120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Jarní výprodej! Slevy až 80 %
Slevy až 80 %
Zvýhodněná balení se slevou až 72 %

Jak sušit prádlo v sušičce a co nedělat?

Uveřejněno: 07.12.2021
Kategorie: TIPY

 

Sušička prádla vám ušetří spoustu místa v bytě, zbaví vás žehlení, prádlo krásně navoní, nadýchá a zbaví chlupů a žmolků. Víte ale, jak ji správně používat a co do ní v žádném případě nepatří?

Jak funguje sušička prádla

Sušička prádla funguje na principu horkého nebo teplého vzduchu a následného ochlazení, které zajistí, že se prádlo nebude mačkat. Přebytečná vlhkost je během sušení odváděna buď v podobě páry (ventilační sušičky), nebo v podobě kapaliny (kondenzační sušičky).

Jaké prádlo lze sušit v sušičce

Jaké prádlo lze sušit v sušičce, záleží především na schopnostech a technologiích samotné sušičky. Ty nejmodernější zvládnout vysušit i to nejjemnější a nejchoulostivější prádlo, musí však být vybavené odpovídajícím programem.

 

Chcete-li mít jistotu, že svůj oblíbený svetr nebo pyžamo v sušičce nezničíte, roztřiďte si oblečení podle informací na jeho štítku. Zajímat vás bude symbol kruhu ve čtverci.

  •      Přeškrtnutý symbol znamená, že výrobce nedoporučuje daný oděv sušit v sušičce.
  •      Jedna tečka ve čtverci vás informuje o tom, že oděv lze sušit pouze při nízké teplotě.
  •      Dvě tečky ve čtverci dovolují sušení prádla při normálním sušícím programu.

 

Možná jste právě zjistili, že žádné oblečení, které vlastníte, nepatří do sušičky. V tom případě se řiďte univerzální radou, která říká, že veškeré oblečení, které běžně perete v pračce, můžete dát i do sušičky. Pro jistotu však zvolte kratší a šetrnější program s co nejnižší teplotou.

Co nepatří do sušičky

Vždy se vyplatí nejprve důkladně prostudovat manuál výrobce, kde se mimo jiné píše, které materiály do sušičky dávat a které nikoliv. Na co konkrétně byste si měli dát pozor?

 

  •      Vyšší teplota nesvědčí elastickému prádlu, které se může srazit nebo ztratit svůj tvar a pružnost. To samé platí pro oblečení z vlny, hedvábí a krajky.
  •      Do sušičky nepatří dětské oblečení s nažehlovacími obrázky a oděvy s gumovými částmi nebo plastovými zipy.
  •      V bezpečné vzdálenosti od sušičky držte také dámské podprsenky, zejména pak podprsenky s kosticemi a tvarovanými košíčky, které se při sušení mohou zdeformovat.
  •      Do sušičky se nedoporučuje vkládat ani záclony – ty ostatně stačí po vyprání pověsit zpět na okno a nechat doschnout.
  •      Pozorně sledujte informace na štítku sportovního oblečení z funkčních materiálů, jako jsou například legíny, trička nebo tílka. Vysoké teploty totiž mohou jeho funkční vlastnosti nadobro zničit. Jak prát funkční prádlo, aby dlouho vydrželo?

Jak sušit oblečení v sušičce

Před samotným sušením prádla se doporučuje vyprat ho s menším množstvím pracího prášku (přebytek způsobí při sušení nevzhledné fleky) a důkladně ho vyždímat. Při plnění sušičky respektujte kapacitu jejího bubnu – v přeplněné sušičce se prádlo dostatečně nevysuší, a navíc se pomačká.

Sušení v sušičce – rady a tipy

  •      Pokud se chystáte sušit oblečení, které má na sobě potisky, flitry, perličky a jiné ozdoby, nezapomeňte ho nejprve obrátit naruby.
  •      Pokud má oblečení zipy nebo knoflíky, před sušením je zapněte. Chráníte tak oblečení i buben sušičky.
  •      Boty sušte vždy ve speciálních koších a na nízkou teplotu.
  •      Příliš objemné prádlo, jako jsou spací pytle, polštáře nebo přehozy sušte v sušičce pouze za předpokladu, že to její výrobce umožňuje a sušička je vybavena odpovídajícím programem.
  •      Prádlo sušené v sušičce je nejlepší vyndat, když je ještě teplé. Pak jej není třeba žehlit, ale stačí ho jen protřepat a uložit do skříně.

