Víkendový výprodej
Doprava zdarma
Víkendový výprodej

Jak vybrat pánské spodní prádlo na sport

Uveřejněno: 17.03.2021
Kategorie: MÓDA

Pro dosažení těch nejlepších výsledků je důležitý nejen tvrdý trénink, ale také pohodlné oblečení. Při sportování by vás nemělo nic omezovat a odvádět vaši pozornost. Vzhledem k tomu, že při pohybových aktivitách dochází k nadměrnému pocení, je důležité sáhnout po sportovním prádle ze speciálních materiálů. Jak by mělo vypadat sportovní spodní prádlo?

Druhy pánského spodního prádla

Pánské prádlo na sport zahrnuje:

  • sportovní boxerky,
  • slipy,
  • tílka,
  • ponožky,
  • funkční spodní prádlo v podobě spodků a trik.

Základem pro pohodlné sportování je výběr kvalitních boxerek nebo slipů. Při výběru je důležitá především velikost. Spodní prádlo by vás nemělo nikde tisknout, ale zároveň by nemělo ani padat. Slipy a trenky jsou díky svému střihu pro sportování nejoblíbenější, jelikož dokonale přilnou k tělu. Pokud nechcete, aby se vám spodní prádlo rýsovalo pod sportovním oblečením, sáhněte po bezešvých boxerkách.

U boxerek budete mít na výběr ze dvou provedení. Buď se rozhodnete pro boxery s krátkou, nebo delší nohavičkou. Krátká nohavička je ideální pro letní dny, delší zase do chladného počasí. V každém případě si musíte dát pozor, aby se nohavičky nerolovaly. Mohly byste kvůli nim přijít k nepříjemným odřeninám a obecně byste se při cvičení necítili pohodlně. Slipy jsou při sportování oblíbené díky tomu, že jsou vyrobeny jen z menšího objemu látky. Volné trenky jsou více prodyšné, ale k tělu nepřilnou tak těsně. Proto zvažte, pro jaký sport je vybíráte. Sportovní prádlo by mělo mít vždy elastický pas, díky kterému bude dobře držet tam, kde má.

Co se týče funkčního prádla, kterým je tílko či spodky a trika, zde vybírejte nejen podle barvy, ale také podle materiálu. Zejména spodky a trika by měly perfektně sedět a dokonale přilnout k tělu, aby dokázaly spolehlivě plnit svoji funkci. V neposlední řadě sem patří i funkční ponožky, které udrží chodidla v suchu a pohodlí. Zabraňte tvorbě puchýřů a omrzlin a pro přechody mrazivých potoků, šlapání v extrémních podmínkách v hlubokém sněhu nebo v blátě oblečte voděodolné ponožky.

Nevhodně zvolené spodní prádlo

Pokud sáhnete po špatně padnoucím spodním prádle, může se pro vás sportování stát spíše utrpením než radostí. Alfou a omegou je správná velikost sportovního oděvu. V případě nevhodné velikosti může dojít k odřeninám, které vznikají kvůli tření kůže o nějaký kus oblečení (lemy, švy, shrnutá látka apod.).

K odřeninám nejčastěji dochází v podpaží, tříslech, na vnitřní straně stehen, na krku, ale i v intimních partiích. Zejména běžci trpí na opruzeniny při běhání, ke kterým dochází na místech, kde se o sebe dlouhodobě tře kůže a je zde vhodné mikroklima (vlhko a teplo). Tyto nepříjemnosti jsou důsledkem špatně padnoucího či jinak nevyhovujícího sportovního oblečení.

Zvolte správný materiál

Komfortní sportovní oblečení je vyrobeno z funkčních materiálů, které odvádějí pot a rychle schnou. Zvolit můžete prádlo z přírodních nebo umělých syntetických vláken.

Přírodní materiály

Mezi přírodní funkční materiály patří především merino vlna a bambusové vlákno. Předností merino vlny je to, že je příjemná na dotek, je měkká a jemná, na těle dobře sedí a neodře ani citlivou pokožku. Spodní prádlo z merino vlny má nízkou hmotnost a skvělé tepelně-izolační vlastnosti. Kromě toho je dostatečně prodyšná. Merino vlna vás v teple ochladí a v zimě zahřeje. Zamezuje množení bakterií. Bambusové vlákno je velmi prodyšné a dokáže zachytit a odvést až 4krát více potu než bavlna. Navíc má antibakteriální a antimykotické vlastnosti.

Syntetická vlákna

Sportovní oblečení ze syntetických vláken se hodí především pro sportování v létě. Je lehké, rychle schne, má nízkou tepelnou vodivost a mokré netěžkne. Většina syntetických vláken má antibakteriální úpravu.

Jak pečovat o sportovní prádlo

Způsob péče závisí na konkrétním materiálu, proto je důležité sledovat štítek výrobce. Obecně se doporučuje dodržovat tato pravidla:

  • prádlo perte v pračce maximálně na 40 °C,
  • používejte speciální prací prostředky na funkční oblečení,
  • nepoužívejte aviváž,
  • prádlo nesušte v sušičce.

Chcete trhat rekordy? V tom případě pořádně trénujte a noste vhodné sportovní oblečení.

TIP na závěr: Zařiďte si ke spodnímu prádlu i svaly a sportovní postavu. Pořádné fitness vybavení vám s tím určitě pomůže.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář