120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Jarní výprodej!
Slevy až 80 %
Zvýhodněná balení se slevou až 72 %

Jaké spodní prádlo vás skutečně zahřeje?

Uveřejněno: 29.12.2020
Kategorie: TIPY

Každý, kdo se věnuje nějakému zimnímu sportu moc dobře ví, že žádné oblečení dostatečně nezahřeje, pokud pod ním není správný základ – tzv. termoprádlo. A stejné to je i v případě, že se chystáte pouze na procházku zasněženou krajinou nebo na vyřizování pochůzek po městě v třeskutých mrazech. Bez kvalitního hřejivého prádla se v zimě zkrátka neobejdete. Jenže jak ho vybrat, aby co nejlépe padlo? Jaké jsou možnosti a trendy? To vše vám prozradíme v odstavcích níže.

Co je termoprádlo a funkční prádlo a kdy se vám bude hodit?

Funkční prádlo neboli termoprádlo, je speciální typ prádla s unikátními vlastnostmi. Na rozdíl od běžného spodního prádla totiž výborně saje pot a odvádí ho směrem od těla. Díky tomu tělo udržuje v suchu a v teple. Termoregulační schopnosti funkčního prádla navíc zajišťují transport příjemného tepla do všech vrstev oblečení.

Vyrábí se nejčastěji ze syntetických nebo kombinovaných materiálů, které mohou mít antibakteriální úpravu. Při výběru funkčního spodního prádla na nošení během zimy však největší roli hraje gramáž materiálu. Čím je gramáž v g/m² větší, tím jsou vlákna hustší a látka hřejivější. Za ideální je považováno, když zimní funkční prádlo má gramáž nad 170 g/m².

Ve funkční variantně si můžete vybrat prakticky jakýkoliv kus oblečení vás napadne. Vyrábí se funkční pánské boxerky, funkční dámská tanga, tílka, trička i ponožky. A právě tyto kousky by ve vašem šatníku rozhodně neměly chybět, protože se jedná o základní věci, jež užijete celoročně. Na lyžování a horské túry se vám pak také vyplatí pořídit si funkční legíny nebo overal.

Potřebujete pořádně zahřát? Pak musíte mít spodní prádlo z merino vlny!

Další možností, z čeho může být funkční spodní prádlo vyrobeno, jsou přírodní materiály. Velkým trendem je konkrétně merino vlna. K oblečení z této hedvábně jemné vlny tíhne čím dál tím více lidí a výrobců. A není divu. Jedná se o úžasný materiál, který se pyšní celou řadou jedinečných vlastností. Například má výrobnou izolační schopnost a je přirozeně antibakteriální, takže se v ní nemnoží škodlivé bakterie. Oblečení z merino vlny zároveň splňuje všechna kritéria, kterými byste se měli při výběru funkčního spodního prádla řídit.

Merino vlna na těle nekouše, je hebká a prodyšná. Když se při sportu zpotíte, oblečení z vlny získané z merino ovcí, nezačne studit jako jiné materiály, ale odvede tělesnou vlhkost od těla, odkud se vypaří. V zimních měsících navíc hezky hřeje, což jistě oceníte, ať už se věnujete zimním sportům nebo ne. Připsat k dobru ji také musíme ekologickou šetrnost.

Jaké spodní prádlo vám v zimě nesmí chybět?

Pokud v zimě nechcete při každém kroku mrznout, měli byste některé kousky spodního prádla ukrýt hluboko do šatní skříně. Mezi ně například patří ponožky do balerín nebo třeba průhledné a síťované kalhotky a podprsenky. Tyto lehké kousky si uschovejte pro letní dny, kdy vám přijdou vhod.

V zimě uděláte nejlíp, když budete nosit vysoké ponožky, kalhotky s vyšším sedem, hřejivou podprsenku a tílko. Dovolit si můžete dokonce i tanga, ovšem jedině pokud budou vyrobeny z funkčních materiálů. Jestliže ale tanga za každou cenu v zimě nosit nepotřebujete a raději dopřejete svým bedrům, podbřišku a hýždím mimořádný komfort, pak vsaďte jedině na hřejivé kalhotky z merino vlny. Díky nim zůstanou všechny citlivé partie v teple.

Nezapomeňte se oblékat podle cibulového principu

Máte kvalitní termoprádlo, ale přesto je vám chladno? Možná oblečení nevrstvíte správně. Zatímco vám v létě stačilo obléct si funkční prádlo a přes něj jednu vrstvu, nebo maximálně dvě, v chladnější části roku je takové počínání nepřípustné. Nejenže by vám byla při venkovní aktivitě opravdu zima a mohli byste nestydnout, ale ještě tím snižujete účinky svého zakoupeného kvalitního prádla. Zimní funkční prádlo totiž nejlépe funguje v doprovodu dalších vrstev prodyšného oblečení.

Technice vrstvení oblečení se říká cibulový princip. Ten se skládá ze tří základních vrstev:

  • První spodní vrstvu tvoří funkční prádlo, které patří přímo na tělo. Mohou to být kalhotky nebo trenýrky, podprsenky, tílka a ponožky. Dále do této vrstvy patří funkční trička a ve větších mrazech i legíny nebo spodky. Úkolem první vrstvy je transportovat vlhkost směrem vně.
  • Druhá vrstva je termoizolační. K tělu nesmí propustit chlad a studený vzduch. To ale neznamená, že je neprodyšná. Naopak. Tato vrstva musí být co nejprodyšnější, aby přes ni mohlo proudit vlhko ze spodní části a odpařovat se.  Při výběru mikin, svetrů, roláků, tepláků a lehčích bund proto buďte také obezřetní a na kvalitě nešetřete..
  • Třetí vrstva poskytuje ochranu před venkovními podmínkami, jako je déšť, sníh a vítr. Funkční oblečení spadající do této vrstvy by mělo opět být prodyšné, ale i odolné, nepromokavé a větruvzdorné. Patří sem kalhoty, vesty a různé bundy.

Sportovní spodní prádlo musí být funkční

Pokud se věnujete outdoorovým aktivitám i v zimě, nad pořízením funkčního prádla byste měli vážně uvažovat. Ochrání vaše bedra, kříž, podbřišek a citlivé intimní partie před prochladnutím. Že máte doma sportovní spodní prádlo? To někdy nemusí stačit. Mnoho lidí totiž za sportovní prádlo považuje každý kousek, který je pohodlný a bavlněný. Takové prádlo je sice na sport také ideální, ale za příznivějších podmínek. V zimě je proto lepší zvolit sportovní kalhotky nebo sportovní trenky a boxerky z merino vlny, polyamidu nebo nylonu. To samé platí při výběru sportovní podprsenky na zimu.

Související produkty

Související články

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 980 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí