kameny, písek, beton), kvůli kterým se látka zbytečně odírá. Raději si pod sebe dejte ručník.

Díky správné péči vám plavky budou perfektně sloužit i několik sezón po sobě.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 967 recenzí

98% hodnocení
15 126 recenzí