120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Slevy až 80 %
Zvýhodněná balení se slevou až 72 %

Kalhoty jen pro kluky a sukně pouze pro holky? Gender-fluid móda je tu pro všechny

Uveřejněno: 21.06.2023
Kategorie: MÓDA , SPOLEČNOST

Gender-fluid fashion hlásá, že kdokoliv může nosit cokoliv. Nabourává očekávání společnosti, že holčičky budou chodit v růžové a kluci v modré barvě. Móda je totiž prostředkem pro vyjádření toho, kdo jste a jaké názory zastáváte. Dámy, klidně na sebe hoďte kvádro, pánové oblečte korzet a krajkové materiály. Gender-fluid fashion je jen a jen o vás.

zdroj: www.lp-life.cz

Co je to gender-fluid fashion?

Je gender-fluid fashion módní trend? Spíše než o trend jde o vyjádření své osobnosti. Pojem gender-fluid se totiž používá zejména ve smyslu genderové integrity. Gender-fluid fashion stírá zažité genderové stereotypy, mezi které patří například:

  • modrá barva se pojí s mužským pohlavím,
  • růžová je ženská barva,
  • v sukních chodí ženy.

Hlavním posláním tohoto stylu je napadání a zpochybňování hranic, které dělí módu na pánskou a dámskou. Genderově-fluidní oblečení může být jakýkoliv kousek, který je odrazem vaší osobnosti, a přitom neodpovídá zažitým konvencím společnosti, která rozděluje oděvy do kategorií pro muže a ženy.


Gender-fluid oblékání říká, že móda je tu skutečně pro všechny. Móda funguje jako způsob vyjádření. Mnozí lidé jí vyjadřují nejen své pocity, ale také to, jak vnímají sebe sami. Jde v podstatě o to, že společnosti ukazujete svoji identitu.

Má gender-fluidní móda nějaké charakteristické vlastnosti?

Gender-fluidní módu nelze přesně definovat. Každý kousek, který oblečete, může mít fluidní mód. Jde tedy spíše o to, kdo a co obléká.


Možná jste si už při nakupování všimli, že se stále více objevují kolekce, které nejsou navrženy pro konkrétní pohlaví. Vyhýbají se rozdělování a definování oblečení podle barev, potisku, vzoru nebo typu látky. Jednoduše řečeno se dá říct, že už neplatí pravidlo: modrá = kluk, růžová = holka. Kdokoliv může nosit cokoliv.

zdroj: media-cldnry.s-nbcnews.com

Nepleťte si unisex oblečení s gender-fluidní módou

Kromě pojmu gender-fluidní móda jste se určitě setkali také s termínem unisex móda. Jak se od sebe liší?

Unisex neboli univerzální móda

Pojem unisex se inspiruje slovy universe nebo universal. Předpona uni přitom znamená sdílený nebo společný. Poroto můžete unisex módu chápat jako oblečení, které mohou nosit jak muži, tak ženy. Na pohlaví nezáleží.

V módním průmyslu jsou oblíbené zejména unisex doplňky, ale také klobouky, mikiny a trička. K dostání jsou také džíny nebo spodní prádlo, které mohou nosit obě pohlaví. Zejména u spodního prádla je ale potřeba respektovat fyziologickou stavbu těla.

U unisex oblečení nepoznáte, zda byl původně navržený pro muže či ženy. Může je nosit kdokoliv. Příkladem mohou být například obyčejná trička rovného střihu, bundy nebo klasické modré džíny. Unisexová móda je navržena tak, aby společnost posunula do budoucnosti, ve které gender neexistuje.

zdroj: unsplash.com

Gender-fluidní móda

Zatímco u univerzálního oblečení nepoznáte, zda je navrženo pro muže či ženy, gender-fluidní móda stírá hranice mezi pánským a dámským oblečením. Zjednodušeně řečeno se dá říct, že univerzální móda je neutrálnější. Gender-fluidní styl se nebojí používat typicky ženské prvky na pánském oblečení a naopak. Gender-fluid oblečení je navrženo tak, aby společnost osvobozovalo od binárního rozdělení na muže a ženy.

