120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 350 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Black Friday
Slavíme narozeniny! Slevy až 80 %
Black Friday

Luxusní spodní prádlo: proč se vyplatí nosit prádlo prémiových značek?

Uveřejněno: 03.03.2021
Kategorie: TIPY

Na životní pohodu má vliv hned několik faktorů. Kromě správné životosprávy, pravidelného sportování a času na relaxaci se na tom, jak se cítíte, podepisuje i to, co nosíte. Kvalitní oblečení včetně luxusního spodního prádla, sportovního oblečení či pyžam se v dnešní době vyrábí nejen z ekologických materiálů, ale také tak, aby byly zachovány etické standardy výroby. Způsob výroby oblečení i kvalita materiálů dnes hraje prim u všech značek, které se snaží o udržitelnost.

Co je to udržitelnost materiálů a ekologický přístup

Výroba textilu ve všech svých fázích představuje neskutečně velkou zátěž pro životní prostředí. Například pro pěstování bavlny se používají insekticidy a pesticidy. Další jedovaté látky se používají při procesech zpracování vláken a barvení. Umělá vlákna se vyrábějí z ropy, což se také negativně projevuje na stavu naší planety.

Textilie jsou navíc plné chemických barviv, ustalovačů, protiplísňových látek nebo zpomalovačů hoření. Například formaldehyd se do látky přidává kvůli tomu, že zabraňuje srážení a zvyšuje trvanlivost barev.

Kvůli dopadům na životní prostředí se velké i menší módní značky, včetně těch luxusních, obracejí k organickému a udržitelnému textilu. Organický textil neboli biotextil má původ v surovinách vzešlých z ekologického zemědělství. Výroba přitom podléhá přísným kritériím, která nepřipouštějí používání nebezpečných chemikálií. Kromě toho se klade důraz na snižování energetických zrát, ale hlídají se také dopady na životní prostředí a místní komunitu.

Do udržitelného textilu spadají i materiály, které nemají zcela ekologický nebo organický původ. Hlavním posláním je zajištění udržitelného životního cyklu dané textilie. Oblečení nesmí obsahovat škodlivé látky a na udržitelnost se dbá během celého výrobního procesu.

Ekologické certifikáty pro výrobu textilu

Jestliže si chcete být jistí, že na sobě nosíte noční košili či spodní prádlo, které nezatěžuje životní prostředí, hledejte certifikáty.

Udržitelný textil poznáte podle označení OEKO-TEX Standard, EU Ecolabel nebo českého certifikátu Ekologicky šetrný výrobek. V případě organického textilu se setkáte s celou řadou certifikátů, které se od sebe liší v přísnosti na požadavky při zpracování textilu. Nejznámější biocertifikáty uděluje:

  • Soil Association,
  • Organic Trade Association (OTA),
  • Demeter,
  • International Association Natur Textile Industry apod.

Zároveň existují globální organické textilní standardy (GOTS), které udělují jen prověřené organizace. Certifikáty, které deklarují kvalitní podmínky pro život lidí pracujících v textilním průmyslu, mohou nést označení Fair Wear Foundation nebo Soil Association.

Organická bavlna hraje prim

V dnešní době patří mezi nejoblíbenější materiály organická bavlna, která je šetrná k životnímu prostředí a nesmí obsahovat pesticidy a hnojiva. Organická bavlna splňuje standardy GOTS. Díky měkkosti se na těle příjemně nosí.


Zdravý spánek ve vhodném spodním prádle

Pokud si chcete užít kvalitní spánek, potřebujete nejen vhodnou matraci, ale také pyžamo. Pyžama, noční košile nebo spodní prádlo vybírejte podle druhu a původu textilie, ale nezapomeňte ani na pohodlí.

Spodní prádlo na noc

Jestliže pod peřinu uléháte ve spodním prádle, pamatujte, že by vás nemělo nikde tlačit. Ženy by rozhodně neměly spát ve vyztužených podprsenkách s kosticemi. Mnohem lepší je sáhnout po nátělníku či podprsence, která není vyztužená. Kalhotky na spaní by měly mít nižší sed. Ideální jsou kalhotky, které nejsou těsné, pokožka by měla dostatečně dýchat, proto jsou nejlepší volbou dámské trenýrky. A materiál? Rozhodně 100% bavlna.

Také pánové by měli do postele uléhat v trenýrkách, které nikde netisknou a netlačí. Volte raději volnější střih a příjemný materiál, jako je bavlna. Pokud chcete ladit s partnerkou, pořiďte si trenky, které budou ladit s jejími dámskými trenkami.

Pánské ani dámské spodní prádlo na spaní by nemělo být vyrobeno ze syntetických materiálů, které nedostatečně větrají a neodvádějí pot.

Spaní v pyžamu

Ti, kteří nechtějí spát ve spodním prádle, pravděpodobně sáhnou po pyžamu. Pyžama jsou dostupná v různých provedeních:

  • pyžama krátká,
  • pyžama s krátkými rukávy,
  • dlouhá pyžama,
  • noční košile.

Výrobní materiály volte podle ročního období, ale také podle toho, jak moc se v noci potíte. Rozhodně se vyhněte látkám umělým. Mezi nejoblíbenější patří bavlna, flanel, bavlněný satén nebo žerzej.

V letních měsících je nejlepší volbou bavlna, bavlněný satén a žerzej. Materiály mají skvělé absorpční vlastnosti a především bavlněný satén i žerzej se nemačkají. V zimě je nejlepší vklouznout do flanelu nebo mikroflanelu, které jsou oblíbené pro svoji poddajnost a měkkost.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 967 recenzí

98% hodnocení
15 126 recenzí