Jak třídit prádlo do sušičky

Sušička sice nabízí programy na různé druhy tkaniny, vytřídit oblečení však stačí pouze jednou, a to předtím, než ho vložíte do pračky. Pak už jen vyprané oblečení přehodíte z jednoho bubnu do druhého. No řekněte sami – copak perete současně montérky a luxusní večerní šaty?

Jak na sušení spodního prádla?

Velmi jemné a titěrné prádlo, jako jsou dámská tanga nebo pánské jocksy, doporučujeme před sušením vložit do speciálních ochranných sáčků. Ty ostatně využijete také v případě, že do sušičky vkládáte ponožky. Sáček se totiž postará o to, abyste je nepoztráceli a nezůstala vám od každého páru jen jedna.

Jak na sušení podprsenek v sušičce

Dámské podprsenky se doporučují prát ručně a následně jemně vymačkat, abyste je zbavili přebytečné vody. Po vyprání je stačí pověsit ve svislé poloze například na plastový věšák nebo je rozložit na ručník a nechat v polostínu uschnout. V každém případě byste se měli vyhnout jejich sušení v sušičce, hrozí totiž, že se jejich košíček smrskne a vytvoří se na něm zvrásnění.

Jak na sušení bot v sušičce

Praní a sušení bot je velké téma, na které má každý trochu jiný názor. Boty však v sušičce skutečně sušit lze, doporučuje se je ale nejprve vložit do speciálního koše. V opačném případě riskujete, že dojde k poškození bubnu sušičky, nebo dokonce samotných bot. Opatrnost je na místě také u lepené obuvi, která se může působením příliš vysoké teploty rozlepit.

Jak na sušení péřové bundy

Bojíte se, že si v sušičce zničíte svou oblíbenou péřovou bundu? Ve skutečnosti je právě sušení v sušičce ideální způsob, jak o péřovou bundu pečovat. Jestliže totiž bundu po vyprání necháte uschnout na sušáku nebo na topení, peří zůstane zmuchlané na jednom místě a péřovka ztratí svůj tvar i funkci. Nemáte-li tedy doma sušičku, doporučujeme vám odnést bundu raději do čistírny, kde se o ni náležitě postarají.

 

A jak tedy péřovou bundu správně sušit? V ideálním případě má vaše sušička program peří, obdobně vám však poslouží program pro jemné prádlo s nízkou teplotou. Nikdy nepoužívejte horký vzduch, pouze teplý. Společně s bundou vložte do bubnu sušičky také míčky neboli balónky do sušičky, které bundě vrátí její načechranost.

Jak na sušení funkčního oblečení

Sportovní prádlo a oblečení z funkčních materiálů schne na vzduchu velmi rychle, proto ho není nutné sušit v sušičce. Tam ostatně ani nepatří. Příliš vysoká teplota by mohla poškodit jeho funkční vlastnosti, kvůli kterým jste si ho pořizovali.

 

Jak tedy funkční oblečení správně usušit? Po vyprání ho pověste na sušák buď doma, nebo venku, avšak vyhýbejte se přímým slunečním paprskům. Pokud nechcete mít na oblečení otlaky, nepoužívejte kolíčky, případně je umístěte na šev nebo na jiné málo viditelné místo. Trička, mikiny a svetry je vhodné zavěsit na kulaté ramínko, lépe tak uschnou.

Jak na sušení oblečení z merino vlny

Stejně jako funkční oblečení, ani oblečení a spodní prádlo z merino vlny se nedoporučuje sušit v sušičce, nýbrž na vzduchu. Prodloužíte tím životnost oděvu a také snížíte dopad na životní prostředí.

 

Zásadní je nepokládat oblečení přímo na topení ani ho nesušit na přímém slunci, jinak by mohlo vyblednout. Větší kousky merino oblečení, jako jsou svetry, mikiny a bundy, sušte vodorovně – visící vlhká vlna by se mohla vytáhnout a ztratit svůj původní tvar.

Jak sušit vlněné oblečení

Při sušení prádla z ovčí vlny postupujte stejně jako v případě merina. Sušičce se obloukem vyhněte, jinak spláčete nad výdělkem, a oblečení nevěšte na šňůru, aby se nevytahalo. Místo toho prádlo rozprostřete na sušák nebo na ručník a nechte ho uschnout na čerstvém vzduchu.

Jak na sušení bavlněného oblečení

Mnoho modelů sušiček už dnes disponuje přednastaveným programem na sušení bavlněného spodního prádla, pyžama a oděvů. Tento program suší prádlo při vysokých teplotách a navíc umožňuje využít maximální kapacitu bubnu. Oceníte ho mimochodem i v situaci, kdy spěcháte a své oblíbené oblečení potřebujete mít co nejrychleji suché a připravené k opětovnému použití.

Jak sušit džíny

U džínů velmi závisí na jejich materiálů. Džíny ze 100% bavlny můžete sušit při vysoké teplotě, jelikož jsou těžší a sušší se déle, zatímco strečové džíny se doporučuje vytáhnout ze sušičky ještě za vlhka a nechat doschnout na vzduchu.

Jak na sušení županu

Pokud chcete, aby váš župan zůstal měkký a během zimních večerů vás příjemně hřál, určitě ho nesušte na radiátoru nebo na přímém slunci. Mnohem lépe uděláte, pokud ho vložíte do sušičky na prádlo. V každém případě však zvolte šetrný program s nízkou teplotou, díky kterému se vlákna županu načechrají a zachovají si svou hebkost.

Jak správně sušit dětské oblečení

Dětské prádlo a oblečení je maličké, což znamená, že se suší velmi rychle. Z toho důvodu ho do bubnu sušičky nevkládejte s těžším prádlem, které by sušení zbytečně prodlužovalo. Oblečení pro nejmenší sušte na jemný program, který prádlo krásně změkčí a zvláční, takže to pak nebude dráždit citlivou dětskou pokožku.

Sušení dětského oblečení v sušičce má ještě jednu výhodu. Sušička nejen že díky vysoké teplotě zničí živé alergeny, jako jsou bakterie a roztoči, ale také zachytí prach z oblečení, který může děti dráždit.

Aviváž do sušičky nepatří

Plánujete-li oblečení po vyprání sušit v sušičce, neperte ho s aviváží nebo použijte jen doporučenou dávku. Aviváž totiž může sušičku zanášet – větší množství aviváže může ucpávat filtry, čidla a další vnitřní části sušičky. Nakonec vám nezbyde nic jiného, než nechat sušičku odborně vyčistit, nebo ji v nejhorším případě dokonce vyměnit za novou.

Nemusíte však zoufat – sama sušička dokáže prádlo krásně nadýchat a změkčit, zvlášť pokud je vybavena parním programem. O vůni se pak postarají speciální osvěžovače, které jsou určeny přímo do sušičky.

Kam se suchým prádlem

Prádlo ze sušičky vytáhnete krásně voňavé a nadýchané. Abyste ho už nemuseli žehlit, vyjměte ho z bubnu sušičky co nejdříve po skončení sušení a uložte ho do skříně. Trička, tílka a mikiny složte, zatímco svetry, šaty a košile pověste na ramínka, aby se nepomačkaly.

Jak pečovat o sušičku prádla

Sušička prádla se zanáší zbytky pracích prášků, prachem i textilními vlákny, proto ji věnujte pravidelnou péči. Po sušení nechávejte dvířka sušičky alespoň 10 minut otevřená, aby se v ní netvořila plíseň, a jednou za čas vyčistěte zanesené filtry. Vlastníte-li kondenzační sušičku, nezapomeňte občas vyprázdnit kondenzační nádobu a propláchnout kondenzátor (pokud není sušička vybavena tím samočistícím).

 

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 009 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí