120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 350 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Výhodný čtvrtek
Slavíme narozeniny! Slevy až 80 %
Výhodný čtvrtek

Jak správně vyprat krajkové spodní prádlo?

Uveřejněno: 25.09.2020
Kategorie: MÓDA

Každá žena ví, že vybrat si dobře padnoucí spodní prádlo je úctyhodný výkon. Možná by nebylo od věci, kdyby se z této činnosti skládala maturita. Proč tedy riskovat zničení prádla jen proto, že nevíme, jak ho správně vyprat? Pojďme se společně mrknout na to, jak se starat o krajkové prádlo, aby vydrželo co nejdéle jako nové. 

Už od pohledu a hmatu víme, že krajkové spodní prádlo je velmi citlivé, jemné a křehké. Je tedy jasné, že ho nemůžeme hodit do pračky s partnerovými Styx trenýrkami. Kvalitní krajkové spodní prádlo se totiž většinou skládá z 87% z polyamidu a z 13% z elastanu. U každého kousku je to ale individuální, takže je dobré, než začnete prát, zkontrolovat symboly na produktu od samotného výrobce. Pak můžete zvolit ten nejvhodnější prací prostředek a způsob praní. 

brunetka v černé krajkové podprsence a kalhotkách

Nejlepší je praní v ruce

Našim babičkám to přišlo zcela normální, my ale ze slovního spojení “přemáchni to v ruce” máme osypky. Proč bychom to měly dělat, když máme pračky se ždímačkou, kde se dá nastavit milion programů, říkáte si. No, protože pračka není člověk, není něžná a místo krásné krajkové podprsenky jako z časáků nám obvykle nadělí leda tak cosi, co má dvě kapsy na prsa a ve skutečnosti to vypadá spíš jako zmačkaný kapesník po dědovi - takhle raději ne. 

Pojďme se dámy “hecnout” a jdeme se mrknout na to, jak ty naše podprdy správně vyprat.

Napusťte si vlažnou vodu do umyvadla, případně do nějakého škopku jestli máte (pozn.red: to je praktičtější, nemusíte pak hodinu umývat umyvadlo a zrcadlo a vše v blízkosti jednoho kilometru) . Je důležité, aby voda byla vlažná a měla něco okolo 30 °C. Klidně si to napoprvé změřte, ať máte odhad pro příště. Byly byste překvapené, jak moc se můžete seknout (pozn.red: Mně to ujelo asi o 20 °C). Jakmile se vám povede dosáhnout třicítky, té teplotní, přidejte do vody speciální přípravek na jemné prádlo a spodní prádlo, které chcete vyprat, do této směsi vody a přípravku namočte.

Pokud nemáte doma žádný přípravek na jemné prádlo a nechce se vám za něj utrácet, protože ho nebudete například využívat tak často, je možné ho nahradit třeba dětským šamponem. Rozhodně ale nepoužívejte klasický prací prášek, ten by mohl v prádle s krajkou zanechat nevymáchané zbytky - a to by nebylo hezké a ani příjemné. 

 

Jakmile budete mít ready vodu i prací prostředek, nechte v této směsi prádlo zhruba 5 minut namočené. Poté jemně třete prádlo mezi prsty, jako byste ho hladili. Nezapomeňte na ramínka nebo gumičky - prostě je důležité to vzít komplet. Až budete mít “prostřenou” celou podprsenku, nebo kalhotky, whatever, vypusťte nebo vylijte vodu a nahraďte ji studenou. Tu budete potřebovat k máchání. Jakmile prádlo vymácháte, nechce ho zase zhruba 5 minut odmočit. 

NIKDY, NIKDY, NIKDY nepoužívejte na krajkové prádlo aviváž a ani prádlo neždímejte. Místo podprsenky byste měly vymáchané pytlíky na čaje a kalhoty by připomínaly naškrobený babiččin háčkovaný ubrus.

A jak krajkové prádlo sušit? Nejlepší je, když pomalinku a opatrně vymačkáte přebytečnou vodu, kterou prádlo absorbovalo a vyrovnáte prádlo do základního tvaru. Nedávejte prádlo sušit na přímé slunce, do sušičky ani na topení - mohlo by se zkroutit a víte, jak by pak vypadalo.

Doufáme, že jsme vám našim článek pomohli k úspěšnému praní krajkového prádla.

Krajkové kalhotky a podprsenky pro všechny! 

Související produkty

Související články

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 965 recenzí

98% hodnocení
15 126 recenzí