120 dní na výměnu a vrácení zdarma
98 % zákazníků doporučuje obchod
Přes 400 000 kusů spodního prádla za skvělé ceny
Víkendový výprodej
Slevy až 80 %
Víkendový výprodej

Móda pin-up girls: buďte sexy jako holky z plakátu

Uveřejněno: 27.06.2022
Kategorie: MÓDA , SPOLEČNOST

Svůdná póza, dokonalý účes, smyslně přimhouřené kočičí oči, červené rty zdobí široký úsměv. To jsou pin-up girls, které celý svět zná a obdivuje už od 50. let. Jak má vypadat správný pin-up styl?

Odkud se vzaly pin-upky

Termín pin-up girls bychom mohli doslovně přeložit jako “přišpendlená děvčata”. Svůdné obrázky se spoře oděnými dívkami si totiž s oblibou věšeli a připichovali do skříněk dělníci, sportovci i vojáci. V 50. letech se ve Spojených státech amerických prosadil fenomén svůdných fotek, které sloužily jako reklamy, ale i pro samotnou potěchu oka. Byly na nich dívky, které ukazují našpulené rty i zadek, ať už v široké sukni nebo minikraťáskách.

Nejslavnější fotografií, která doslova odstartovala lavinu zájmu, je dívka v plavkách, koketně se ohlížející přes rameno. Jejím autorem je fotograf českého původu Frank Powolny a obrázek se řadí mezi 100 nejvlivnějších fotografií dějin například podle časopisu Time. Na snímku z roku 1943 se usmívá jedna z prvních pin-up dívek Betty Grable. Fotografie se dočkala milionových nákladů a nejpopulárnější byla během druhé světové války. V peněžence ji nosil takřka každý pátý americký voják.

Pin-up styl se ale netýká jen žen. Existují i mužští pin-up idolové (v angličtině je najdeme jako beefcake), jako příklad můžeme uvést herce Jamese Deana nebo zpěváka rockové skupiny The Doors Jima Morrisona.

Pin-up móda sluší každé

Tam, kde mužům stačí rozepnutá košile, jednoduché tílko a modré džíny nebo stylové šortky, musí ženy na svém stylu zapracovat trochu více. Základem pin-up fashion je zdůrazněný pas a hluboký dekolt, nezastupitelnou roli hraje také dokonale upravený obličej a účes. Tato retro móda se těší stále velké oblibě především proto, že vyzdvihuje ženskost a křivky. Můžeme si přitom vybrat, jestli budeme klást důraz na zadek nebo na prsa, takže pin-up styl opravdu může slušet každé ženě.

Móda 50. let v Americe se snaží dát zapomenout na předchozí obtížná válečná léta. Střídmé modely jsou vystřídány bohatými sukněmi v prodloužené délce z barevných a vzorovaných látek. Mezi nejoblíbenější vzory retro odívání i dnes patří puntíky, drobné kostky a květy nejrůznějších barev. Nesmíme zapomenout ani na námořnické prvky, které se v módě objevují.

Široké sukně a upnuté kalhoty

Silueta pro pin-up šaty není striktně daná. Americká móda 50. let dávala přednost širokým kolovým nebo půlkolovým sukním, ale v pozdějších letech měly pin-up šaty i upnutou siluetu v podobě pouzdrových sukní. V každém případě ale všechny sukně sahaly až do pasu, který se často zvýrazňoval páskem. Aby široké sukně byly opravdu široké, nosila se pod ně často spodnička - naškrobená spodní sukně, která dodávala oblečení nadýchanost.

K sukním v té době neodmyslitelně patří také punčochy, které jsou připevněné na podvazkovém pásu. Podvazkový pás není jen svůdným kouskem spodního prádla, ale může být také praktičtější než klasické punčocháče, ve kterých hrozí nepříjemné zapaření. Na běžné nošení je třeba vybrat pás pohodlný, který vám bude dobře sedět, a také správnou velikost punčoch, aby na stehnech nevytvářely nevzhledné boule a otlaky. Svůdnost punčoch může zdůraznit zadní šev nebo kubánská pata.

Pin-up šaty kromě pasu zvýrazňovaly také dekolt. Retro móda si oblíbila odhalená ramena, hluboké výstřihy, tenká ramínka i zavazování za krk.

Pin-up girls se ale nefotily jen v sukních, v dámském šatníku té doby měly své místo i kalhoty. Opět platí, že mají vysoký pas, ale nohavice jsou upnuté. Často se nosí i zkrácené délky do půlky lýtek, na sexy fotografiích často najdeme i modelky v kraťasech, které sotva zakrývají zadek.

Spodní prádlo v hlavní roli

Na fotografiích můžeme vidět i dívky pouze ve spodním prádle nebo plavkách. I tady platí, že kalhotky se nosí až do pasu. Pro zvýraznění dekoltu dnes můžeme použít push-up podprsenky, v 50. letech se na výsluní vrátily také korzety. Z materiálů se nebojte sáhnout po zdobné krajce, v barvách se fantazii meze nekladou.

Na fotografiích nechávaly pin-upky často vykukovat i to, co bylo běžně očím skryté, a tak není výjimkou ani viditelný horní lem punčoch, který dráždí představivost. Dnes můžeme přísné podvazkové pásy nahradit rozvernými podkolenkami, které umí působit stejně svůdně.

Pin-up móda však ukazuje, že svůdné nemusí vždycky znamenat odhalené. Bikiny své místo v retro módě rozhodně mají, ale svůdné fotografie ukazují například krásu jednodílných plavek. Dnes na nich často najdeme i důmyslné průstřihy, které poodhalují zase kousek kůže navíc a rozehrávají fantazii.

Precizní účes i líčení

K dokonalému pin-up stylu patří neodmyslitelně také precizní účes a líčení. Složité účesy často zdobily tzv. victory rolls, výrazné spirály nad čelem, které sluší dlouhým i krátkým vlasům. Tento účes typický pro období druhé světové války doplňují ještě drobné vlnky kolem obličeje a celý look je tak velmi romantický.

Kromě složitých účesů zdobí pin-up girls také výrazné líčení. Červené rty a oči zvýrazněné černou linkou jsou pro tento styl typické. Přidejte široký úsměv a řasenku nebo umělé řasy a můžete rovnou před objektiv.

Do účesů se také často zaplétaly nejrůznější doplňky v podobě čelenek, umělých květin nebo šátků. Šátek je nejtypičtějším doplňkem této éry a kdy jej nechcete nosit ve vlasech, uvažte si jej na krk po vzoru letušek.

Slavné pin-up girls

Pin-up styl si oblíbily mnohé slavné herečky a zpěvačky. Už byla řeč o nejslavnější fotografii a Betty Grable. Tato herečka, modelka, tanečnice a zpěvačka patřila do první desítky nejlépe placených hvězd své doby.

Podobnými sexsymboly, které se také často označují jako pin-up girls, jsou hollywoodské herečky Brigitte Bardot, Gina Lollobrigida nebo Sophia Loren. Nesmíme zapomenout ani na Marilyn Monroe, která ideál svůdné ženskosti pin-up stylu naplňuje na 120 %. Jako pin-up vystupovala ve všech svých filmech (např. Páni mají radši blondýnky, Slaměný vdovec nebo Někdo to rád horké) a dokonalou ukázkou je také slavný snímek se zvednutou sukní nad průduchem z metra. V roce 2009 zvolila TV Guide Network Marilyn Monroe nejvíce sexy herečkou všech dob.

Nejslavnější pin-upkou dnešní doby je pravděpodobně Dita von Teese, tanečnice burlesky, modelka, kostýmní návrhářka a také bývalá manželka Marilyna Mansona. Její fascinace filmy ze 40. let a retro stylem začala už v dětství, později se k ní přidalo takřka fetišistické zaujetí spodním prádlem. Je to právě ona, díky komu se znovu vrací obliba korzetů, podvazkových pásů a krajek.

Pin-upky a feminismus

Pin-up girls ale nejsou jen bezduché loutky, jak by se mohlo zdát. Naopak představují silné a emancipované ženy, což jim ale neubírá na ženskosti. Muži po nich touží, ale většinou pro ně bývají nedostupné.

Příznivci (muži i ženy) často zdůrazňují, že pin-up styl ukazuje ženu, která se nebojí, váží si svého těla i sexuality. V počátcích tohoto stylu na konci 19. století se navíc zdůrazňovalo, že jde o kontrast k předchozí viktoriánské upjatosti, která se stydí za ženské tělo, a naopak zdravě zdůrazňuje jeho přirozenou krásu.

Samozřejmě se najdou i kritici, podle kterých jsou pin-up modelky na fotografiích zobrazovány pouze jako sexuální objekty, které tímto způsobem zobrazení ztrácejí svou důstojnost. Faktem ale zůstává, že si pin-up styl i po více než 50 letech své existence stále nachází příznivce mezi muži i ženami.

zdroj: pixabay.com

Americká móda 50. let - to jsou veselé vzory a barvy, červené rty a milkshake.

zdroj: pixabay.com

Pin-up šaty často nabízejí pohled na svůdně odhalená ženská ramena.

zdroj: pixabay.com

Upravený účes, červené rty, černá linka a šibalský pohled - to je pin-up styl.

zdroj: pixabay.com

Pin-up girls se nebály ukázat ani ve spodním prádle a zahrát na erotickou strunu.

zdroj: unsplash.com

Marilyn Monroe patří mezi pin-up vzory a také je považována za nejvíce sexy ženu historie.

zdroj: unsplash.com

Pin-up šaty neznamenají jen širokou sukni. Pouzdrové modely některým postavám svědčí mnohem více.

zdroj: unsplash.com

zdroj: unsplash.com

Puntíky patří i dnes mezi nejoblíbenější vzory a ozdoby ve vlasech k pin-up girls neodmyslitelně patří.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář



100% hodnocení
6 998 recenzí

98% hodnocení
15 221 recenzí