Příklad gender-fluidní módy: Muži oblékají korzet a kalhoty. Ženy nosí pánská kvádra a trenky.

Fluidní mód v oděvech napříč historií

Gender-fluid neboli nebinární móda není žádnou novinkou. Stačí nahlédnout do historie, abyste zjistili, že nejrůznější kultury napříč časem a prostorem vždy experimentovaly s módou. Móda odrážela jejich vlastní představy o genderu samotném.

  • Mezopotámie a starověký Egypt – muži i ženy nosili pláště a šály, které se ovíjely kolem těla. Vytvářeli z nich jednoduché suknice a tuniky.
  • Starověké Řecko a Řím – oblečení mělo univerzální geometrické tvary. Aranžovalo se až na těle. Oděvy se od sebe odlišovaly barvami, které odkazovaly k postavení člověka, a délkami šatů.
  • Středověk, renesance, baroko a rokoko – i v těchto dobách byly hranice pánského a dámského oblečení velice blízké. Obě pohlaví si zakládala na zeštíhlených siluetách, oblečení zdobily šperky a podpatky nosili i muži.
  • Přelom 18. a 19. století – klade se důraz na střih. Pánské oblečení bylo prosté ozdob. Doplňky a zdobení se stalo výsadou dámských šatů. Dlouhé vlasy začaly být považovány za znak ženství. Výjimku tvořilo hnutí Macaronies. Muži měli zženštilý vzhled, a tak se pohybovali na hranici genderového rozdělení.
  • Počátek 20. století – oblečení pro muže a ženy se od sebe striktně lišilo střihem, materiálem i barvami. Výjimkou bylo pouze vojenské oblečení pro ženy, které zastávaly mužské pozice. Mužské prvky do ženského šatníku přinesly průkopnice jako Frida Kahlo nebo Coco Chanel.
  • 2. pol. 20. století – nesla se v progresivnějším duchu. Díky subkulturám jako Freak scene, Glitz, Disco New Romantics nebo Club Kids se začalo v módním průmyslu experimentovat. Otevřely se pomyslné dveře nebinárním oděvům.

zdroj: refstatic.sk

Kdo za tím stojí?

To, že je gender-fluidní móda na vzestupu, má na svědomí zejména větší povědomí o právech a potřebách trans, nebinárních jedinců nebo LGBTQ komunity. Díky nim „vyrostla“ nová generace návrhářů a kreativců, kteří pracují s principem fluidní módy. Mezi značky, které podporují a vyrábí oblečení pro LGBTQ, patří například Calvin Klein nebo Gant.

Z velké míry toto „hnutí“ ovlivnila také generace Z a mileniálové, kteří zpochybnili předsudky vůči feminitě a maskulinitě. Nastavili nový ideál krásy. Muži mohou důkladně pečovat o svůj zevnějšek a nosit sukně, ženy zase oversized modely, které jim dělají androgynní postavu.


Velký podíl na pronikání gender-fluidní módy do společnosti mají sociální sítě a obecně digitalizace světa. Genderově proměnlivá móda není chápaná jako underground nebo antimódní postoj, ale jako heslo mladých lidí.

Slavní v genderově fluidních modelech

Stírání hranic v genderových stereotypech podporuje řada světových mega star. Kdo konkrétně?

  • Lenny Kravitz – na Met Gala v roce 2022 si oblékl korzet s krajkovým topem, který doplnil perlovým pokerem.
  • David Bowie – stírání hranic mezi pánským a dámským oblečením si začal všímat již v 60. letech minulého století. Zalíbilo se mu, a tak hrdě obouval boty na podpatku, používal výrazný make-up a nebál se ani flitrů.
  • Evan Mock – na prestižní akce se nebojí obléknout gender fluidní modely. Například žlutý korzet s bílým topem a nařaseným límcem.
  • Billy Porter – obléká tylové sukně, šperky, kabelky, krajkové kostýmky a chodí v botách na podpatku.
  • Harry Styles – do společnosti vyráží ve třpytících se oblecích, průsvitných krajkových blůzách, péřových boa. Nezapomíná na perlové náhrdelníky a nalakované nehty.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
7 018 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí