120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Jak vybrat termoprádlo a nesáhnout vedle

Uveřejněno: 23.11.2022
Kategorie: MÓDA , TIPY

Zima klepe na dveře a vědět jak na to, aby nám bylo teplo, se určitě hodí. Kromě teplé deky nebo péřové bundy se vyplatí investovat i do kvalitního termoprádla. Jak ale vybrat to nejlepší?

Jak funguje termoprádlo

Termo prádlo obvykle představuje první vrstvu, která nás má zahřát a ochránit před nepřízní počasí. Hlavní úlohou funkčního prádla je většinou odvést pot směrem k dalším vrstvám, abychom i při náročnější fyzické aktivitě zůstali v teple. Tyto vlastnosti má funkční prádlo díky použití speciálních propustných materiálů, které rychle schnou a nestudí, naopak udržují naše tělo v komfortní teplotě.

Z jakých materiálů se funkční prádlo vyrábí?

Existuje hned několik materiálů, které umí posloužit jako kvalitní spodní vrstva. Jednak jde o umělá vlákna, jednak se setkáváme s přírodními materiály. Každý z nich navíc funguje trochu jinak. Jak si tedy vybrat?

Umělá vlákna POP a PES

  • PES je známá zkratka pro polyester. Jeho vlákna jsou pevná a materiál dobře drží tvar. Je také odolný vůči oděru, takže se opotřebovává pomalu a sportovní boxerky, sportovní podprsenky nebo trička vám vydrží dlouhá léta. Na omak jsou výrobky z polyesteru velmi příjemné.
  • POP znamená polypropylen, který známe také jako hmotu pro výrobu nejrůznějších obalů. Polypropylen je dokonale nenasákavý, rychle schne a vyniká také svou nízkou hmotností. Termo kalhotky nebo termo boxerky z polypropylenu jsou příjemné na každodenní nošení a podrží vás i při sportu. Polypropylen navíc dobře odolává plísním a bakteriím.

Přírodní vlákna: vlna, merino nebo bambus

  • Vlna patří mezi tradiční materiály pro výrobu hřejivého oblečení. Nejčastěji se s ní setkáme na svetrech nebo kabátech, ale díky moderním technologiím umíme z vlny vyrobit i hřejivé spodní prádlo. Mezi největší výhody vlny patří to, že nezapáchá.
  • V posledních letech je oblíbená také merino vlna, která pochází ze speciálního plemene ovcí, které žijí ve vysokých nadmořských výškách především v Austrálii a na Novém Zélandě. Oproti běžné vlně je velmi jemná, takže prádlo z merino vlny mohou nosit i ti, kteří si u běžné vlny stěžují na škrábání. Díky svým skvělým termoregulačním vlastnostem vám navíc merino boxerky nebo kalhotky mohou doslova zachránit zadek před umrznutím.
  • Ačkoliv se to nezdá, termoprádlo může být vyrobené i z bambusových vláken. Obzvlášť termo kalhotky nebo termo boxerky z bambusu jsou velmi příjemné na nošení a jsou také přirozeně hřejivé. Navíc jsou velmi lehké a rychle schnou.

Zvolte správnou velikost

Stejně jako při výběru pohodlného prádla na běžné nošení i u termoprádla si dejte záležet na výběru správné velikosti. Aby mohlo funkční prádlo opravdu fungovat, musí těsně obepínat tělo - to se týká trička i sportovní podprsenky. Volná spodní vrstva dostatečně nepřilne ke kůži, aby mohla správně odvádět pot, takže se místo hřejivého efektu dočkáme spíš potůčků potu mezi lopatkami.

Dobře vybrané funkční prádlo dokáže vyřešit i jiné obtíže, než jen zimu. Například sportovní boxerky nebo merino kalhotky s delšími nohavičkami mohou zabránit i nepříjemnému odírání stehen, ke kterému může během sportovních aktivit docházet.

Jak se starat o funkční prádlo, aby dlouho vydrželo

Při údržbě funkčního prádla se vždy vyplatí postupovat podle pokynů výrobce, které jsou uvedeny buď na cedulce samotného oblečení nebo na obalu. Hřejivé spodní prádlo dnes už můžeme jednoduše vyprat v pračce na vhodné programy. Při praní funkčního oblečení je dobré se vyhnout aviváži, prát na nižší teploty a ždímat na nižší otáčky.

Na vlnu existují speciální prací prostředky s obsahem lanolinu, který se stará o samočistící efekt vlny. Tu tak není nutné prát příliš často. Prádlo z merino vlny i další funkční kousky nesušíme přímo u zdroje tepla (např. na topení), ale volně na vzduchu, aby mohlo dýchat.

Velkou výhodou většiny termoprádla je to, že dobře odolává zápachu. Díky tomu si například při aktivní dovolené nemusíte balit na každý den jeden kousek, ale stačí vám třeba dvě funkční trika na čtrnáct dní (spodní prádlo si ale raději sbalte v dostatečném počtu). Stačí je po použití nechat dobře vyvětrat.

Prádlo z merino vlny, bambusu a dalších funkčních vláken je často také antibakteriální. K umělým vláknům se pro výrobu termo prádla nebo termo ponožek často přidávají i ionty stříbra, které zaručují ještě větší odolnost proti bakteriím a pachům.

Designové funkční prádlo Mons Royale

Při výběru vhodného termoprádla je dobré spoléhat se na renomované výrobce, jejichž kvalita je prověřená tisícovkami spokojených klientů. Jednou z takových značek je Mons Royale, která se specializuje na výrobu prádla z merino vlny.

V jejich nabídce najdete z merina takřka všechny druhy spodního prádla: merino ponožky, merino boxerky, merino kalhotky i merino podprsenky. Samozřejmostí jsou také termo trika nebo spodky, které oceníte třeba při lyžování.

Merino spodní prádlo od Mons Royale navíc nabízí atraktivní design, příjemné barvy a decentní vzory. To vše ve funkčním designu, který oceníte nejen při sportu. Například jejich merino boxerky mají delší nohavičky, které se neshrnují, a merino kalhotky vás potěší dobře kryjícím zadním dílem.

Hřejivé ponožky VoXX

Pokud hledáte hřejivé ponožky, vyzkoušejte ty od české firmy VoXX, která se na výrobu sportovních ponožek specializuje. Ponožky VoXX jsou anatomicky tvarované, najdete na nich speciální prodyšné zóny, aby se nohy nepotily a zároveň i forté vrstvy proti otlakům.

V nabídce jsou nejen merino ponožky, ale i kousky z dalších funkčních materiálů, jako je CoolMax. THERMOlite nebo SilproX. Samozřejmostí je také antibakteriální úprava a ploché švy pro opravdu pohodlné nošení.

Značka VoXX ale nenabízí jen ponožky pro sport a volný čas. Svůj sortiment rozšířila i na další kousky spodní vrstvy, takže si můžete pořídit i jejich funkční tričko nebo spodky a termo legíny.

Funkční, hřejivé ponožky jsou skvělá volba do zimních dní.

Termoprádlo využijete i na běžné nošení nebo v létě

Ačkoliv většina z nás sahá po termoprádle především při sportu, hodí se prádlo z merino vlny nebo jiných funkčních materiálů i na normální nošení. Takovou první vrstvu můžeme použít klidně pod košili nebo lehký svetr a vyrazit do práce. Při výběru hřejivého spodního prádla pro běžné nošení bychom měli dbát nejen na správnou velikost, ale také je lepší spolehnout se na střídmější barvy a střihy, které co nejvíce připomínají například běžné bavlněné tričko. Existují dokonce i funkční tanga, která si můžete obléknout při sportu i pokud rády nosíte přiléhavé sukně a kalhoty.

Funkční první vrstva z termoprádla se nám bude hodit i v létě. V teplejším počasí jsou sice zbytečné hřejivé ponožky nebo merino boxerky, ale určitě oceníme prádlo z lehkých umělých materiálů, které dobře odvádí pot, rychle schne a na těle příjemně chladí, jako jsou třeba dámské funkční kalhotky. Zkrátka důvodů, proč si pořídit funkční termoprádlo najdeme opravdu spoustu.

Důvodů, proč si pořídit funkční termoprádlo najdeme opravdu spoustu.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 998 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí