120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Jak vybrat funkční spodní prádlo?

Uveřejněno: 30.01.2020
Kategorie: MÓDA , TIPY

Jak vybrat funkční prádlo a proč by vám v šatníku nemělo chybět?

Patříte mezi aktivní sportovce, trávíte spoustu času venku v přírodě nebo máte jednoduše rádi pohyb? Pak by vám v šatníku nemělo chybět funkční prádlo. Co to vlastně je, jak vybrat správné funkční prádlo a jak se o něj starat, aby vám dlouho vydrželo?

Proč nesportovat v bavlně?

Když to vezmeme hodně do hloubky, začala se historie funkčního prádla psát už v pravěku, kdy se lidé snažili zahřát a hledali oděvy a materiály, které by jim v tom pomohly. Vznik moderního funkčního prádla ale můžeme datovat přibližně do 70. let 20. století, kdy byla vynalezena umělá vlákna. K většímu rozmachu oblečení z funkčních materiálů pak došlo v 90. letech s dalším vývojem moderních technologií. Do té doby si sportovci museli vystačit s bavlnou, která ale nemá pro použití v náročných podmínkách ty nejlepší vlastnosti.

Hlavní nevýhodou bavlny je to, že nasákne pot. To potom vede k tomu, že oblečení se na tělo lepí a studí, což rozhodně neposkytuje žádný komfort v běžném životě, natož při náročnějších sportovních výkonech.

Vlastnosti funkčního prádla

Kvalitní funkční prádlo má řadu předností, které oceníme zejména při sportovních aktivitách. Díky použití speciálních materiálů dokáže zajistit pohodlí a tím i podpořit vaše výkony. Jaké vlastnosti můžete od funkčního prádla očekávat?

  • Funkční prádlo je prodyšné, takže se začínáte potit později.
  • Když už se zpotíte, funkční prádlo odvádí pot, takže nestudí.
  • Rychle schne a téměř nezapáchá. Často má také antibakteriální vlastnosti.
  • Je příjemné na těle a neomezuje v pohybu.

Na kvalitním spodním prádle navíc často najdeme také reflexní prvky pro větší bezpečnost např. při běhu a také různé funkční zóny (např. zesílenou patu na sportovních ponožkách nebo naopak síťovanou část, které ještě lépe větrá a odvádí pot).

Z jakých materiálů se vyrábí funkční prádlo

Funkční prádlo se vyrábí z velké škály materiálů, takže si každý může vybrat takové, které je mu pohodlné. Pečlivě vybírejte především první vrstvu, tedy funkční spodní prádlo, jako jsou sportovní boxerky nebo sportovní podprsenka.

Nejjednodušší dělení materiálů funkčního prádla je na syntetické a přírodní.

  • Ze syntetických materiálů se pro výrobu sportovního a funkčního prádla se nejčastěji používají polypropylen (POP), polyester (PES) nebo nylon. Jejich velkou výhodou je to, že jsou velmi lehké, přitom pružné a odolné. Zároveň rychle schnou, takže nestudí.
  • Přírodní materiály, které se používají k výrobě funkční prádla, jsou vlna, merino vlna nebo bambus. Jejich nespornou výhodou je ekologičnost a vlastnosti, které jsou prověřené několika staletími. Oproti syntetickým materiálům jsou těžší a hodí se především do chladnějších podmínek. Takové funkční kalhotky oceníte třeba při lyžování.

Unikátní vlastnosti díky moderním technologiím

Kromě speciálních materiálů využívají dnes firmy řadu moderních technologií, kterými textilní vlákna zpracovávají, aby jejich vlastnosti ještě zlepšili. Díky tomu může kvalitní sportovní prádlo odvádět pot ještě lépe nebo třeba více hřát, i když je vyrobeno z lehkého syntetického materiálu.

  • CoolMax - díky této technologii zpracování polyesterových vláken vznikl materiál, který velmi rychle odvádí pot a tím ochlazuje tělo při vysokých teplotách nebo extrémní zátěži. Často se používá pro výrobu spodního prádla na sport.
  • Omni-Wick - technologie, která velmi rychle odvádí pot na povrch textilie, kde se může rychle odpařovat. Díky tomu udržuje tepelný komfort i při fyzicky náročných aktivitách.
  • Hyactive - díky této technologii vznikl materiál vhodný především pro první vrstvu, tedy funkční spodní prádlo. Velmi dobře odvádí pot a zároveň větrá a udržuje tak tepelný komfort.
  • Omni-Heat 3D a Omni-Heat Reflective - tyto technologie vám umožňují využívat na maximum vaše vlastní teplo. Jedná se vlastně o reflexní vrstvu uvnitř oblečení, která vám vrací zpátky teplo, které vaše tělo vyzařuje. Zároveň však dokáže odvádět pot a nestudí.

Často se do látek pro výrobu funkčního prádla přidávají také ionty stříbra, které mají antibakteriální vlastnosti. Tyto vlastnosti oceníte především u spodního prádla na sport, protože kromě zápachu mohou zabránit i opruzeninám a nejrůznějším mykózám.

Jak poznat funkční prádlo?

Na první pohled bohužel kvalitní funkční prádlo od běžného prádla ze syntetického materiálu nepoznáte. Pokud chcete opravdu kvalitní sportovní prádlo, je vhodné spolehnout se na tradiční značky, které jsou léty prověřené. Mezi naše nejoblíbenější patří značky Under Armour nebo Puma. Navedou vás také recenze a zkušenosti ostatních zákazníků.

Dobrým vodítkem může být také cena. V tomto případě platí, že čím dražší, tím lepší. Pokud nepotřebujete funkční prádlo do opravdu extrémních podmínek, počítejte s cenou přibližně 500 - 1500 Kč. Za tuto cenu dostanete kvalitní sportovní prádlo, díky kterému se budete cítit pohodlně a vaší výkonnosti tak nebude nic stát v cestě.

Funkční prádlo do posilovny nebo na běh - jaký je v tom rozdíl?

Základem úspěchu při pořizování funkčního prádla je vědět, na co jej chcete používat, tedy jakému sportu se věnujete. Funkční spodní prádlo, jako je sportovní podprsenka nebo sportovní boxerky samozřejmě využijete při každém sportu, proto při jejich výběru buďte obzvlášť pečliví.

  • Funkční oblečení do posilovny zahrnuje kromě spodního prádla na sport především funkční tričko, které dostatečně odvádí pot, nestudí, ale naopak příjemně chladí. Jako funkční oblečení do fitka dobře poslouží i levnější kousky, protože v nich přece jen netrávíte dlouhé hodiny.
  • Funkční oblečení na běh by mělo být především lehké, musí dobře odvádět pot a udržovat příjemný tepelný komfort. Jako funkční oblečení na běh se vyplatí investovat také do spodního dílu, jako jsou legíny nebo běžecké kraťasy. Ženy by neměly zapomínat ani na dobře sedící sportovní podprsenku, která zamezí otřesům.
  • Funkční prádlo na turistiku je svébytnou kategorií, protože v něm často trávíme spoustu hodin. Kromě pohodlí a příjemného materiálu bychom se tak měli zaměřit na to, aby takové oblečení rychle schlo a pomáhalo udržet tepelný komfort i při měnících se podmínkách. V chladnějším počasí se zaměřte především na termoprádlo.

Jaké druhy funkčního prádla existují?

Ani sebelepší funkční prádlo vám nepomůže, když ho budete špatně používat. Nejlepších výsledků tak dosáhnete, když budete funkční prádlo vrstvit.

  • Funkční spodní prádlo tvoří první vrstvu, která by měla být především pohodlná, aby vás neomezovala v pohybu.
  • Střední vrstvu tvoří funkční trika, kalhoty a mikiny, které se postarají o odvádění potu a tepelný komfort. Zamezuje také tomu, aby k tělu pronikal studený vzduch.
  • Ochrannou vrstvu využijete především při nepříznivém počasí. Řadíme sem především nepromokavé bundy, větrovky apod., která jednak mechanicky chrání před větrem nebo deštěm, ale zároveň umožňuje odvádění par zevnitř ven.

Funkční prádlo také může mít méně obvyklé podoby, jako jsou nejrůznější čepice, ochranné šátky nebo kukly, které využijete v zimním počasí. Pokud často prochladnete nebo vás trápí záněty močových cest nebo bolest ledvin, oceníte také speciální funkční bederní pásy, které udrží v teple právě tuto citlivou část zad.

Jak vybrat vrstvu spodního prádla?

Výběr spodního prádla je velmi individuální záležitost, ať už jde o kousky na běžné nošení nebo právě o funkční spodní prádlo. Při výběru se zaměřte především na pohodlný střih, který nikde netlačí ani netahá, a na příjemný materiál, který vám bude sedět jako druhá kůže.

Ženy budou muset vybírat také sportovní podprsenku, která omezí nepříjemné otřesy, a tím předejde bolestem prsou. Každé ženě bude vyhovovat trochu jiný střih, dnes máme naštěstí mnoho možností a každá si tak může pro sebe vybrat to pravé. Většina funkčních podprsenek nemá výztuže a klasikou jsou široká ramínka, která nikde netlačí. Při výběru sportovní podprsenky vezměte v úvahu také sportovní aktivitu, které se budete věnovat - podle toho můžete jednoduše zvolit míru potřebné podpory.

Pozor na správnou velikost

Aby funkční prádlo opravdu fungovalo, musí vám dobře sedět. To se netýká pouze spodního prádla, ale všech vrstev. Pokud chceme, aby funkční prádlo odvádělo z pokožky pot, tak musí k tělu těsně přiléhat. Zapomeňte na volné střihy, ty pot kvalitně neodvedou, naopak jejich pohyb kolem těla může být nepříjemně chladivý. Zároveň nesmí funkční prádlo přiléhat příliš, aby např. nestahovalo hrudník, což by mohlo naopak pohyb omezovat a znesnadnit dýchání.

Pohodlnost funkčního prádla ještě umocňují ploché švy, které nikde neškrábou. Pro dokonalé pohodlí můžete také odstřihnout všechny cedulky a visačky.

Praní funkčního prádla

Když už jste věnovali pozornost tomu, jak vybrat funkční prádlo, byla by škoda si jej zničit nevhodnou údržbou. Existuje několik věcí, které se při praní funkčního prádla vyplatí dodržovat:

  • Funkční prádlo nikdy neperte na více než 40 °C, většinou postačí i méně. Většina funkčních materiálů snese praní v pračce, ale používejte šetrnější programy (některé pračky mají dokonce speciální programy pro sportovní oblečení) a snižte otáčky při ždímání. Pokud jste funkční oblečení používali pouze krátkou dobu, možná ho bude stačit jen vyvětrat a prát nemusíte vůbec.
  • Vždy používejte speciální prací prostředky a rozhodně se vyhněte aviváži. Při praní vlny můžete použít prací prostředek s lanolinem, který se stará o samočistící efekt vlny.
  • K sušení funkčního oblečení nikdy nepoužívejte sušičku, protože by mohla poničit strukturu vláken. Raději se spolehněte na sušení na čerstvém vzduchu.
  • Větší znečištění můžete odstranit jemným kartáčkem a mýdlovou vodou.

Praní funkčního prádla je důležitou součástí péče, ale není nijak složité. Při správném zacházení vám funkční prádlo může vydržet v dobrém stavu dlouhé roky, takže i když je počáteční investice vyšší, vyplatí se. A pohodlí při sportu? To je k nezaplacení.

Výběr spodního prádla je velmi individuální záležitost, ať už jde o kousky na běžné nošení nebo právě o funkční spodní prádlo

zdroj: unsplash.com

Funkční sportovní prádlo vybírejte podle druhu sportu, kterému se věnujete.

zdroj: unsplash.com

V chladnějším počasí oceníte několik funkčních vrstev.

zdroj: unsplash.com

Správně vybraná sportovní podprsenka vám poskytne přiměřenou oporu.

zdroj: unsplash.com

Moderní funkční prádlo vám bude slušet.

zdroj: pixabay.com

Funkční prádlo z příjemného materiálu sedne každé postavě.

zdroj: unsplash.com

Související produkty

Sdílejte tento článek

Zobrazit všechny komentáře (7)

Romana


29.04.2020 23:00:15

No funkční prádlo to je pojem. No nevím zkusím uvidíme.

Marta Saidlová


29.04.2020 18:57:08

Zajímavý článek a prádlo. Vyzkouším.

Medard Vébr


28.04.2020 20:55:27

Dáme na svůj instinkt.

Radka Tichá


28.04.2020 17:38:11

Perfektní článek a typy.

Janek


27.04.2020 20:52:35

Vybírám vždy na netu.

Lenka Kotková


06.03.2020 19:44:51

přečetla jsem ho celý a perfektní tipy na dobré prádlo.

Frateee


04.03.2020 19:28:15

Další skvělý tip na spodní prádlo, díky. (y)

Přidat komentář



100% hodnocení
6 998 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí